Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Geekek geekekről geekeknek

Scott Pilgrim a világ ellen (Scott Pilgrim vs. the World)

nyálas? naná, és ez így van jól.Scott Pilgrim neve sokaknak ismerősen csenghet, de sajnos még több embernek lövése sincs arról, hogy ki ő. A válasz pedig egyszerű: Scott Pilgrim a világ közepe. Legalábbis a sajátjának. Azoknak, akik nem ismerik az eredetileg hat részes, poénokban gazdag képregényt, már az első pár percben feltűnhet, hogy ez nem egy hétköznapi tinifilm.

Scott teljesen átlagos fiatal a maga 22 évével, besorolása: nagyszerű. Mint ilyen kivételes ifjú, egy bandában nyomul, és szívfájdalmát kiheverendő, kilátástalan kapcsolatba keveredik egy tizenhét éves kínai kiscsajjal, aki persze totál beleesik a srácba. Szóval átlagos a történet, mintha az egyik haverunkról szólna. Azonban a mi haverunk nem szeret bele egy csajba, akinek hét gonosz exe van, és nem vív mortal kombat-szerű harcokat.

sajnos a filmben Scott nem annyira cool, mint amennyire geek

Scott Pilgrim valóban nagyszerű, bár a képregény vagány, lezser stílusa hiányzik a filmben főszerepet játszó Michael Cera alakításából. Nem csak az ő figurája lett némileg vérszegény. Az ,,új csaj” szerepében tetszelgő Ramonát megformáló Mary Elizabeth Winstead is lehetett volna kevésbé fapofa, valamint megdobhatták volna egy hajvasalóval. Az alaptörténet popkultúrára irányuló, fiataloknak szóló poénjait néha rendesen lefaragták, és pár utalás csak a képregény ismeretében érthető igazán.

ő egy ördögi ex...kínos.

Azonban az alkotás ettől még remek, a zenére nem lehet panasz, a mű egészét átszövő, háttérben meghúzódó, mangás-animés-képregényes hatások igazán egyedi színezetet adnak az egésznek. A képkockákat hirtelen vágásokkal pótolták a készítők, például Wallace (a meleg szobatársat megtestesítő Kieran Culkin) bravúros sms-eit és pasizási technikáit, Scott rajzfilmszerű meneküléseit vagy azt, ahogy egyik pillanatról a másikra sapka kerül a fejére. A kicsi kínai, azaz Knives (Ellen Wong) néhol angyalian bezsongott, néha paranoiásan pörgő figurájára sem lehet panasz.

a vegán rendőrség

A Hét Gonosz Ex is pompás, szupererővel ellátott színfolt a vásznon. Scott Pilgrim egy olyan világ részese, mely ötvözi a képregények, videojátékok és animék sajátosságait, főszerepben a fiatalok életével, gondjaival. Bryan Lee O’Malley, a történet atyja egy olyan univerzumot akart alkotni, amit geekek népesítenek be és geeknek szól. Ez meg is valósult, és alkotásának filmre festése-animálása nem is sikerülhetett volna jobban, hisz nemcsak a képregény-falókat és videojáték fanatikusokat sikerült megfognia, hanem a kissé szeparáltabb anime fanokat is. O’Malley egy interjúban azt nyilatkozta, hogy olyan alkotások is nagy hatással voltak rá, mint a rockbanda körül bonyolódó Nana, vagy a kalózokról szóló One Piece, valamint a FLCL című anime.

a frizurák mint megannyi concept art

Ennek fényében még inkább tisztelettel adózhatunk a kreativitás eme remekműve előtt, és talán így értelmet nyer számunkra, hogy Ramona miért ninjaszerű, és hogy Scott miért tud olyan jól karatézni, valamint magyarázatot kapunk arra is, hogy miért olyan hangsúlyosak a filmben az amúgy animékre jellemző háttérben lévő hangfestések. Nem mellesleg a képregényből – a film mellett – 2010 augusztusában videojáték is készült.

Scott Pilgrim egyedi – akad ugyan a filmben klisé és hatásvadászat egyaránt, mégsem érezzük unalmasnak egy pillanatig sem. Ez Scott igazi ereje, nem a karate. Bár az alkotásnak vannak gyenge pontjai, mégis nagyszerű élmény, értékelését akár magától Scott Pilgrimtől is kölcsönözhetnénk: Awesome.

Scott Pilgrim a világ ellen (Scott Pilgrim vs. the World), 2010. Rendezte: Edgar Wright, forgatókönyvet írta: Michael Bacall és Edgar Wright. Forgalmazza: Universal Pictures.