Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

PiCsa, rockabilly és az űrlények

Tavaszi Egyetemi Fesztivál – 2. nap

Mystery GangA pécsi Tavaszi Egyetemi Fesztivál 2. napján a zenei alapanyagot többek között a Mystery Gang, dj Palotai és a Hétköznapi Csalódások produkciói szolgáltatták. Zúzott a jungle rock, ment a drum and bass szeletelés, és még József Attila is képbe került.

Kora délután az Expo Center területén a viszonylagos jó idő miatt már többen voltak, mint a korábbi napokon. Az élőzenei nagyszínpadon az Öxölklöfför Orkester és a Rokokó Rosé nyitotta a sort. A két csapat a Pécs R-hez és a Borbazárhoz hasonlóan egy tehetségkutató révén került a fesztiválon fellépő csapatok közé. A kimondhatatlan nevű Orkester instrumentális rockot játszott, míg a Rokokó Rosétól folk elemekkel átszőtt alternatív zenei produkciót láthattunk.

TEF

Az egyetemi zenekarokat követően ismertebb előadók következtek. Volt egy „kis” Kávészünet, illetve a „kedves-trágárságú” szövegekkel fémjelzett Kovbojok is megcsillogtatták gúnyos vicceiket a nagyérdeműnek. A közönség habzsolta a morbid tartalmú dalokat és verseket, amelyek furcsa szemszögből világították meg a mindennapi életet. A szokatlan koncert után a HétköznaPI CSAlódások zúzós punk-rockját élvezhette az összesereglett tömeg. Az alternatív banda jó adag politikai kritikát csempészett előadásába, amit József Attila verseivel fűszerezett meg. A társadalombírálattól az erogén zónákig mindenről szó esett az együttes által elkövetett közönség elleni izgatásban. Merényletüket a szép számban összegyűlt PiCsa kedvelők fokozatosan durvuló pogózással és zúzással „hálálták meg”.

PiCsa

A hétköznapi csalódások szeren csére elkerülték a punk zenekart követő rockabilly királyokat, a Mystery Gang-et. A garage rock&roll fenegyerekei óriási bulit csaptak a hihetetlen méretűre duzzadt tömegben. A fülbemászó és energikus dallamok már az első húrpengetés után célt értek. Több se kellett a közönségnek: sokan már a kezdés utáni percben táncra perdültek. A rosszfiú imiddzsel bíró Mystery-s srácok egy órás aktív edzésre sarkallták a jelenlévőket.

Mystery Gang

Ám nemcsak a főszínpadon láthattunk kihagyhatatlan műsort: az elektro színpadon dj Palotai alkotott nagyot a tőle megszokott színvonalon. A zúzás adott volt, a ledfal világított, másra nem is volt szükség, hogy az emberek itt is jól érezzék magukat. A Mystery Gang igazán őrült dzsungelkoncertje után a NoDisco pörgette tovább a lemezeket az élőzenei nagyszínpadon. A vidám, táncolható zenét játszó dj egy perc megállást sem engedélyezett a rock&rolltól felhevült közönség számára. Egymás után dobta be a legnagyobb oldstyle bulizenéket. A jelenlévőknek nem volt ideje unatkozni, hiszen a dallamosabbnál dallamosabb számokat követően Magyarország egyik kedvenc retro-együttese, az UFO érkezett, hogy a közönséget megmozgassa slágereivel.

UFO

A formáció tagjait nagy hangzavarral várta a még megmaradt tömeg. Kezdésnek felhangzott a mindenki által rongyosra hallgatott Nyár van című szám. A  jelenlévők többsége rekedtre énekelte magát a Szerelemdoktor, a Tarzan és a többi jól ismert sláger felhangzásakor. Igazi retro-nyár életérzéssel lett gazdagabb, aki részt vett ezen a koncerten, és hagyta, hogy a hamisíthatatlan UFO-hangzás magával ragadja. A fergeteges bulit követően a NoDisco tért vissza, hogy hajnalig táncoltassa a közönség tagjait.

Tavaszi Egyetemi Fesztivál – 2. nap, Pécs, 2011. május 5.

A fotókat Taragyia Tomiszláv készítette.