Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Volt idő, nem volt kapkodás”

Interjú Kálloy Molnár Péterrel a Suszter, Szabó, Baka, Kém kapcsán

Suszter, szabó, baka, kémJohn le Carré, a kémregény-írók egyik fejedelme saját Árulás címen ismert regényét adaptálta a vászonra, mely Suszter, Szabó, Baka, Kém címen már a hazai mozikban is fut. Gary Oldman, Colin Firth, John Hurt, Kathy Burke, Mark Strong mellett a Budapesten játszódó jelenetben magyar színészek is bizonyítottak. A forgatás részleteiről Kálloy Molnár Pétert kérdeztük.

KULTer.hu: Hogyan került be a filmbe?

A Broadway Színész- és Modellügynökség keresett színészeket a filmhez, kétfordulós szereplőválogatás után döntöttek. A második alkalommal már a rendező is itt volt, ő választott ki erre a szerepre. Tomas Alfredson nagyon felkészült volt, pontosan tudta, kit keres.

KULTer.hu: Európában ő igen elismert szakember, köszönhetően az Engedj be! című első nagyjátékfilmjének, amely körbeutazta a világ filmfesztiváljait. Milyen volt vele együtt dolgozni?

Őszintén szólva nem láttam Alfredson korábbi filmjeit, de pótolni fogom. Állítólag nagyon jók. Mint ahogy a forgatás is kiváló élmény volt. Tartottunk egy próbanapot a felvételek előtt, amikor külön irodában beszélgettünk három órát a rendezővel. Nem voltak túl nagy szerepek, amit a Csuja, Mucsi Zoli és én játszottunk, de a legapróbb részletekig átbeszéltünk mindent. Megnéztük a helyszíneket, lepróbáltuk a jelenetet, és lélektani szempontból is átvilágítottuk a karaktereket. Ez az egész nap csak erről a néhány epizódjelenetről szólt, csak erről beszélgettünk a rendezővel. Nyilván nem maradt benne minden a filmben, ilyenkor szükségszerűen kimaradnak bizonyos részek. Ezután következett a kétnapos forgatás.

Suszter, szabó, baka, kém

KULTer.hu: Mennyiben más egy külföldi film forgatása, mint egy magyar produkcióé?

Sokkal nyugodtabb. De tulajdonképpen egy nagy különbség van: a pénz. Egészen más összegből készítenek filmet a külföldiek, mint a magyarok. Így aztán a körülmények is sokban különböznek. Egy magyar film esetében sokkal kevesebb idő jut ugyanarra a jelenetre, hiszen az egész filmet kevesebb idő alatt kell felvenni. Például ez a két-három nap, amit forgattunk az angolokkal, szerintem egy magyar film teljes költségvetése. Az sem mindegy, hogy mekkora stáb dolgozik a film elkészítésén. A Suszter, Szabó, Baka, Kém forgatásán jóval többen voltak, mint egy magyar produkcióban általában. Az angol stábot magyar kiegészítő személyzet, illetve hazai berendezések is segítették. Minden feladatért külön szakember felelt, a forgatás ezért kifejezetten szervezett volt. Így sokkal nyugodtabban lehet dolgozni is, mert a feladatok fel vannak osztva. Igazából ennyi különbséget látok. De azt hozzátenném még, hogy mi, magyarok nagyon jól állunk filmes szakemberekkel: kiváló rendezőink, operatőreink, sminkeseink vannak…

KULTer.hu: Jöjjön most egy sokkal inkább hipotetikus kérdés: milyen európai vagy amerikai filmrendezővel, színésszel dolgozna még együtt szívesen?

Elég sok van. De ha egyet-egyet kell kiragadni, akkor mondjuk Jack Nicholson, ő nagy kedvencem. A fiatalabb korosztályból pedig Johnny Deppet mondanám. Rendezők közül szintén nagyon sokat említhetnék, biztosan nem utasítanék vissza epizódszerepet egy Tarantino-filmben – vele nagyon nagy élmény lehet a munka. De egyáltalán nagyon jó angol vagy amerikai stábbal együtt dolgozni, mert felkészültek, igazán profik. De még jobb lenne, ha kicsit nagyobb szerepeket kapnánk.

Suszter, szabó, baka, kém

KULTer.hu: Ha már nagy nevek kerültek szóba, nem hagyhatjuk ki a kérdést: sikerült találkoznia Gary Oldmannel vagy Colin Firth-szel?

Sajnos nem. Egyedül Mark Stronggal találkoztunk, a legnagyobb csillagok közül csak ő jött Budapestre. Markkal egyébként sokat beszélgettünk, nagyon közvetlen ember. Ebből is látszik, hogy volt idő, nem volt kapkodás. A magyar rendezők is biztosan szívesen dolgoznának ilyen körülmények között, csak szinte mindig hiányzik a megfelelő anyagi háttér, és ilyenkor muszáj köztes megoldásokat találni. Irigylésre méltó, hogy egy ilyen nagy kaliberű produkciót, mint a Suszter, milyen nyugodt körülmények között lehet megcsinálni.

KULTer.hu: Ez ugyanakkor azt is jelentheti, hogy egy ilyen nagy produkciónál, ami meg van tervezve lépésről lépésre, kevesebb szerep jut az improvizációnak?

Nincs olyan rettenetesen nagy filmes tapasztalatom. De elmondhatom, hogy már játszottam egy brazil-magyar filmben, a Budapestben. Akkor a brazil rendező, Walter Carvalho kifejezetten támogatta az improvizációs ötleteimet, abszolút vevő volt arra, ha változtattam. Sőt, sokszor nem is mondta meg, mit csináljak. Tehát erre is van példa. De a Suszter svéd rendezője nagyon precíz volt, és őszintén szólva nem is voltak olyan nagy szerepeink, amikkel annyira lehetett volna improvizálni. De ha voltak ötleteink, és ő jónak találta, csinálhattuk úgy. Nagyon szimpatikus volt a rendező, akárcsak a holland operatőr, aki szintén nagy formátumú szakember. Ez szerintem látszik is a film képi világán. Nekem nagyon tetszett.

Suszter, szabó, baka, kém

KULTer.hu: Valóban, nagyon nyomasztó a film képi világa…

Igen-igen, így volt hatásos. Igazán szép az operatőri munka. És nem amerikai! Mindig öröm európai filmet látni, mert általában kicsit más, mint a nagyon profi, jól megszokott amerikai filmek. Persze ezt nem jó vagy rossz értelemben mondom, ez egyszerű tény, és a Suszternél is látszik, hogy nem amerikai mozi.

KULTer.hu: Van esetleg valamilyen koncepciója a szerepek megválasztásában?

Annyira kevés film készül itthon, hogy az ember örül, ha filmezni hívják és megpróbálja minél ügyesebben megoldani a feladatát. Ezelőtt húsz-harminc évvel lett volna létjogosultsága egy ilyen kérdésnek, mostanság viszont sajnos nagyon kevés a felkérés. Személy szerint nagyon szeretnék komoly filmekben játszani, és úgy gondolom, a filmek java része, amikben játszottam, nagyon jó volt, de úgy érzem, a drámai oldalamat kevésbé fedezték fel a magyar filmrendezők. Tehát, ha most kívánságműsor lenne, biztosan drámát választanék, nem vígjátékot. Persze – tegyük hozzá – igazán jó rendezővel és partnerekkel.

KULTer.hu: Vannak már hasonlóan konkrét tervek kilátásban?

Tervek persze vannak, de sajnos ez is a pénztől függ. Az utóbbi években nagyon bizonytalan, hogy melyik film indul el egyáltalán. Persze ez a hirtelen jött felkérésekre is igaz, lehet, ma felhívnak, hogy figyelj, holnapután elkezdünk forgatni. De biztosat csak akkor merek mondani, ha már be is mutatták a filmet. Arra is van példa, hogy egy filmnek leforgatják a nagy részét, de nincs pénz összevágni. Viszont ha már a komolyabb vonalnál tartottunk, nagyon örültem, hogy Gyöngyössy Bence Utolsó rapszódia című tévéfilmjében szerepeltem, kiváló alkotás volt. Kosztümös film, karácsony körül ment a Magyar Televízióban. Komoly szerepet játszottam benne. Remélem, ez a vonal folytatódik.

KULTer.hu: Netán amatőr filmben is játszana, ha jó a forgatókönyv és a szerep?

Persze, akár első filmben is. De nem nagyon gondolnak rám, lehet azt hiszik, úgysem vállalnám be.

KULTer.hu: Visszatérve a Suszterre: a filmet igen sok BAFTA-díjra jelölték, sőt Oscarra is, tehát még ha nem is nyerne díjat, akkor is sok helyre eljut külföldön. Ez az Ön külföldi karrierjén is lendíthet?

Nem gondolom, hogy ez akkora szerep lenne, hogy bárki is azt mondja, hűha, és mindenképp Kálloyval szeretne együtt dolgozni. De tagadhatatlanul jó dolog lenne, ha valamelyik kategóriában Oscar-díjat kapna a film. Például az IMDb az egész világ színészeit nyilvántartja, s jól mutat, hogy benne voltam ebben a filmben magyar színészként. Legalább a castingok esélyeit növelheti, akárcsak az ember egóját. Valójában annak tudnék örülni még, ha kicsit nagyobb szerepeket mernének ránk, magyar színészekre bízni. Vagyunk ugyanis néhányan, akik jól beszélünk angolul. A Suszter producere például valódi rácsodálkozással és őszinteséggel mondta a forgatáson, hogy a magyar színészek milyen jól tudnak megoldani szerepeket. És ha Csuja Imrét és Mucsi Zoltánt nézzük: igen kiemelkedő színészek, a világ bármelyik pontján megállnák a helyüket. Ez a film is lehet egy kicsi állomás: volt benne magyar stáb, három magyar színész, akik jól játszottak, akiket lehetett terhelni. Csak hangsúlyozni tudom, hogy Magyarországon világviszonylatban is rendkívüli, komoly színészek vannak. Bizakodó vagyok: talán több külföldi filmben tűnnek majd fel a jövőben.

Hozzászólások

  1. szerintem Kálloy sem értette miért vonatkozik ennyi kérdés erre a tényleg kicsi szerepre (improvizáció ?!?!) ( lehetőségek ?!?!!?)

  2. ez igaz, viszont ez akkor is olyan mintha a vb-n labdaszedő kisfiút arról kérdeznénk, hogy a teljesítménye alapján lát esélyt egy külföldi szerződésre…

    ezzel nem ledegradálni akarom a magyar színészeket a filmben, csak feleslegesnek tartom ezeket a kérdéseket.

    Kálloy is kiemeli, hogy igazából örül ennek és az egojának is jól esik, hogy egy ilyen produkcióban szerepelhet.

    “Nem gondolom, hogy ez akkora szerep lenne, hogy bárki is azt mondja, hűha, és mindenképp Kálloyval szeretne együtt dolgozni.”

A hozzászólások le lettek zárva.