Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A keverőpult mögött, Péterfy Bori mellett

Interjú Dj SuperStereo-val

SuperStereoDj SuperStereo a debreceni zenei élet egyik legundergroundabb szereplője. Annyira underground, mint Emir Kusturica azonos című filmje. Akárcsak Kusturica, ez a fiatal fiú is a balkán világ – mind zenei, mind életérzéssel kapcsolatos – hangulatát igyekszik megtestesíteni, emellett pedig hol mellék-, hol főállásban a Péterfy Bori & Love Band dobosa.

KULTer.hu: Hogyan képzeljük el egy balkán dj, egyáltalában egy dj tevékenységét? Mi a munkád?

A munkám nagy részét a zenehallgatás teszi ki. Ekkor dől el sok minden, például hogy beleteszem-e a szettembe az adott dalt. Hogyha nagyon tetszik, remixet is csinálok belőle. Bár most a zeneszerzés köt le igazán, mert épp az első lemezemet készítem, és ez egy sok időt igénylő, hosszú folyamat. Emellett menedzselem magam, és partikat is szervezek, valamint van egy saját műsorom minden kedden 18-20 óráig a Sub.hu internetes rádión, ahol nem csak balkán zenét, hanem úgynevezett world bass-t is nyomok, amibe nagyon sok zenei stílus belefér.

KULTer.hu: Miért pont erre a stílusra esett a választásod? Nem különösebben népszerű és ismert, főleg nem a táncparketten és a partik világában. Vagy tévedek?

Igen, tévedsz! Ez a stílus mára teljesen menő és trendi dolog lett. Elég csak megnézni a kalapos gimis fiúkat az utcákon, meg a H&M-ben vásárolt virágmintás szoknyát viselő lányokat. Ez mind ennek a (zenei) világnak a hozománya, csak sajnos kevesen tudják, hogy miért is hordják ezeket a ruhaneműket. Külföldön, szerte a világon szinte minden nagyvárosnak van egy ilyen „balkan party” felelős dj. Nagyon sok fesztivál kifejezetten erre a zenei stílusra épül. Először zenekarok lépnek fel, amiket a hajnalig tartó dj szettek váltanak.

A remix CD

KULTer.hu: Eddigi munkásságodnak már van egy kézzelfogható bizonyítéka: egy remix CD, ami a saját gondozásodban jelent meg. Elérhető ez egyáltalán az érdeklődők számára? És miért pont remixek?

Ahol fellépek, oda viszek belőle magammal, és ha már jó a hangulat, ingyen osztogatom. De a bátrak kérhetnek is. Valamint a neten is van egy link, ahonnan le lehet tölteni. Az az igazság, hogy nem terveztem remix CD-t, de az első egy év olyan termékenyre sikerült remixek terén, hogy úgy döntöttem, mégis készítek egyet, és kézzelfogható formába öntöm a „gyermekeimet”.

KULTer.hu: Hogyan képzeljünk el egy ilyen balkán bulit?

Mindig a közönség határozza meg a hangulatot. Készítettünk díszleteket, és ezeket általában visszük is magunkkal, ezzel kicsit ráhangolva az elsőnek odalátogatókat. Egy jó partin sok pálinka fogy: ez alap. A cipő sem szokott sokáig a lányokon maradni. Valamikor vetítés is kíséri a zenét, de ez sajnos helyfüggő. Amikor azt látom, hogy inkább az autentikus vonal jön be a tánctérnek, akkor akár egy igazi balkán lagzira is hasonlíthat az est. Ha erősebb az elektronika iránt fogékony tábor, akkor a drum and bass-től a house-ig is színesedhet a paletta, sőt, akár dubstep-be is átcsaphat a buli. Persze minden stílus a balkánnal keveredve kerül elő: ennyire már előrehaladt a műfaj. Rengeteg producer csinál a témakörben remixeket és új dalokat is.

A keverőpult mögött

KULTer.hu: Merre csináltad már így a hangulatot? Érkeznek felkérések?

Debrecen, Budapest, ezek természetesen visszatérő helyszínek az életemben. Emellett büszkén mondhatom el, hogy idén többször is voltam külföldön. Év elején Dublinban játszottam kétszer, majd ezt követően Krakkóban egy estét. Volt egy bialystoki buli is Lengyelországban, a Modern Art fesztiválon, és a nyár végén, augusztusban tíz estét töltöttem rezidensként a horvátországi Splitben a Ghetto Clubban. Közben tervezem a jövő évi szezont, és már jelentkezett is néhány szervező, úgyhogy bízom a legjobbakban.

KULTer.hu: A zenei pályafutásod a dobolással kezdődött. Ez mennyire fontos ma a dj-léted mellett?

Nagyon. Egyrészről fizikai szükséglet: nekem ez a sportom. Másrészt azért ezen a téren is elég sikeresnek mondhatom magam, hiszen a Péterfy Bori & Love Bandben játszom, amit szerintem nem kell külön bemutatni. Rengeteg koncertünk van, és elég komoly feladat összeegyeztetni a dj-zéssel, de eddig sikerült, reméljük ezután is menni fog.

KULTer.hu: Mikorra várható az első lemezed megjelenése? Lesz hozzá körítés?

Ez még elég képlékeny dolog, konkrétumot nem tudok mondani. Az biztos, hogy a jövő év elején valamikor. Körítés… nem tudom, de biztosan kitalálunk valamit, szerencsére elég sok kreatív ember vesz körül, köztük a barátnőm. Vele készítettük első klipemet is a Geatano Fabri – Balkan Disko SuperStereo Bah-Bah remix-hez. Tervezek egy lemezbemutatót, amit egy live act, plusz sok vendég, meg vj, meg minden őrület vesz majd körül. Ha érdekelnek a részletek, kérdezzetek meg róla később!

SuperStereo Live mix 2010 by djSuperStereo