Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

“Minden ékszernek saját személyisége van”

Interjú Wild Judit alkotóművésszel

Strausz Kinga alkotásaLetisztult formavilág, aprólékosan kidolgozott részletek, hatalmas kísérletező kedv – ez jellemző a Wild Judit (művésznevén vadjutka) által kreált ékszerekre. Hagyományőrzésről, innovatív ötletekről, munkákon is érezhető maximalizmusról beszélgettünk az alkotóval.

KULTer.hu: 2002 óta foglalkozol ékszerek készítésével. Mi adta a kezdő inspirációt? Melyik technikával kezdődött a szenvedély, és azóta milyen más technikákat próbáltál ki?

Nagyon spontán jött az ötlet. Elsétáltam egy hobbibolt előtt Budapesten a Szent István körúton, bementem és bevásároltam. Aznap volt az Orbán-Medgyessy tv-vita, az alatt készítettem el az első két láncomat. Az egyiket nemsokára el is vitték. Eleinte csak üveggyöngyöket használtam, egy részüket itthon vettem, a többit pedig külföldi utazásaim során szereztem be boltokban, piacokon. Aztán 2004-ben, Bodzsár Szilvia műhelyében megismerkedtem az üvegrogyasztással, 2009-ig ezzel a technikával is dolgoztam. A textilek 2008 vége felé vonultak be az életembe. Nagyon szeretek textillel dolgozni, mert rengeteg lehetőséget rejt magában.

KULTer.hu: Nemrégiben beiratkoztál egy ötvös tanfolyamra is. Miben mutatkozik meg a képzés által szerzett újfajta tudás?

Igen, a Ring Szakképző Intézetben járok OKJ-s ötvös tanfolyamra. Noha már egy éve itt tanulok, ez még csak az út eleje. Egyelőre csak ízlelgetem, tapogatózom, hogy milyen módon tudom a saját világomba integrálni ezt a technikát.

Wild Judit alkotása

KULTer.hu: Mi az, amivel a későbbiekben szívesen kísérleteznél?

Most épp egy varrógépre áhítozom, valamint szívesen ismerkednék a műgyanta használatával is.

KULTer.hu: Hogy készülnek a vadjutka ékszerek? Előre tervezel, vagy spontán módon dolgozol?

Vegyes. Van úgy, hogy csak rakosgatom a textiljeimet, megtetszik az összhatás, és gyorsan el is készítem az ékszert. Máskor hosszú rajzolgatások alapján alakul ki valami. Előfordul olyan is, hogy sokáig gondolkodom, sokáig tervezek. Ez utóbbira példa a Cserevirág kollekcióm. Körülbelül egy évbe telt, hogy megvalósulhasson.

KULTer.hu: És úgy általában véve mi inspirál az alkotásban?

Igazából bármi hathat inspirálóan az emberre: képek, évszakok, filmek, zene – bármikor megeshet velem, hogy eszembe ötlik egy ékszer képe, terve, amit meg szeretnék valósítani.

Wild Judit alkotása

KULTer.hu: A Modern Magyarország elnevezésű textilékszereiddel az egyik hagyományosnak számító kézműves technikának, a hímzésnek találtál új formát. Vannak még további terveid ezen a „hagyományőrző projekten” belül?

Ezen belül most épp nincsenek, de ki tudja, mit hoz a jövő.

KULTer.hu:Hiszem, hogy minden ékszernek megvan a maga személyisége. Ahogy az embereknek is.” – nyilatkoztad egy korábbi interjúban. Mit teszel azért, hogy még többen ismerjék, szeressék meg az ékszereidet?

Szeretnék terjeszkedni: ebben a félévben hat új boltban lehet kapni Budapesten az ékszereimet, valamint nemsokára megnyílik a weboldalamon a saját webshopom is. Mindezek mellett rendszeresen részt veszek a WAMP-on.

KULTer.hu: Munkásságodat a letisztult, kifinomult, precíz jelzőkkel illetném. Az élet más területein is ilyen maximalista vagy?

Az élet sok területén valóban az vagyok, de van úgy, hogy lejjebb kell adnom a maximalizmusból annak érdekében, hogy más fontos dolgokra is elég időt tudjak szánni. A számomra fontos területeken mindig nagyon kitartó vagyok. Addig csinálom, próbálkozom, töröm a fejem, amíg el nem érem, amit szeretnék. Ez így volt már a gimnáziumban is: az általam nem kedvelt tantárgyakra csak a minimális energiát voltam hajlandó fordítani, amit viszont szerettem, azzal sokat foglalkoztam.

Wild Judit alkotása

KULTer.hu: A nevedhez fűződik a Design Bazár Design minden napra elnevezésű internetes felület, ahol kézműves alkotókat karolsz fel. Milyen szempontok szerint válogatsz termékek és alkotóik között?

A Design Bazáron rengeteg válogatás van, igyekszem sok magyar alkotótól beválogatni termékeket. Szempontjaim egy része szubjektív: értelemszerűen olyanokat teszek közzé, amik nekem is tetszenek. Ami például szép, praktikus, ötletes vagy nagyon egyedi. Legalább ilyen fontos a válogatásnál, hogy jó legyen a fotó. Ahogy az előbb is mondtam, nyilvánvalóan erősen szubjektív döntések ezek, de hát ez egy ilyen műfaj, itt nem elvárás az objektivitás.