Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Akit szétfeszít a drum and bass rugója

Interjú Kéri Andrással a.k.a. MC Columbo-val

ColumboAz egyetlen tiszteletbeli fehér jamaicai Magyarországon. Pályája során olyan dj-kel és előadókkal dolgozott együtt mint Adam F, Blim, Dj Lee, Ragga Twinz, Lutan Fyah vagy Top Cat. Áhított célja: az old skool rubadub stílus megismertetése az emberekkel.

Nyolc évesen még klarinétozni tanult, majd egy barátjával rapelgetni kezdett. Formációjuk, a Mad Run rövid pályafutásának eredménye egy Fila Rap Jam elődöntő és előzenekari fellépés Deák Bill Gyula előtt a Monori Művelődési Házban. Columbo tényleges zenei pályája 2000-ben indult be a Tilos Rádióval, ugyanis a bátyja ott dolgozott. Ezt a Minimalheadz, majd a Gimmeshot csapat követte. 2005-ben alakult meg az Irie Maffia, 2007-ben pedig a Brains zenekar tagja lett.

Columbo

KULTer.hu: Tizenhat évesen már a Minimalheadz csapat mellett léptél fel, ezt pedig a Rewind bulik követték. Hogyan hatottak ezek későbbi pályádra?

A sokféle dj és csapat, akivel eddig zenéltem, mind nagyon jó hatással volt a zenei fejlődésemre. Amiatt, hogy sokakkal felléptem, a mai napig számos stílusjegyet tudok beépíteni a dalaimba.

KULTer.hu: Majd jöttek a Gimmeshot és a Love Alliance – Dancehall fever bulik, amikből végül megszületett az Irie Maffia.

Igen, a Maffia részéről a Gimmeshot csapattal kezdődött minden, ami egy hip-hop csoportosulás volt Budapesten, sok mc-vel és dj-vel (Mango, Sena, Busa, Kemon, Dermot). A Gimmeshot tagjai egyszer meghallottak mc-zni Rewindon Dj Palotai mellett. Tetszett nekik a stílusom, és szóltak, hogy próbáljuk ki közösen. Felajánlották, hogy legyek rendszeres vendége a klubestjüknek. Ez nagy megtiszteltetés volt számomra, ugyanis az egyik legelismertebb underground hip-hop csapatról van szó. Ezzel párhuzamosan pedig állandó tagja voltam a Love Alliance csapatnak is.

KULTer.hu: Miért a Columbo nevet választottad?

Nagyon szeretem a Columbo sorozatot. És annak idején nem jutott jobb az eszembe.

KULTer.hu: A ragga stílus hogyan jelent meg az életedben és miként vált végül védjegyeddé?

A korai dancehall reggae előadók voltak rám nagy hatással.  Annak idején az első raggákat még Palotaitól hallottam körülbelül tíz éve.

KULTer.hu: Patois (jamaicai angol) nyelven rappelsz és énekelsz. Hogyan tanultad meg a nyelvet?

Szintén a Palotaitól hallott számok keltették fel az érdeklődésemet. Elkezdtem utánajárni a nyelvnek, valamint dalszövegeket kutatni, szótárakat vásárolni ilyen témában.

Columbo

KULTer.hu: Ha meghallom azt, hogy MC Columbo, akkor rögtön a hangod jut eszembe. Érdes, jamaicai, dögös. De a beszédhangod egészen más. Magától jött ez a jamaicai ’hangnem’, vagy tudatosan, gyakorlással kellett kialakítanod?

Eleinte egy az egyben a beszédhangomon szövegeltem, de egy mc-nek kell, hogy legyen egy saját hangja, stílusa, amit ha valaki meghall, azt mondja: „Igen, ez ő!”. Miután elkezdtem raggákat hallgatni, kezdett kifinomulni ez a mélyebb hang, amit sokan borzasztó erőltetettnek hisznek, pedig annyira nem az. Közel ilyen elven énekelnek a tibeti papok is. Megvan, hogy milyen hangmagasság a legkényelmesebb számomra, és ezen a magasságon rezegtetem a hangszálaimat. Mostanában azonban már próbálok megint többet énekelni a természetes hangomon, mert nem szeretném, ha a monotonitás homályába vesznék.

KULTer.hu: A másik jelentős formációd a Brains. Kezdetben ők hardcore rockzenekar voltak. Hogy kerültél te a képbe?

Az előző énekes már nem tudta vállalni a bulikat és lázasan kezdtek új mc-t keresni. Egyszer eljöttek a Kultiplexbe, és miután az egész zenekar meghallgatott, buli után odajöttek hozzám, hogy lenne-e kedvem elmenni egy próbájukra, én pedig igent mondtam. Eredetileg az volt a koncepció, hogy csak az akkori fesztiválszezonra szállok be, de aztán annyira jól működött a dolog, hogy csináltunk egy kislemezt és végül én lettem az állandó énekes.

KULTer.hu: Most viszont drum and bass-t játszotok. Hogyan történt a stílusváltás?

Lassú folyamat volt. A ragga velem együtt lépett be a zenekar életébe, és ezzel kezdődött meg a zenei átalakulás.

KULTer.hu: Két év után idén februárban jelent meg az új albumotok, a Refresh the Style. Már a címmel is sejtetitek, hogy hangzásban ez másabb lesz, mint a korábbiak.

Igen, ez így van. Tudatosan utalunk rá. Ugyanakkor például a Jungle sound című számmal egy régebbi stílust vettünk újra elő, a jungle-t, ami manapság már nem annyira divatos, mi azonban megpróbáltuk kicsit modernebb hangzásba öltöztetni. Gondoltuk, kicsit felfrissítjük a drum and bass-t.

KULTer.hu: Sok vendégelőadó hallható a korongon. Kikkel dolgoztatok együtt?

Tenor Fly a legnagyobb név a lemezen, aki a Freestylers mc-je. Ő a Positive People-ben működött közre. MC Zeek a Rewindból a Refresh the Style-ban, a Hősök hip-hop csapat pedig az Éjszaka című számban hallható.

KULTer.hu: Van kedvenc számod az albumról?

A Jungle sound és a Positive People. A Tenor Fly-os track azért, mert megtiszteltetés, hogy közös számot készíthettünk vele, hisz őt már régóta nagyon szeretjük. A Jungle Sound pedig azért, mert a jungle zene nagyon tetszik, és örülök, hogy végre tudtunk egy ilyen számot csinálni.

Brains

KULTer.hu: Milyen a lemez kezdeti fogadtatása?

Eddig még csak a lemezbemutató koncerteken játszottuk. A debreceni buli például nagyon durva volt, úgyhogy eddig határozottan jó a fogadtatása. Attól féltünk, hogy nem lesz akkora őrület, mert nem ismerik az emberek a számokat, de ugyanúgy pörögtek rájuk.

KULTer.hu: A Ladies Obsession című számhoz már a videoklip is elkészült. Mi volt a koncepció?

Merényi Dávid készítette, ő szokta például a Péterfy Bori-klipeket is csinálni. Az ő ötlete volt, hogy egy bulivideó készüljön. Mivel a lányokról, illetve a lányoknak szól a szám, ezért az az alapkoncepció, hogy a zenekar helyett ők játszanak a videóban.

KULTer.hu: Mi a helyzet az Irie Maffiával?

2011. április 21-én lesz a visszatérő koncertünk a Zöld Pardonban. Nyáron pedig teljes bedobással nyomjuk a fesztiválszezont.

Irie Maffia, Pecsa

KULTer.hu: Közreműködtél a Barbárfivérek legújabb Úthenger elnevezésű albumának Hány ember című számában. Ez hogy zajlott?

Már nyár végén említették, hogy lesz egy új lemezük, és kellene még rá valami. Rám gondoltak, rábólintottam. Később pedig elküldték a zenei alapot. Személyesen nem nagyon találkoztunk, igazából neten zajlott az egész munka. De bírom őket, jó barátok vagyunk.

KULTer.hu: Mi az az áhított pont a zenei karrieredben, ahova szeretnél eljutni?

Ez már egy áhított pont, de minél több helyre és minél több emberhez.

KULTer.hu: Mit mondanál, ha egy szóban kéne jellemezned, mit jelent számodra a Brains és az Irie Maffia?

Az életemet.