Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Zuhanyzás angyalokkal, bukfenc a Superbutt-tal

EFOTT 2011 – 2. nap

Ciőpő és a többiekCsütörtök reggelre talán az eddigieknél is nagyobb volt a hőség Szolnokon. A forróság már egész korán kiűzte a sátrakból a fesztiválozókat. Az ember első útja ilyenkor a kávéárusokhoz, a második a strandra vagy a civilekhez vezet.

Mi először a gyaloghídon át a városba indultunk, hogy megnézzük, van-e a közelben valamilyen kisbolt. Kisboltra ugyan nem, viszont 5 perc városi séta után egy pékségre bukkantunk. Nem tudjuk, hogy a fesztiválnak köze van-e hozzá, mindenesetre furcsa volt, hogy egy átlagos kifli 70 forintba került. Néhány 35 forintos zsemlével tértünk vissza a fesztivál területére. Később megtudtuk, hogy 10 percnyire a pékségtől egy Coop is van, teljesen átlagos árakkal.

Addigra már tényleg minden sátor teljes pompával és ajándéközönnel várta az érdeklődőket. Az ELTE sátrában például lehetőségünk volt különböző, intelligenciát és logikát tesztelő, szórakoztató feladatokból álló NYH-t (a ZH fordítottja) írni. Egy lelkes ELTE-s srác még egy komoly találmánnyal is megismertetett bennünket, nevezetesen a hordozható tetraéderrel, ami igazán hasznos holmi, sőt állítása szerint a szabadalmat most adják el a kínaiaknak és a japánoknak! Ez az összehajtható szemléltetőeszköz nemcsak fizika- és matekórákon hasznos, könnyen evőpálcává hajthatjuk, vagy alkoholt is csempészhetünk vele a fesztivál területére. A fiú segítségével mi is készítettünk saját mobil-tetraédert, amihez mindössze négy szívószálra és két szál cérnára volt szükségünk.

Mosolygó kalligram

Egy másik ELTE-s sátorban a japán írással ismerkedtünk meg egy harmadéves japán-kínai szakos hallgató vezetésével. Keresztnevünket festhettük le, s bár nem hangzik bonyolultan, azért ez közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek gondolnánk. Gyakorlás közben megtudtuk, hogy a kalligráfusok egyetlen vonást is egy évig gyakorolnak.

A keleti kitérő után a HÖOK sátorba igyekeztünk, ahol dr. Zacher Gábor tartott kétrészes előadást. Az első rész a drogokról szólt. Megdöbbentő dolgokat mesélt a toxikológiai tapasztalatairól, a fiatalok drogozási szokásairól és a mostani szintetikus drogokról, amiket teljesen legálisan vásárolhatunk növényvédőszernek, fürdősónak vagy füstölőnek álcázva. A két előadás közti rövid szünet éppen elegendő volt arra, hogy a közönség felfrissítse magát, vagyis ki-ki hozzon magának egy sört. Ezután kezdődött az alkoholról szóló rész. Rengeteg városi legenda megdőlt az italozással kapcsolatban. A szénsavas alkohol nem üt be jobban, nem minden hányásban van répa, de az sem igaz, hogy a szívószállal ivott alkohol jobban felszívódik. Szerencsére az alkoholnak nem csak negatív tulajdonságai vannak: egyes minőségi vörösborok rendszeres fogyasztása kimondottan előnyös tud lenni – így a szakember. Zacher doktor humora magával ragadta a hallgatóságot, és az előadások végeztével is lelkesen faggatta őt a közönség hol komoly, hol komolytalanabb kérdésekkel.

Talp-alávaló

A nagy hőségben a fesztivál főleg a srácoknak kedvezett. Az Axe Party Aréna kapujában a lustább férfi fesztiválozókat csinos, fehér ruhás lányok csábították egy hűsítő zuhannyal. A fürdőruhás lányok persze készséggel segítettek a tisztálkodásban is. Ha ez nem lett volna elég, az ajándék tusfürdő vagy szörfnadrág elég motiváció lehetett minden fiúnak a zuhanyzásra. Na persze a csajozásnál sem utolsó szempont az illat és a frissesség, így a fiúk még inkább hálásak lehettek/lehetnek az Axe angyaloknak.

A délutáni koncertek közül mi először Janicsák Vecát hallgattuk meg a Szénsavas Kalinka Szifon Sátorban. Veca nem egy kész zenei alapra énekelt, mint a többi X-Faktoros. A döntőből ismert dalait gitár- és hegedűkísérettel adta elő. Nagyon közvetlen volt, a dalok közötti szünetben beszélgetett a közönséggel is. Az énekesnő rajongóit még a sátorban uralkodó nagy meleg sem tudta eltántorítani attól, hogy megnézzék és meghallgassák kedvencüket.

A hálás közönség...

A Djuice U26 színpadán az Isten Háta Mögött csapott a húrok közé. A koncerten viszonylag kevesen voltak, de az igazi metálos keménymag képviseltette magát, és persze az összes számot illendően végig is pogózták. Az Isten Háta Mögöttet a Superbutt követte a színpadon. A közönség az első szám alatt mindössze két sorból állt, de nem sokkal később egész tekintélyes tömeg verődött össze. Ez nagyon szép eredmény, hiszen a Pepsi Nagyszínpadon ezalatt a fesztivál egyik nagyágyúja, a 30Y lépett fel. A banda énekese a fellépés végén meg is jegyezte, hogy tudja, az EFOTT nem metálfeszt, mégis nagyon jó érzés, hogy ilyen sokan meghallgatják őket. A buli hatalmas volt, mindenki végigugrálta, -pogózta a műsort, a Superbutt-os srácok igazán kitettek magukért. A koncert zárásaként az egyik gitáros bukfenccel vett búcsút a lelkes közönségtől.

Zúz a Superbutt

Az este leginkább várt koncertje a Republic volt. A Pepsi Nagyszínpadnál már a fellépés tervezett ideje előtt sokan gyülekeztek. Ez a koncert is csúszással kezdődött, a fesztiválozók kórusban skandálták a banda nevét, de ettől sajnos nem kezdődött hamarabb a műsor. A színpadrendező jóvoltából 25 rajongó közvetlenül a színpad előtt élvezhette a koncertet. A közönség együtt énekelte a számokat Cipővel, és a néhány csepp eső sem zavarta meg őket a felhőtlen bulizásban.

EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója), 2. nap, Szolnok, 2011. július 14.

A fotókat Bodnár Balázs készítette.