Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A jelen története

Asian Dub Foundation: A History Of Now

Asian Dub FoundationA 2008 őszén megjelent Punkara lemez után 2011 elején jött ki az A History of Now névre keresztelt új Asian Dub Foundation korong. A zenekar nem szakított korábbi irányvonalával, így egy aktív perkásokkal, keleti zenei formákkal és rockgitárokkal megtűzdelt anyaggal állt elő.

A zenekar 1993-ban egy dokumentumfilmből (Identical Beat) nőtte ki magát, ami a London’s Farringdon Community Music House keretében készült. Ez a szervezet több nyári tábort szervezett dél-ázsiai származású gyerekeknek, ahol elsősorban zenei technológiai ismereteket tanulhattak. Itt állt össze Aniruddha Das, Deeder Zaman, a tizennégy éves bengáli rapper és John Pandit dj, aki egyben jogvédőként is dolgozott. Egy évvel később Steve Chandra Savalemás (Chandrasonic) gitáros csatlakozott a formációhoz. Őt Sanjay Gulabhai Tailor, más néven Sun-J 95 követte. Ekkor vált teljessé a csapat. Első albumuk 1995-ben jelent meg Angliában Fact and Fictions néven, amely bár az anyaországban nem volt túl sikeres, azért az Asian Dub Foundation (ADF) számára megnyitotta a lehetőségek tárházát. Pályájuk szépen ívelt felfelé, egymás után jelentek meg a korongjaik. A zenekart a BBC 1999-ben kitüntette, elnyerték a BBC Asian Awards díjat. A következő évben az egyik alapító tag, Deeder Zaman elhagyta a bandát, majd 2006-ban Anirudhha Das lépett ki. Több tagváltozás után a 2008-as Punkara óta változatlan felállásban játszanak.

A History Of Now

Az ADF egyedi hangzását a kemény ragga-jungle ritmus, az indo-dub basszus és a tradicionális hangszerek keveréke teszi izgalmassá, és ezt az elegyet kellőképpen kiélvezhetjük aktuális lemezükön is. A nyitó A New London Eye rögtön behálóz minket a rezonáló ütésekkel, az atmoszférikus vonósokkal és az energikus énekkel. Szinte kimerítő felavatása ez az albumnak, amellyel elég magasra teszik a lécet ahhoz, hogy joggal vetődjön fel a kérdés: van még feljebb? A választ pedig a következő szám meg is adja. Az Urgency Frequency egy feszes, túlpörgetett elektro szerzemény. A pergő törtütemek, szaggatott dob beat-ek és tempóváltások egészen futurisztikus hangzást idéznek.

Az album címadó dala, A History of Now tökéletesen mutatja a zenekar hangzásvilágát. Feszes riffek nyilallnak keresztül a nehéz ritmusszekción, mindezt tradicionális világzenei hangszerelés tarkítja. Egy multikulturális hibrid, amely egyszerre idézi meg a nyugati hardcore mellett az afrikai, valamint a dél-ázsiai hagyományt.

A legtöbb dalban egyértelműen benne van a zenekar ideológiai kötődése. Ilyen például a Where’s All the Money Gone? című szám is, amely egyben az album leggyengébb momentuma is a mondanivaló tekintetében. Komolytalan megközelítésből boncolgatnak egy elnyűtt témát, semmi újat nem adva hozzá, ám ez a kis csorba azért nem ront a korong összhatásán. Az In Another Life egy igazán kivételes track lett, kellemes szünet a nyughatatlanul dühös számok között. Összeomló gitárakkordok, dinamikus dub és indo-jazzt idéző hangzás, amit a harmóniát árasztó Power of 10 instrumentális szerzemény követ, hogy utána a haladó hangzású Futureproof és a latinos, táncolható, női vokállal operáló This Land Is Not For Sale segítségével újra beinduljon a korong.

Asian Dub Foundation

Az ADF ismét nem okozott csalódást hallgatóságának ezzel az összesen tizenegy dalt tartalmazó eklektikus albummal. Különleges, az elektronikát, a punkot, a rockot, a dubot, a rapet, a raggát és a világzenét elegyítő hangzásvilágukat meghagyva, néhol felpörgetve, néhol lelassítva tértek ezúttal vissza. Akinek pedig ez nem lenne elég, az élőben is elcsípheti őket az idei VOLT Fesztivál fellépői közt.

A History of Now elég élénk ahhoz, hogy megragadja a figyelmünket, és elég tökéletes és változatos ahhoz, hogy fenn is tartsa azt. Az ideológiailag elkötelezett zenekar célja természetesen több mint múló szórakoztatás, és sokkal jelentősebb, mint ugráló tömegek előtt fellépni. Ilyen albumokkal azonban minden esélyük megvan arra, hogy megragadjanak a kollektív emlékezetben.

Asian Dub Foundation: A History of Now, Cooking Vinyl, 2011.