Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Irány a Fürdő!

Magyar fürdőélet

Fehér László: Önarckép vízben lebegveItt a nyár, a jó idő. Mi sem természetesebb hát, mint ellátogatni hazánk temérdek fürdőjének valamelyikébe. Szerencsénkre június 16-án alternatív lehetőség nyílt a fürdőélet hangulatával átszőtt hűsölésre: a rekkenő hőség elől akár a MODEM klimatizált kiállítótermébe is menekülhetünk, hogy ne csak testünket, de kultúraéhes szellemünket is kényeztethessük.

A KOGART Galériában május 5. és 27. között bemutatott tárlat kis bővítéssel a MODEM földszinti kiállítótermébe költözött. A kiállítás az egyik legjelentősebb kortárs magyar, zömében klasszikus technikákat felvonultató gyűjtemény anyagából válogat. A Skonda Mária – Völgyi Miklós gyűjtőházaspár számára is kiemelt értéket képvisel a fürdőkultúra, így kollekciójukat a magyar fürdőélet témában bővítették. Mecénás tevékenységüknek köszönhetően ismerhetjük meg hazánk mártózó-, csobbanó-kultúráját a kiállító 25 alkotó szemszögéből. A tárlat az ismert érzésen túl markáns véleményt, kritikát is megfogalmaz a fürdők és a fürdőzők világáról, amelyek a terület más-más aspektusát kiemelve, eltérő formanyelven, stílusban jelennek meg.

Radák Eszter: Torna a vízben, 2009, olaj, vászon.

A kiállítótérben egyaránt helyet kaptak könnyed művészi és már-már giccsbe hajló alkotások. Néhol idilli és groteszk ábrázolások kerültek egymás mellé. Épp mint a fürdőben: egy gyerek kalandozik, egy csapat felnőtt vonatozik, apa fejest ugrik (Hecker Péter festményein), de persze olyan hasas lesz belőle, hogy még az életunt sakkozók (például Mátis Rita alkotásán) is jobb kedvre derülnek. A jól ismert helyszíneken, jól ismert témákról, jól ismert öregasszonyok beszélgetnek.

Mátis Rita: Széchenyi-fürdő, 2009, olaj, vászon, 70x110 cm.

Afféle kultusz, a vasárnapi templomé helyett a vasárnapi strand eszméje látszik kitárulkozni, a közösségi tér új dimenziója nyílik meg, amely családtagokat és barátokat köt össze. Idilli találkozásoknak lehetünk szemtanúi egy groteszk közegben. A képeken a valós válik ironikussá. A fürdő szent és profán térként bukkan fel, egyszerre válik a magányos (nap)fürdőzés általi feltöltődés és a csoportos szórakozás, pancsikolás helyévé. A színes festményeken (kivéve Tamási Klaudia monokróm képeit) színes világ tárul a galérialátogatók elé, amely szinte minden igényt kielégít.

Mindannyiunk volt már fürdőben, tudjuk mi vár ott ránk, és pontosan ezért megyünk el újra és újra. Mind ismerjük a fürdőket, ezért aztán a tárlat kortárs, ismerős nyelvet beszél. A múzeumi tér feloldódik az emlékeinkben, az emlékeink pedig művészi élményekkel egészülnek ki. A kiállítást a különféle, mindannyiunk által megtapasztalt hangulatok összessége szervezi egésszé, és az alkotásokkal párhuzamosan megjelenő irodalmi idézetek teszik teljessé, melyek diszkréten egészítik ki a kellemes vizuális élményt. Ahogyan Sipos Eszter alkotásán olvashatjuk: „Lehet, hogy már ott vagyunk, ahova szeretnénk eljutni.”

Sipos Eszter: Lehet, hogy már ott vagyunk..., 2010, olaj, farost.

Kiállító művészek: Benkő Viktor, Bognár Krisztina, Breznay Pál, Bukta Imre, Cseke Szilárd, Czene Márta, Dániel András, Fehér László, Fürjesi Csaba, Galambos Tamás, Hecker Péter, Jakatics-Szabó Veronika, Király András, Kiss Márta, Kósa János, Lóránd János Demeter, Mátis Rita, Nagy Kriszta, Osgyányi Sára, Pap Gitta, Papageorgiu Andrea, Radák Eszter, Sipos Eszter, Szemadám György, Tamási Claudia.

A Magyar fürdőélet Válogatás a Völgyi-Skonda kortárs gyűjteményből című tárlat 2011. június 16-tól augusztus 28-ig tekinthető meg Debrecenben, a Modem-ben.