Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Élj a fény városában…“

A mátészalkai Fényes napok rendezvénysorozat

A mécsest tartó fiú„Élj a fény városában, És én élek majd veled! Élj a fény városában, Boldog lesz az életed!“ Leginkább Máté Péter dalszövegével lehetne visszaadni azt az érzést, amit a napokban egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város látogatói érezhettek. Az idézet és a hely nem véletlen, hiszen Mátészalka Magyarország „fényforrása“. Hazánkban ezen a településen gyulladt ki először elektromos fény (New York-kal egy időben, 1888-ban). Ennek tiszteletére idén is megrendezték a Fényes napok című rendezvénysorozatot.

Az első nap már kora délelőtt műsorral készültek a szervezők, Fiatalok Fényvisszaverő Fesztiválja címmel, ami remek felvezetése volt a következő napoknak. A belváros teljes arculatváltáson esett át a nagy ünnep idejére: kirakodóhelyek, illetve lángos-, kürtőskalács- és főttkukorica-árusok foglalták el az utcákat, emellett egy egész vidámpark várta a szórakozni vágyó gyerekeket a Művelődési Ház melletti kis téren. Az utcákon lovas kocsi ésВ kisvasút szállította a bámészkodáshoz kedvet kapó vásározókat.

AВ  Kossuth utcában áll még ma is az a ház, ahol elsőként használták az országban Edison szénszálas izzóját, ennek emlékére itt található Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész Lámpagyújtó című alkotása, de az érdeklődők megtekinthették az országban kivételes szekérgyűjteménnyel rendelkező Szatmári Múzeumot és az 1860 körül késői klasszicista stílusban épült Zsinagógát is. Az utóbb említett épület – amellett, hogy emlékműként funkcionált – kiállító teremként szolgált a fesztivál idején Tarr János helyi születésű festőművész alkotásai számára. Az est leginkább a Twilight-sorozat rajongóinak kedvezett: a gimnázium udvarán ugyanis szabadtéri mozit alakítottak ki, ahol a Napfogyatkozást vetítették.

Az első villamosított ház

A második nap nyitóprogramja még a fiatalabb célközönségnek kedvezett, hiszen a múzeum udvarán a Grimm-Busz Színház Herkules című zenés mesejátékának köszönhetően valóságos „Disney-hangulatú“ rajzfilm világba csöppenhettünk. A rendezők közben jótékonykodtak is: fesztiválfutást rendeztek az árvíz- és viharkárosultak megsegítésére.

Bebizonyosodott, hogy Mátészalka igazi zenekedvelő város, melyet mind a klasszikus zenei, mind a rock és alternatív koncertek szembeszökően magas részvételi aránya is jól mutatott.В Sőt mi több, aВ Harcsa Veronika Quartet jóvoltából a dzsesszkedvelő embereknek sem volt okuk az elégedetlenségre. Nem messze a nyírbátori Talán Teátrum társulat tehetséges énekesei retro énekszámokkal szórakoztatták a Kossuth téren sétálgatókat. Ezalatt a „csendesebb“ élményekre vágyó vendégeket egy kiállítással várta a Szatmári Múzeum, melynek anyaga a Magyar Elektrotechnikai Múzeum anyagával bővült. Az elektromosság fejlődéstörténetét, különféle 19. századi kísérleteket és még emberi erővel működő gépezeteket vehettek szemügyre a múzeumlátogatók.

Az esti felvonulás a Fényes napok főszenzációja volt, kivételes látványt nyújtott a fáklyákkalВ ballagó tömeg. Idén gólyalábasok, mazsorett táncosok, tűzzsonglőrök, zenészek és pódiumon álló élőszobrok tették a menetet még színesebbé. A felvonulás végállomásánál az Experidance országos hírű tánccsoportot konferálták fel, akik hatalmas sikert arattak a főleg néptánc és balett elemekből ötvözött Ezeregyév című műsorukkal. A nap záróakkordja pedig egy pompás tűzijáték volt.