Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Kultúra, börze, szórakoztatás

XIX. Budapesti Könyvfesztivál

Ideális nap a kultúráraCsaknem két évtizedes hagyománynak hódolt a Budapesten megrendezett Nemzetközi Könyvfesztivál. Nemzetiségre, életkorra, érdeklődési körre való tekintet nélkül mindenki megtalálhatta a számára megfelelő programot a több mint 350 rendezvény közül. Az író-olvasó találkozókon kívül dedikálások, könyvbemutatók, díjkiosztók, kiállítások várták a látogatókat.

A Millenárison április 19. és 22. között az északi országok díszvendégeié volt a főszerep: Dánia, Izland, Norvégia, Svédország és Finnország szerzői népszerűsítették köteteiket. Ezen belül a krimi műfaja került előtérbe, többek között Hakan Nesser svéd, Leena Lehtolainen finn, Lene Kaaberbol és Agnete Friis dán szerzők, valamint Pia Juul frissen megjelent művei keltették fel az olvasóközönség figyelmét. Emellett válogatott fordításokat is bemutattak, mint a Fölmagasodik hirtelen vagy a Turkui finn költők című versgyűjteményt, illetve a finn groteszk novellák antológiáját, a Tavalyi vajat. Kiemelkedő tetszést aratott az ismert izlandi költő – Björk és Lars von Trier szerzőtársa –  Sjón is, aki ezúttal A macskaróka című művével jelentkezett. Ennek ellenére a Könyvfesztivál díszvendégének járó Budapest Nagydíjat Claudio Magris trieszti szerzőnek ítélték, aki az Európa Kiadó Matinéján Joze Hradillal és Kjell Askildsennel mutatta be új magyar nyelvű kötetét. Emellett kiosztották az év kiadója, az Év fővárosi és vidéki könyvesboltja, az Év hangoskönyve, az Év hangja, valamint a Budai-díjakat is.

A felnőttirodalom mellett az ifjabb korosztályok szórakoztatásáról is gondoskodtak a Gyermek(b)irodalomban felolvasások, bábelőadások, meseprogramok, játszóházi foglalkozások révén, valamint számos gyerekkönyvkiadó is képviseltette magát a könyvterjesztők standjai között. Emellett a Móra Könyvkiadó Kihez írok én? című rendezvényén kortárs magyar szerzők (Erdős Virág, Kiss Ottó, Lackfi János és Mikó Csaba) részvételével beszélgettek a gyermekirodalom aktuális kérdéseiről, de a kamaszok számára is nyújtottak szellemi táplálékot: Sohonyai Edit például Mit mutat a tükör? címmel tartott előadást, ismertetve új könyvét, a Kockacukrot is.

A Millenáris "felülnézetből"

A magyar kortársak közül szerepeltek elsőkötetesek és befutott szerzők is. Megjelent többek között Maros András, Szkárosi Endre, Háy János, Grecsó Krisztián, Nádas Péter. A könyvfesztiválon Bazsányi Sándor, Király Levente és a Szilasi László irodalmi vitáját képező Kossuthkifli szerzője, Fehér Béla is dedikált.

A Palatinus Kiadó régészeti, irodalomtörténeti és szépirodalmi témák felé is nyitottnak mutatkozott. Stein Aurél Ősi ösvényeken Ázsiában, Kálmán Kata A Csibe-ügy Egy fotográfus naplója Móricz Zsigmond utolsó éveiről, valamint Darvasi Ferenc Elválik című kötetét mutatták be. A magyar történelem és irodalom határterületét pedig mindenekelőtt Szőnyei Tamás Titkos írás Állambiztonsági szolgálat és irodalmi élet, 1956-1990 című kétkötetes munkája prezentálta. Idén talán Vasile Ernu Született Szovjetunióban című könyve osztotta meg leginkább az olvasókat a Szovjetunió iránti nosztalgikus hangvételéből kifolyólag.

A MEK és az OSZK rendezvényein hangsúlyt fektettek az e-könyvek terjedésére, általános vitafórumot tartottak az elektronika, internet, könyvkultúra kapcsolata körül, a szellemi örökség digitális megőrzését helyezve középpontba. Több száz magyar és külföldi szerző, kiadó, szerkesztő jelent meg a rendezvényeken, többnyire munkájuk bemutatása céljából, de zenei előadások is voltak, például fellépett a Kaláka együttes is.

Az Európa Könyvkiadó standja

A Csodák palotája a Jövő háza és a Fogadó reggeltől estig fogadta az érdeklődők népes táborát, a párhuzamosan futó programok ellenére is szinte mindig telve voltak a kiállító- illetve előadótermek. A számos lehetőség kihasználása érdekében szórólapokkal, térképekkel többnyelvű programfüzetekkel segítették a rendezvény átláthatóságát.

A Könyvfesztivál rendezői láthatóan mind a szórakoztatás, mind az ismeretterjesztés előkészítése érdekében alapos munkát végeztek. A látogatókat a műsorszervezők és kiadók széleskörű választékkal fogadták, mindenki megtalálhatta a számára érdekes programot, találkozhatott kedvelt szerzőjével, szert tehetett régi és új könyvekre egyaránt. Bár a költségvetésre nézve keringenek előnytelen hírek, remélhetőleg a következő alkalom még nagyobb tömegeket vonz majd a XX. Könyvfesztiválra.

XIX. Budapesti Könyvfesztivál, Millenáris, Budapest, 2012. április 19−22.