Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Fesztivál református szemmel

Beszélgetés Nagy Zsolt református esperes-lelkésszel

BIHart FesztiválMűvészetek és vallás, vallás a művészetekben. Milyen célt szolgálhat egy fesztivál a vallási közösség életében? Nagy Zsolt református esperes-lelkészt az ötödik biharkeresztesi BIHart Református Művészeti Fesztivál szervezésének részleteiről kérdeztük.

KULTer.hu: Milyen művészeti ágak jelennek meg a BIHart fesztiválon?

Egy református művészeti fesztiválról van szó, igyekszünk minden területnek helyet adni. Az évek múlásával a BIHart túl is nőtt az eredetileg vállalt célkitűzésen és igazi fesztivál jelleget öltött. Képző- és iparművészeti kiállítások megnyitása, pályamunkák díjátadása mellett színházi és táncelőadások zajlanak a különböző helyszíneken. Idén először a gasztronómia szerelmeseit is várjuk, hiszen a Sauska Pincészet jóvoltából részt vehetnek egy borkóstolóval egybekötött vacsorán.

Rengeteg érdeklődő

KULTer.hu: Egy református művészeti fesztivál mennyiben tud, akar más lenni, mint egy átlagos fesztivál?

Minden esetben igyekszünk olyan előadókat meghívni, akik a mi értékrendünket képviselik, és ez természetesen műfaji sokszínűséget, olykor műfajkeveredést is jelent. Ez a programsorozat a szó legszorosabb értelmében a templom köré épült fel, ezer szállal kötődik a Gárdonyi Zoltán Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményhez, amely ilyen formában jelenleg az egyetlen az országban.

KULTer.hu: Milyen apropónak köszönhetjük a BIHart-ot?

Igazából nem a BIHart-tal kezdődött ez a történet, hanem miután az iskolában néptáncoktatás is zajlik, Regionális Bihari Gyermek Néptánc Találkozót szerveztünk, ami később Gyermek- és Ifjúsági Néptánc találkozóvá nőtte ki magát, melyet idén a tizedik alkalommal rendezünk meg.

Néptánc

KULTer.hu: A többi művészeti ág hogyan került bele ebbe a nem mindennapi koncepcióba?

A BIHart fesztivál ötlete akkor született meg, amikor már több mint tíz telephelyen működött a Gárdonyi. Szerettünk volna saját diákjaink számára adni egy lehetőséget a fellépésre. Ezzel alkalmat teremtettünk arra, hogy találkozhassanak egymással, és megmutassák másnak is az elkészült művészeti produkcióikat. Úgy voltunk vele, hogyha már itt vannak Biharkeresztesen, akkor még valami szórakoztató programsorozatot is teremtünk számukra, amelyből kinőtte magát egy egész hetes rendezvény. Ez mára a település és a környék minden lakóját megmozgatja. Innen is ered egyik programunk neve, a „Mozdul a város!”.

Színes programok

KULTer.hu: Minek köszönhető, hogy ezúttal fesztiválként lett meghirdetve a rendezvény?

Öt évvel ezelőtt a néptánctalálkozó is kilépett a korábbi, megszokott ritmusából, hiszen már a határokon is átível. A valamikori Bihar Vármegye szinte valamennyi néptánccsoportja részt vesz a BIHarton. Ennek köszönhetően célközönségünk összetétele is megváltozott. Szeretettel várjuk a romániai részhez tartozó bihariakat is. Még egy dolgot meg kell említeni: nagyon lényeges számunkra, hogy idén a fesztivál zárónapja egybeesik május 22-vel, a Magyar Református Egység Napjával. A BIHart így a Magyar Reformátusok Világtalálkozójának kísérőprogramjaként is funkcionál.

Zene mindenkinek

V. BIHart Református Művészeti Fesztivál, Biharkeresztes, 2011. május 16-22.