Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Az áramszünet meg a Maffia

EFOTT 2011 – 1. nap

EFOTT-om a hajam!A nulladik napi tombolás után sokan ébredtek macskajajjal, de akadt lehetőség rápihenni az újabb esti bulira. Az érdeklődők bátran felkereshették a civileket is, sőt a szemfülesebbeknek ajándék is járt. A fesztivál kicsit olyan, mintha karácsony lenne: egy fotóért cserébe ingyen citromos sör jár, a kalózlétra megmászásáért napszemüveg vagy vízipisztoly, makettépítésért párna.

A Vám-és Pénzügyőrség hamis tárgyakból rendezett kiállítást. Itt kipróbálhattuk az ügyességünket a csőgörénnyel, és nyereményjátékban vehettünk részt zenei cédékért. Eddig ez volt a legérdekesebb program, eléggé megdöbbentő dolgokat láttunk és hallottunk például arról, hogy milyen egészségügyi kockázatokkal jár hamis ruhákat hordani.  A virtuálmániás fiatalok előtt a Playstation-sátor is nyitva állt: könnyebb-bonyolultabb játékokban mérhették össze az erejüket. De játékba botlottunk a Szénsavas Kalinka Szifon Sátor mellett is. Itt ötfős csapatok versengtek egymással. Az volt a feladat, hogy a gruppok másfél perc alatt minél több Kalinkás papírt gyűjtsenek össze a labirintusban úgy, hogy közben a másik csapat végig vízipuskával lövi őket.

Ébredző sátortábor

Azoknak a hetijegyeseknek az örömére, akik a másnaposság ellenszerének inkább a lustaságot tartják, szerdától a közeli strand is ingyenesen igénybe vehető. Ezzel a lehetőséggel már az első napon sokan éltek. Mindenfelé fürdőruhás, törölközős arc vonult a strand irányába. A másik passzív kikapcsolódást a Djuice Bolt és Internetbázis nyújtotta, ahol reggel 10-től este 10-ig ingyenes internetezési lehetőséget kínálnak, ráadásul mobiltöltő-állomást is felállítottak, így senki nem mondhatja azt otthon, hogy azért nem adott életjelet, mert lemerült a telefonja. A kellemesen hűs terem végében babzsákokon lazíthatnak a megfáradt netezők. A jótékony fiatalok sem maradtak program nélkül: a Magyar Vöröskereszt által szervezett véradáson a nagy meleg és a koncertek utáni fáradtság ellenére meglepően sok fesztiválozó adott vért.

Malacka és a Tahó

Saját tapasztalatból tudom, hogy az otthonról hozott elemózsia nem tart sokáig, így az átlag fesztiválozó előbb-utóbb rákényszerül a büfék kínálatára, így hát büféfelderítő körútra indultunk. Az eredmény senkit sem lepett meg: az ár-érték arány itt is eléggé eltolódott az ár irányába. A kétharapásnyi hot dog vagy egy kis szelet pizza 500 forintba, egy gyros tál 1290-be, egy adag csavart fagyi pedig 400 forintba kerül. Mi az általunk legolcsóbbnak talált helyen vacsoráztunk, ahol a csirkés hambit kóstoltuk meg 350 forintért. A zsemlében több volt a mustár-majonéz-ketchup kombóból, mint minden másból. Nem volt egy nagy durranás, nem is laktunk jól.

A koncertek már délután elkezdődtek: a Malacka és a Tahó nevű zenekar a Rauch Bééégető-ben mozgatta át a hallgatóságot. A ska zenét vicces szövegekkel ötvöző banda kellemes hangulatot teremtett, s bár nem voltak sokan a koncerten, aki eljött, biztosan nem bánta meg. Valamennyit sajnos rontott a koncertélményen, hogy a színpadok közel vannak egymáshoz, így egy szomszédos rock-koncert zavarta meg a felhőtlen bulit. Kicsit később Takács Nikolas lépett a Szénsavas Kalinka Szifon Sátor színpadára, ahol az X-faktorban elhangzott slágereivel szórakoztatta a nagyrészt nőkből álló közönséget. Ezen a koncerten még a B-kategóriás celeb, Alekosz is tiszteletét tette. A TakarékPont Csendes Faluban a silent disco műfajának kedvelői élvezhették Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duó előadását.

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint

19 órától a Road közönsége tombolt a Pepsi Nagyszínpad előtt, a srácok teljes erővel zúzták. Utánuk az Irie Maffia következett, MC Kemon és két ghánai énekes vendégszereplésével. A közönség végigbulizta a számokat, nem is csoda, egy Irie koncerten nem lehet csak állni, a zene magával ragad és egyszer csak azon kapod magad, hogy már táncolsz is! A koncert közben hirtelen elsötétült a színpad, amire először azt hittem, hogy a műsor része, hiszen a zene nem állt meg, fantasztikus dobszólót hallottunk, le a kalappal. Aztán miután visszatértek a fények, Sena bejelentette, hogy ez volt a második, fellépés közbeni áramszünetük. Ennek ellenére is a fesztivál eddigi legjobb koncertje volt a Maffiózóké.

A Road lelkes közönsége

A színpadot az Apollo 440 vette át, akiktől én sajnos csak a Stop the rock-ot ismertem. A közönség imádta őket, bár nekem egy kicsit túl erős volt a basszus. Az Axe Partyarénában eközben már elektronikus atmoszférába burkolózva zajlott a buli, szóval mindenki megtalálhatta a számítását.

EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója), 1. nap, Szolnok, 2011. július 13.

A fotókat Bodnár Balázs készítette.