Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Fejér alter

FEZEN 2. nap

dikid2Nem volt gusztusunk részt venni az EDDA rockbúcsúján, csápolni Dobrády Ákos hakniján, sőt a Back 2 Black partiján sem ráztuk a seggünket, inkább belekóstoltunk Fejér megye alter punk/rock kínálatába, majd eljártuk az aggregátortáncot a 30y-nal és végigsírtuk a Kiscsillag új, lírai tónusú számát a FEZEN 2. éjszakáján.

A punk magyartanár

Tegnap a velencei testvér trió, a Romanek Airlines koncertjére érkeztünk meg, amelynek basszusgitáros-énekese a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskolában tanít magyar nyelvet és irodalmat. Van mit tanulnia a szakmának a tanári tekintélyről, hiszen Romanek Gergely teljes osztálya és tanítványainak zöme pogózott a tanár úr zúzós punk dallamaira. A csápolásért valakinek jobb jegyet, valakinek év végi kettest ígért a zenekar pedagógus tagja, természetesen csak viccből. A megkérdezett diákok nagyra becsülik Gergő bá’ punkzenészi pályáját, valamint azt, hogy tanáruk az órákon bár szigorú, de nem képmutató, az irodalmat is a rock felől közelíti meg, ezért szeretnek az órájára járni és magyart tanulni. Olyannyira, hogy együtt énekelték kedvenc tanárukkal a Barátság Dalát.

Romanek Gergely

Dikid pro

Két évvel ezelőtt volt szerencsém interjút készíteni a Dikid zenekarral, akkortájt jelent meg első kislemezük. Annak idején még saját hangszerekkel tolták, koncertjeiken nagy sikert aratva egyhúros WC ülőkéjükkel, ami a zenekar ikonjává vált. Napjainkban – ahogy azt tegnap esti koncertjükön is hallani lehetett – inkább a hangzásra gyúrnak, és arra, hogy profi koncertet adhassanak. Új, Jön Utánam című kislemezük is a profizmus igényével készült (a lenti lejátszóban Használj című számuk hallható), ugyanakkor nem adták fel a „dikides” összhangot, az egyedi riffeket és a jól énekelhető, bár nem HS7 bárgyúságú szövegeket. Mint elmondták: szeretnek Fehérváron koncertezni, ezt bizonyítja sok FEZEN klubos buli is.  A szórakozóhelyhez való hűségüket prezentálva a FEZEN színpadán léptek fel a rockerek: az állandó közönségnek és a zenekar mentalitásának hála kellemes klubhangulat alakult ki a hideg, nyálas, őszi fesztiváléjszakában.

Dikid: Használj
(Jön utánam, 2009.)

[audio:https://www.kulter.hu/wp-content/uploads/02-DikiD-Hasznalj.mp3|titles=02-DikiD-Hasznalj]

dikid3

Kipu(nk)

Pálfordulásnak nem nevezhető, de tény: a szintén velencei Kipu az elmúlt egy évben sok változáson ment át, ami a zenéjüket és a fellépéseiket illeti. A legmarkánsabb fejlemény, hogy az eddig trióként nagyon jól működő zenekar kibővült egy új gitárossal, aki ügyes játékot, egyedi szólókat hozott az együttesbe. Ugyanakkor úgy érzem, az „eredeti kipuság” eltűnt a zenekarból. Sehol sem találtam azt a svungot, lelkesedést, ami az amatőr zenekaroknál élvezetessé, egyedivé teszi a koncerteket. Úgy is mondhatnám: kicsit „dobozolhatóbbá” vált a jelenség. Lehet, hogy tévedek ezt illetően, és tegnap csupán az új tag premierjére görcsült rá a zenekar, ezért érzek keserű utóízt, de az biztos, hogy annak a bukénak, amit eddig szerettem az együttesben, nyomát sem találtam tegnap este. Ez az új stílus (gyorsabb számok, gyengébb szövegek) lehet az a kompromisszum, amiről a napokban a dobosukkal beszélgettem? Ítélje meg az olvasó új, rádiógyanús számukból:

Kipu: Rajzolj nekem egy álmot
(www.kipu.hu, 2010.)

[audio:https://www.kulter.hu/wp-content/uploads/kipu_rajzolj_nekem_egy_almot.mp3|titles=kipu_rajzolj_nekem_egy_almot]

kipu3

„Sötét van akkor, amikor…”

…leáll az aggregátor. Már második napja okoz problémát a FEZEN fesztivál Media Markt sátrában az áramszünet, ami tegnap este is 15 perces leállásra kényszerítette a 30y-t (csütörtökön a PUF némult el hasonló okok miatt). A közönség lelkesebbik fele maradt, fütyült, őrjöngött a hirtelen megszakadt buli miatt, viszont akadtak páran, akik inkább átmentek a pécsi sztárzenekarral párhuzamosan muzsikáló Fenyő Miklós koncertjére. Miután a hiba helyreállt – vélhetően Beck Zoltán rögtönzött aggregátortáncának köszönhetően, amit a közönséggel együtt ropott –, a rajongók ismét visszatértek. Innentől már zavartalanul pöröghetett a hallgatóság a Fehérváron mindig elázó bandával.

Sirály…

…repked a Kiscsillag új, váratlanul lassú, ám annál élvezhetőbb számában, amivel az együttes tegnap esti teltházas koncertjét zárta. Ha már a fentiekben a feltörekvő alterbandák zenei (át)alakulásáról szóltam, hadd tegyek egy megállapítást a főkolomposról is: a Kiscsillag egyre jobb. Jót tett neki a Kispál és a Borz offolása. Lovasi aktívsága magával rántja a zenekart a közönségnek olyan élményt biztosítva, ami nem a „dejószámeztismerem” közös énekléséből áll csupán, hanem igazi szubkulturális élményt kínál hallgatóságának.

Kiscsillag

Odaértek

A közönség, akit csütörtökön Kalapács József hiányolt, úgy látszik, megérkezett a Bregyóból, tegnap este már nehezebb volt elférni a kinti eső ellenére is, a tótól megközelíthetetlen büfénél is hosszabb sorokban álltak a látogatók. Ma este lesz a főnap Ákossal, Tankcsapdával és az újraalakuló Eleven Holddal. Akit érdekel, még Budapestről sem késő elindulni, a vasútállomásról 10-20 percenként indul különjárat 250 forintos áron.

[smooth=id:15;]

Hozzászólások

  1. Üdv!

    Szerintem ez hülyeség, hogy eltűnt az “eredeti Kipuság”. Valóban nem olyan zenét játszanak már a srácok mint 2 éve, de abszolút jó irányba fejlődnek. Lehet, hogy a 2. gitáros valóban nem volt jó ötlet, de hát kip(u)róbálták, istenem. Én amúgy valószínűleg elfogult vagyok velük kapcsolatban, de szerény véleményem szerint igenis egyre jobbak és egyre ütősebb nóták születnek. Úgy gondolom jó úton járnak!

    A stenk legyen veletek!

    Chazar

  2. Nos, ne értsd félre, nem írtam le a Kiput! Nekem is személyes kedvencem a zenekar, éppen ezért hiányoltam belőlük „azt a valamit”, ami mondjuk két éve Veszprémben ott volt, egy éve a Fezen klubban ott volt… remélem előkerül!

A hozzászólások le lettek zárva.