Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Karácsonyi „igehirdetők”

Közös ének„Csendes éj! Szentséges éj! Mindenek nyugta mély…” Szatmár térségben ez a dalsor kelti életre minden évben azt a csodálatos érzést, ami a szeretet ünnepéhez fűződik. Immáron harmincharmadik alkalommal csengett fel a jól ismert ének a mátészalkai Ádám Jenő Pedagóguskórus, az Esze Tamás Gimnázium Leánykara és a Happy Nation énekegyüttes jóvoltából.

A három kórus hagyományt teremtett a minden december közepén megrendezett karácsonyi hangversenysorozatukkal. Idén hat környező településre látogattak el: december 13-án Ópályiban, 14-én Nyírcsaholyban, 15-én Paposon, 16-án Nyírmeggyesen, 17-én Jármiban, 18-án pedig Mátészalkán teremtettek igazi karácsonyi hangulatot.

A pedagóguskórus 1958-ban alakult. 1970-től minden egyes Pedagóguskórus Találkozón képviselteti magát, illetve számos fesztiválon, sőt külföldi eseményeken is fellép. 1989-ben egy müncheni produkció alkalmával a szegedi kórus mellett a mátészalkai képviselte hazánkat, emiatt a Világbékéért-díjat is megkapta. 2002-ben az amatőr kórusok egyik legmagasabb díját, a Fesztiválkórus címet is kiérdemelték. Jelenleg közel 60 főt mondhat állandó tagjának, amit elsősorban vezetőjének, Csányi Ottó, Balázs Ferenc-díjas karnagynak köszönhet.

Happy Nation

December 16-án a nyírmeggyesi koncertre látogattam el. A kicsiny település hatalmas, modern általános iskolája adott helyszínt most is a rendezvénynek. Számomra ez az esemény fontos hagyomány, gimnáziumi éveimet idézi, ugyanis akkoriban énekesként vehettem részt a hangversenyeken.

Megérkezésemkor még lázas készületek zajlottak: mikrofonpróba, beállítások, fények, hangfalak ellenőrzése. Az aulában egy gyönyörű karácsonyfát állítottak fel a gyerekek saját kezű munkáival díszítve. A koncert kezdetére, hat órára már a nézőtér, sőt az emeletek is megteltek. A leánykarnak köszönhetően szólalt meg az est első produkciója. Leginkább tradicionális karácsonyi dalokat adtak elő. A koncert minden apró részlete alaposan meg volt tervezve, külön technikusok feleltek a dalszámokhoz illő fényekért, a szólistákat megvilágító reflektorért. A kiegészítő zenei alapokat a gimnázium énektanára, Csányi Szabolcs készítette, melyeket fuvolával, billentyűs hangszerekkel kísértek.

A leánykar

A Happy Nation énekegyüttes saját stílusához igazodva már sokkal „popdalszerűbb” számokkal készült, és ezekben már a tehetséges fiú énekesek is megszólalhattak. Érezni lehetett, hogy a csapat nem véletlenül rendszeres fellépője fesztiváloknak, báloknak, különböző rendezvényeknek. A térség legszínvonalasabb énekes társulatát képezik, melynek tagjai folyamatosan cserélődnek, hiszen csak gimnazisták alkothatják az együttest.

A pedagóguskórus klasszikusabb vonalat követett: Ballester Ave Maria, Morricone TeDeum, Briegel Glória, Veni veni Emmanuel dalokat adták elő. Vivaldi egyik műve is elhangzott fuvolaszólóban. Az estet a szokásos közös finálé zárta, ekkor mindenki együtt énekelt: az Örvendj világ, az Áldjuk a mennyei Atyát, az Ámen, a Martins Ave Maria és a mindenkori Csendes éj című énekekkel búcsúztak a közönségtől. Közülük az Ámen egy rendkívüli gospeldal volt, aminek érdekességét az adta, hogy a kórus egyetlen szót ismételt, és eközben énekelt a szólista. Ez a szám volt a csúcspont, az Apáca-show című film híres jelenetét idézve fel.

fuvolaszóló

Harmonikus hangok és fenyőillat töltötte be az iskola falait. A kórustagokon ugyan látszott a többnapos fáradtság, de jobban látható volt a boldogság, ami átjárta őket éneklés közben. Nemes célt teljesítettek, hirdették a karácsony igazi üzenetét: az egymásra való odafigyelést, a megpihenést, a megértést, az igaz szeretetet. Egy láthatatlan, de annál inkább tapasztalható ajándékot tettek idén is másfél órás műsorukkal több száz ember karácsonyfája alá.

Kórusok karácsonyi előadása, Nyírmeggyes, 2010. december 16. 18: 00