Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Háborúk földjén Hesnával

Al Ghaoui Hesna Háborúk földjén című könyvének bemutatója

Hesna reptérenA Közel-Kelet nem lány-cserkésztábor. Mindenhol romok, törmelékek és a pusztítás nyomai fedezhetők fel. Az emberek bizalmatlanok, tartanak a kémektől, a sajtótól és az újabb csalódásoktól. Ennek ellenére egy törékeny tudósítónő, Al Ghaoui Hesna a boldogságot keresi a háborús zónában is. Hogyan lehetséges mindez? A Háborúk földjén című kötet pécsi bemutatóján fény derült a titokra.

A PTE BTK Kommunikáció és médiatudomány tanszékének szervezésében lehetőség nyílt a közelmúltban a tudósítónő elbeszéléseit és nem hétköznapi világát megismerni, illetve egy nő szemszögén keresztül betekintést nyerni a Közel-Kelet történéseibe. A téma már önmagában is érdekes, hiszen a háború amolyan férfias dolog, erre jön egy arab származású, életvidám, fiatal nő, aki fittyet hányva a megszokásokra, a válságövezetek képernyőre vitelét választja munkájául. Tudósít és forgat, csak hogy láthassuk, miként alakulnak a sorsok a világ veszélyes tájain.

Háborúk földjén

Könyve ennek fényében egyszerre izgalmas, szórakoztató és elgondolkodtató olvasmány, melynek bemutatója sem volt éppen szokványos. Az apró, de annál bátrabb újságírónő interaktív formában, kérdésekre válaszolva prezentálta a kötetet a közönségnek és adott tanácsokat a hasonló pályára készülő egyetemistáknak (az újságírás mesterségét értve ez alatt, nem www.atoledo.com pedig a haditudósítói speciális szerepkört). Útmutatása hasznos tippeket tartalmazott arra vonatkozólag, hogy az újságírói hivatás közben mire érdemes figyelni, persze beleszőve a válságövezet íratlan „szabályait” is.

Al Ghaoui Hesna a PTE BTK Kommunikáció és médiatudományi tanszék vendége volt

A Háborúk földjén című kötet négy fő részből áll, mindegyik fejezetben más ország kerül középpontba a tudósító sajátos szemüvegén át. Az olvasó megismerheti a leírtak során Libanon, Izrael, Észak-Irak, illetve Szudán mindennapjainak (egy-egy, szokásosnak nem nevezhető) szeletét. Amint megtudhattuk, mindegyik államban a bürokrácia az úr, ahol Hesnának és operatőr kollégájának, Rácz Lacinak nem csupán a körülményekkel, de a hatóságokkal is meg kellett küzdeniük. A kötet bemutatja kettőjük viszonyát, illetve beszámol Hesna életének kisebb-nagyobb eseményeiről is.

A tudósítások hátterében képet kaphatunk a tudósítónő családjáról és azokról a gondolatokról, melyek éppen foglalkoztatták utazásai során. Ennek következtében a Háborúk földjén életszerűvé válik, különös hangulat uralkodik el benne, amely nem mást láttat az olvasóval, mint a boldogságkeresés élményét, mely – Hesna elmondása alapján – saját lelki világát, bosszankodásait és érzelmeit is a felszínre hozza a közreadott történetekben. A könyv tehát róla is szól, a tudósítónőről, aki úgy érzi teljesnek az életét, ha a veszélyes zónákban is tevékenykedhet, s lehetősége nyílik ezáltal az ottani emberek és önmaga összehasonlítására.

"bevetés" közben
S ami talán a lényeg: Hesna az előadás alatt többek között kiemelte, hogy „nem tartja magát haditudósítónak, csupán egy tudósítónak, aki időnként háborúkba jár.” Ennek következtében nem az a célja, hogy a válságövezet akciókkal teli forgatókönyvét mutassa be, hanem az, hogy megismertesse a közönséget olyan családokkal, emberekkel, akik ebben a lehetetlen helyzetben kénytelenek élni és nap mint nap tevékenykedni.

reptéren
Így a humortól, személyes érzésektől átitatott könyv nem is tekinthető másnak, mint a háborús hétköznapok „kistükrének” egy mindenre elszánt tudósítónő táskájából, aki néha golyóálló mellényben és strandpapucsban tűnik fel a romok között.

Al Ghaoui Hesna Háborúk földjén című könyvének bemutatója, Pécs, PTE, 2011. február 24.