Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Éljen a hardcore irodalom!”

Interjú Orcsik Rolanddal és Sopotnik Zoltánnal

A JAK-füzetek új szerkesztői: Sopotnik Zoltán és Orcsik RolandEltelt két év, lejárt egy ciklus. 2012 januárjától az Orcsik Roland Sopotnik Zoltán páros lesz a népszerű JAK-füzetek sorozatszerkesztője. Újszerű programokat szerveznének, felkarolnának eddig kevésbé ismert, tehetséges szerzőket is, és tematikus antológiákat adnának ki. A részletekről kérdeztük őket.

KULTer.hu: Hamarosan átveszitek a stafétabotot a Benedek Anna Berta Ádám szerkesztőpárostól. Miben követitek majd őket, és milyen újításokat terveztek?

Orcsik Roland: Folytatjuk azt, amit ők is folytattak: színvonalas, ígéretes, kísérletező kedvű szerzőket szeretnénk kiadni. Külön készülünk a 30 éves JAK-jubileumra, szeretnénk egy JAK-USB fétist létrehozni, ezáltal a kiadványokat digitális hordozókra is kiterjeszteni. Ezen kívül pedig élénkebb kommunikációt folytatnánk a készülő JAK-füzetekről a JAK-tagsággal, az erre a célra létrehozott Facebook-oldalon, illetve blogon.

Sopotnik Zoltán: Mint ahogy Roland is említette, folytatjuk elődeink színvonalas munkáját, de azért szeretnénk komoly meglepetéseket okozni, természetesen csak pozitív előjellel. Megpróbáljuk a JAK-füzeteket jobban láthatóvá tenni, s bevonni az innovációba a tagságot. Ez persze nem csak rajtunk múlik majd.

KULTer.hu: Tudni már, hogy milyen költségvetésből kell majd dolgoznotok? A programotok alapján a tervek ambiciózusak, főleg az antológiákat tekintve, de lesz minderre pénzügyi keret?

O. R.: A pályázati programunkban említett antológia-ötletek tervek voltak, jó lenne minél többet megvalósítani belőlük. Ám reálisan csak kettőre jut majd hely, idő és anyagi keret. Azokat szeretnénk elsősorban megvalósítani, amelyekről úgy véljük, a legaktuálisabb problémákra, kérdésekre reagálnak. Azt is figyelembe vesszük majd az internetes felületek segítségével, hogy maga a JAK-tagság mire lenne leginkább kíváncsi.

S. Z.: Még nem tudni semmit. Valószínűleg az utolsó pillanatban fog eldőlni minden. Az irodalompolitika nem könnyíti meg a helyzetünket. Arra számítok, hogy minden könyv esetében egy helyen tudunk majd pályázni – az sem fogja lefedni az összes költséget –, aztán a világ összes nyelvén imádkozhatunk majd, hogy nyerjenek a pályázataink. Különben mehetünk bankot rabolni, ha JAK-füzeteket akarunk. Persze, ne legyen igazam, olyan jó lenne, ha meglepnének minket az illetékesek. Azért kellenek vészforgatókönyvek is.

KULTer.hu: Jövő év elejétől új elnöke is lesz a JAK-nak, Gaborják Ádám. Milyen viszonyban vagytok vele? Egyeztettetek már esetleg arról, hogy az új ciklusban mik lesznek a legfőbb prioritások?

O. R.: Úgy gondolom, Gaborják kiváló munkatárs, nyitott mások ötleteire, kreatív munkát végzett eddig is. Az egyeztetés folyamatban van, a pályázatoktól is függ, hogy mik lesznek a prioritások.

S. Z.: Persze, hogy jóban vagyunk, nem is lehetünk rosszban, ő ugyanis a szegedi irodalmi maffia feje, donja. Ha rosszak leszünk, egyszerűen kiadja ránk a kilövési engedélyt és annyi nekünk. Remélem, nemsokára leülünk és átbeszélünk mindent vele és Balogh Endrével, aki a fővárosi maffiát viszi.

Orcsik Roland

KULTer.hu: Ahogyan már említettétek, jövőre 30 éves a JAK. A tervek szerint a jubileumot az irodalmi programok mellett zenés, képzőművészeti és filmes rendezvények is kísérik majd. Honnan lesz pénz minderre?

O. R.: Országos pályázatokból, helyi önkormányzatok, egyetemek támogatásával és lelkesedésből. Én például az idén szervezem a IV. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivált, s a társaimmal nulla pénzt fogunk érte kapni. A Literán nem fizetnek a kéziratokért, ahogyan nálatok sem. A kultúra függ a politikától, vagyis a gazdagságtól, de független is tőle, ha nem így lenne, akkor nem lett volna Mészöly Miklósunk, Hamvas Bélánk, Petri Györgyünk, Halász Péterünk, Hajas Tiborunk, Benda Balázsunk, Fölöspéldány csoportunk stb. Elképzelhető, hogy a vidéki és a pesti JAK-tagságtól is hasonló hozzáállást kérünk majd. Választhatunk: vagy sopánkodunk, hogy nem történik semmi, vagy teszünk valamit, s hátha csurran-cseppen pénz is innen-onnan. Amúgy kis rendezvényeket is lehet jól meghirdetni a médiában, s vannak zenekarok, akik még a pályájuk elején állnak, s nem kérnek milliókat, mint Prince a Szigeten. Nekem az az elvem, hogy a különböző rétegeket keverni kell, s fel kell hagyni a szűk elitizmussal. A JAK a fiatal szerzőket tömörítő szervezet, s mi erre a fiatal, lendületes energiára vagyunk kíváncsiak. Ahogyan az idősebbek támogatására is.

S. Z.: Egyelőre pénzügyekben még nem nyilatkoznék, de biztosan össze tudunk kalapálni valamennyit. Legrosszabb esetben legalább egy-két rendezvényre. Ha mégsem, kivonulunk az utcára, előtte meghirdetjük a békés JAK-felvonulást mondjuk a Facebook-on. De ezek a kérdések túlmutatnak a sorozatszerkesztői poszton: az elnök, az elnökség és az egész szervezet ügye, hogy érdekes programkavalkád legyen, ha már harminc.

KULTer.hu: Ez a heterogén programdömping jelenthet egyfajta profilreformot a JAK háza táján?

S. Z.: Nem leszünk nagy reformerek, legalábbis sorozatszerkesztőként nem gondolom, hogy feltétlenül annak kéne lennünk. De biztosan lesznek új szegmensek, mint ahogy eddig is voltak, mi is hozzáadjuk a karcos egyéniségünket a dologhoz.

O. R.: Mi nem fogjuk radikálisan átalakítani a JAK-ot, a kinevezésünk csak két évre szól. Ám arra törekszünk majd, hogy minél nyitottabban kezeljük a fiatal irodalom bemutatkozási lehetőségeit. Nem vagyunk varázslók, nem lesznek csodák, a világmegváltás ezúttal is elmarad. Ám reméljük, izgalmas kezdeményezésekben, fúziókban nem lesz hiány. Hangsúlyozom: ez nem csak rajtunk múlik. Ha azt akarjuk, hogy a JAK megmozduljon, akkor meg kell keresni azokat az embereket, már meglévő és potenciális JAK-tagokat, akiknek hozzánk hasonlóan elegük van a panaszkodásból, s készek aktívan részt venni környezetük felpezsdítésében. Kívülről semmi sem változtatható meg, ezért keressük a tettre kész fiatalokat a közös akciózás érdekében. Pozitív példákat említenék: Debrecen, Gyula, Kishegyes, Kolozsvár, Miskolc, Szabadka, Szeged, Zenta stb. A helyi erők ezekben a városokban jól együttműködnek a JAK központi részével. Vagyis a dolog működhet, a JAK-ot meg lehet keresni ötletekkel, együttműködési tervekkel.

KULTer.hu: Kiemelt fontosságúnak tartjátok a megjelenő JAK-füzetek recepciójának koordinálását. Van esély arra, hogy a szövegek ne csak a tipikusan irodalmi, kulturális, sajnos kisebb olvasottságú folyóiratokban kapjanak helyet, hanem a népszerűbb napi-, heti- vagy havilapokban is?

O. R.: Igen, ez a tervünk. Meg fogjuk keresni a helyi napi-, heti-, havilapok szerkesztőit, ez főleg akkor lendülhet be, ha egy-egy könyvbemutatót eseménnyé teszünk… És itt is számítunk a JAK-tagság hatékony segítségére.

Sopotnik Zoltán

KULTer.hu: Mit kell tennie annak, aki kötetet szeretne kiadni? Küldje el a kéziratot és ti elbíráljátok, hogy van-e esélye?

O. R.: Így bizony. Ám először csak mutatványt küldjön, versből 10-et, prózából 20 oldalt…

S. Z.: Igen, nem az a legcélravezetőbb, ha az egész kötetet elküldi, inkább csak részleteket. És ha lehet, senki ne küldjön előre megszerkesztett kötettervet pdf-ben vagy ilyesmi, mert úgyis szétszedjük az egészet. Meg ez eléggé visszatetsző szerintem. Viszket tőle az ember szerkesztői tenyere.

KULTer.hu: Ha egy dolgot kellene mondani, mi az, ami a legfőbb célkitűzésetek?

O. R.: Hogy a JAK-on belül ne csak nekünk legyenek célkitűzéseink.

S. Z.: Hogy egyáltalán ki tudjunk adni könyveket. Éljen a hardcore irodalom!