Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Szőrapát borotváltunk

Deres Kornélia kötetbemutatója a Modemben

IMG_0921Deres Kornélia Szőrapa című kötetének multimediális bemutatójával ajándékozta meg az irodalombarátokat szeptember 21-én a József Attila Kör, a Modem és az egyéves KULTer.hu. A különleges program éppen a magyar dráma napján, szerda este hat órakor vette kezdetét a Forgotten Dreams zenei projekt és a Z.A.P. Színpad közreműködésével. A szavak, a mozgás és a chill out egymásba simulásának ideje volt ez.

A felfokozott érdeklődésre jellemzően a túlságosan pontosan érkezők már nem nagyon válogathattak az ülőhelyek közül, a Modem harmadik emeleti multimédia-terme ugyanis hamar telítődött a látogatókkal. A pontos kezdés jegyében Forgotten Dreams jóvoltából kellemes, lassú tempójú chill out és ambient alapú hangok kísérték a végleges közönség kialakulását és elhelyezkedését. Az elsötétítés után kezdetét vette a futurisztikus repülőutat idéző élmény, köszönhetően a hosszú, keskeny teremnek és az itt-ott megcsillanó krómvázaknak. A lazítóan pulzáló zene útjára indította ezt a különc járatot, amelynek első célja a napi nyüzsgéstől bolygó agysejtek megnyugtatása lehetett. Ekkor már sejthető volt, hogy a szokásos repülőutaktól eltérően nem panelekből összeállított filmekkel, hanem újszerű élményanyag nyújtásával szeretne az est ismeretlen tájakra vinni.

Forgotten Dreams a MODEM-ben

Az elektro tónusokba olvadva indult meg a sárgás fényű előadótérben a mozgás. A Pálóczi Zoltán vezette Z.A.P. Színpad produkciója vette kezdetét, helyesebben fogalmazva kapcsolódott be az előadásba. Sajnos a technika nem bizonyult művészetpártinak, ugyanis a zene egy időre elhallgatott. A jelenetet a közönség kuncogással konstatálta, de a mozgásszínház rutinos képviselői nem zökkentek ki, a dallam tovább szólt bennük – a társulat hölgytagja, Galambos Petra megjelenésével pedig egyfajta transzállapotot idéző hangulat teremtődött. Már önmagában impozáns látványt nyújtott táncmozdulatokkal tűzdelt meteoros produkciója, de ez a határozottság a tétova, egyensúlyt kereső emberrel alkotott kontrasztjában lett igazán hatásos.

Pálóczi Zoltán és Galambos Petra - Z.A.P. Színpad

Ezután megkezdődött a kötetbemutató lényegi része. Először úgy tűnt, a rakoncátlan mikrofon is csatlakozik a hangfalakhoz, és passzív ellenállásba kezd a szervezők vérnyomásának megtornáztatása végett, de szerencsére sikerült a technikát végleg észhez téríteni, és az est hátralévő része problémamentesen telt. Deres Kornélia költőnővel Balajthy Ágnes beszélgetett a József Attila Kör jóvoltából megjelent Szőrapa című kötetéről. A borotválás során megtudhattuk, mit is jelent a szőrapa fogalom és azt, hogy a versek az apa hiányát tematizálják, illetve közelítik meg több szempontból. Ilyen például a gyermeki nézőpont, amihez a Molnár Tamás által készített színes illusztrációk kitűnően illeszkednek. A háromnegyed éves munka során a kötetet Pollágh Péter költő gondozta − egy bravúros szerkezeti megoldásnak fültanúi is lehettünk a kérdező felolvasásában. Ahogy megtudhattuk, a költőnő verseit már fordították német, szerb, valamint bolgár nyelvre is. Azt azonban még egyelőre nem tudni, mikorra várható a kritikusok által „magyar Sylvia Plath”-ként is emlegetett fiatal szerző következő kötetének megjelenése, mivel az aktív munka és tanulás után egyelőre pihenésre vágyik.

Az est közönsége

Az információban gazdag, dinamikus beszélgetést követően a háttértörténetek megismerésén kívül lehetőségünk nyílt mélyebb kapcsolatba kerülni a kötettel. A Deres Kornélia kellemes orgánumán hangzóvá tett versek közben újra megindult a hangfalak mélytónusú lüktetése, amihez Pálóczi Zoltán és Galambos Petra táncszínháza is csatlakozott. Bár odaadó figyelemmel kísérni csak az egyik előadást lehetett igazán, a szinkron és a megidézett erőteljes hangulat mindvégig érezhető volt. A hivatalos programpontok végeztével egy informális és oldott hangulatú közönségtalálkozóként folytatódott az este.

Deres Kornélia kötetbemutatója Forgotten Dreams és a Z.A.P. Színpad közreműködésével, Debrecen, Modem, multimédia-terem, 2011. szeptember 21.

A fotókat Áfra János készítette.

Hozzászólások

  1. Kellemes kis élménybeszámoló, és egy búval-bélelt kép rólam. 🙂
    Egyébként érdekességként megjegyezném, hogy nekem a vezetéknevem Szőr, és idővel apa is leszek, szóval Kornélia kötetének címe meglehetősen nagy mosolyt keltett bennem, meg érdekes véletlennek tartom. 🙂

  2. Igen, ez poén, főleg úgy, ráadásul mindketten miskolciak vagytok. 🙂

    Azt meg azért érdemes megemlíteni – mert utólag kiderült -, hogy a zene nem Forgotten Dreams, alias Szőr Zoltán miatt állt le egy fél percre, hanem mert valakinek a széksorok mögötti állóközönségből sikerült hátul kihúznia egy vezetéket, amit aztán a hangtechnikus szerencsére észrevett és korrigált.

A hozzászólások le lettek zárva.