Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Karakterek kíméljenek!

SOS Love – Az egymillió dolláros megbízás

SOS LoveAz SOS Szerelem pár éve együgyű bájával lopta be magát a magyar moziközönség szívébe. A szponzorok termékeivel túlzsúfolt és erőltetett humortól elnehezülő folytatásnak viszont nem jósolnék nagy jövőt. Hacsak az amerikai közönség rá nem harap. Sas Tamás ugyanis külföldre szánja filmjét, melyet a legújabb technikával, állami finanszírozás nélkül, szponzorok segítségével forgatott le.

Sas Tamás legújabb 3D-s vígjátékának történetét röviden elintézhetnénk annyival, hogy Hujber Feriék találkoznak Daryl Hannah-val, Kovács Patrícia majdnem meztelenre vetkőzik, egy orosz balett-táncosnő pedig rálel élete párjára. De lássuk, kínál-e ennél többet a mozi.

Az első részből ismert társkereső-ügynökség ezúttal a csőd szélére kerül, ám egy orosz gyémántkereskedőtől érkező megbízatás, úgy tűnik, kihúzhatja őket a pácból. Maxim egy híres amerikai színészt, húga titkos kiszemeltjét akarja megszerezni, hátha a jóképű aktor kizökkenti szegény lányt a szülei halála okozta depresszióból és gyászból. A két fiatal egymásra találását azonban számos tényező akadályozza. A forgatás abbamarad, a fiú hazautazik Los Angelesbe. Hujber Feriék meg repülnek utána. Azonban sehol sem találják, így egy hasonmást próbálnak szerződtetni. Jake Griffin (C. J. Thomason) azonban önmaga hasonmásaként jelentkezik Feriéknél, akik ugyan nem ismerik fel, de alkalmazzák, hogy hazajöjjön és meghódítsa Zoyát (Christine Kelly).

SOS Love

A történet apró, kidolgozatlan szálakból, érthetetlen jelentekből, fölösleges fecsegésből próbál építkezni. Nincsenek kiemelt, hangsúlyos részek, amelyekben nézőként elmélyülhetnék, amelyekhez viszonyulhatnék. A film így pár perces, futtában felmondott dialógusok laza folyamává válik, amelyben igazán egyik epizód sem kap nagyobb jelentőséget. Egyes részek elsikkadnak, másutt irreleváns jelenetek kapnak a kelleténél több figyelmet. Kevesebb szereplővel, felfokozott indulatokkal vagy részletesebben körülírt szituációkkal a film könnyebben érthető lett volna. A Los Angeles-i út túl hosszúra nyúlik, a sztori szempontjából azonban nem bír nagy jelentőséggel. A karakterek egy részét viszont innen ismerjük meg. Ám amint hazatérnek, a szereplők viselkedésében hirtelen és megmagyarázhatatlan változás következik be. Öcsi, a lökött flótás (á la Másnaposok) értelmes fickóvá válik, a Hujber Feri által alakított Marci pedig ajnározott szépfiúból aggodalmaskodó hősszerelmes lesz. Valaki viszont semmit sem változik: Árpa Attila Árpa Attila marad.

SOS Love

A karakterek sajnos igen-igen sekélyesre sikeredtek. Nincsenek látható indulatok, indokolt állapotváltozások, gyakran nem világos a szereplők motivációja sem, és kidolgozatlan a szerelmi szál is. Az már csak hab a tortán, hogy a főhősök között semmiféle szexuális feszültség nem vibrál. Christine Kelly láthatóan unja magát a szerepében. A főhősnő átváltozása – magát marcangoló kamaszlányból érett, viruló fiatal nővé – egy átöltözés alatt zajlik le. A pincérlányruha felhúzását követően olybá tűnik, a világfájdalom hirtelen elillant.

A film a fényűzésről alkotott magyar elképzelést mutatja be. Azonban bármilyen technikával, bármilyen sztárokkal forgatták is le, a történet és a karakterfestés hibáiból adódóan a nézőt számos nehézséggel állítja szembe. Így nehezen érthető, felfokozott érzelmeket, indulatokat nélkülöző katyvasszá válik, amelyben másfél órányi tengés-lengés után számottevő változáson sem a karakterek, sem a néző nem esnek át. A film mintha egy mesevilágban, egy luxus-Magyarországon játszódna, ahol yachtokkal furikázunk és fiúkat fizetünk elszontyolodott húgunk vigasztalására. Az apróbb, értelmezést nehezítő hibákról szó se essék, a történet banalitása pedig a Barátok közt-ön felnőtt közönségnek is szemet szúr.

SOS Love – Az egymillió dolláros megbízás (SOS Love – The Million Dollar Contract), 2011. Rendezte: Sas Tamás. Forgatókönyv: Fernandes Ágnes és Csikesz Judit. Szereplők: C.J. Thomason, Christine Kelly, Árpa Attila, Hujber Ferenc, Hevér Gábor, Daryl Hannah, Billy Zane, Kovács Patrícia, Szinetár Dóra. Forgalmazza: Fórum Hungary.