Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A test és a lélek harmóniája

Interjú May Szilvia alkotóművésszel

Naturila termékekA természetes színek, illatok és ízek összhangja gyógyít bennünket, áthangol, felderít, ellazít, energiával tölt fel. Visszanyúlás a gyökerekhez, a természet erejéhez, és közben bölcs tanítóként felülemelkedni a változásokon.

KULTer.hu: Kérlek, mutatkozz be azoknak, akik még nem ismernek, mesélj kicsit magadról!

Elsőként meg kellene adnom a szakmám, de ez nem is olyan könnyű. A főiskola alapján, amit elvégeztem, csomagolástechnikus lennék. Ezzel szemben sokáig art director-ként dolgoztam nemzetközi reklámügynökségeken, újságcikkeket és esszéket írtam, termesztettem bionövényeket, házat építettem, enteriőrt terveztem, vigyáztam gyerekekre, állatokra. Jelenleg kézműves dolgokat készítek Bluemay, és természetes kozmetikumokat Naturila márkanevek alatt, valamint mesekönyvet, forgatókönyvet írok.

Naturila termékek

KULTer.hu: Honnan ered ez a vonzódás a természetes anyagokhoz, természetes kozmetikumokhoz?

Mindent a főiskolának köszönhetek, ahova tulajdonképpen véletlenül kerültem. A csomagolás, amit tanultam, sok mindennel összefügg, egy kis ízelítőt kaptunk élelmiszer-technológiából, műanyagkémiából, papírgyártásból, fémfeldolgozásból, s voltunk üzemlátogatásokon is. Minden egyes témakör és látogatás után kihúztam valamit az általam fogyasztott élelmiszerek, használt anyagok listájáról. Volt, hogy óra után hazamentem, és haladéktalanul elkezdtem felszedni a konyhában a PVC padlót. Mire lediplomáztam, világossá vált számomra, hogy ha ez az igazság a nagyipari termeléssel kapcsolatosan, akkor az nem nekünk, halandó embereknek való. Innen egy lépés volt csak a bioélelmiszerek, biokozmetikumok világa. Cikkeket írtam, kutattam a témában. Jelenleg fitoterapeutának (gyógynövényekkel történő gyógyítónak) tanulok, ezen belül pedig az aromaterápia a kedvenc területem.

KULTer.hu: Saját kozmetikumaidnak te is használója vagy?

Az összes termékem saját igény alapján jött létre, és mindegyik terméket használom, jelenleg például egyszerre négy ajakbalzsamot is.

Naturila termékek

KULTer.hu: Kíváncsi vagyok az inspirációs forrásodra. Feltételezem, hogy a természet ösztönző számodra, ezen kívül honnan merítesz ihletet?

Szentendrén, egy kicsi, felújított parasztházban élek. Tartozik hozzá egy kis kert, ahol rengeteg fűszert és gyógynövényt termesztek. Itt születnek meg a kozmetikumok, a Duna, a napfény, a természet és a művészet társaságában. Ezen felül használom azt a tudást, amit fitoterápiából, aromaterápiából tanulok. A természetes krémkészítés fogásait egy angol és egy francia képzésen sajátítottam el, ezt a saját elgondolásom alapján variálom, továbbfejlesztem. Volt olyan termékötlet, amelyik az utazásaim során született meg, például mikor Indiában kutakodtam a hagyományos haj és bőrápoló alapanyagok után.

KULTer.hu: A meska egyik legkedveltebb eladója vagy. Mit gondolsz, minek köszönhető a termékeid sikere?

Emlékszem, mikor az első, még kezdetleges tárgyakat feltöltöttem a Bluemay boltba, nem értettem, hogy az emberek miért nem veszik meg azonnal. Vártam, de nem történt semmi. A csöndből kezdtem el érezni, hogy még dolgoznom kell rajtuk. Alakítottam, változtattam, a túlbonyolítottság felől haladtam az egyszerűség felé, az általánostól az egyedihez. Amikor a mailboxban megjelent az első „Értesítés Meskás eladásról”, akkor meg azt se tudtam, hova legyek a meglepetéstől. Annyira jól esett, hogy zavarba is jöttem: nahát, ez tényleg kellhet valakinek? Idővel, ahogy egyre többen vásároltak tőlem, kezdtem hálát érezni, hogy az igyekezetem mögött az emberek jóindulattal meglátják azt, ahova el szeretnék jutni.

Naturila termékek

KULTer.hu: A Naturila termékekkel kapcsolatos összes felmerülő munkát te végzed, vagy vannak segítőid? Gondolok itt az alapanyagok beszerzésére, a megvalósítás folyamatára, a gyönyörű termékfotókra és a termékek borítóira is.

Ez rabszolgamunka. Legalább nyolc beosztott vagyok egyszerre, plusz a főnök. Az a szerencsés egybeesés, hogy mind a nyolc szerepet tanultam, vagy tanulom életem valamely pontján, csak éppen eddig más területeken hasznosítottam.

KULTer.hu: Elmeséled nekünk, hogyan zajlik egy új Naturila termék megalkotása? Milyen hosszú ez a folyamat, mik a buktatói? Volt már olyan, hogy egy termék a tesztelésnél „megbukott” és végül nem mutattad be a nagyközönségnek?

A legnehezebb természetesen a kezdet volt, eltelt csaknem egy év, és nem látszott még semmi kézzelfogható. A hosszú munka, tanulás, kutatás után egyre jobban nőtt bennem a bizonytalanság, hogy mi fog ebből megszületni és mikor? Azóta lerövidült az átfutási idő, egy-egy kozmetikum két-három hónapig készülődik. Beszerzem az alapanyagait, tesztelem a tartósságát és a tulajdonságait, elkészítem a csomagolás grafikáját. Gondozni kell a termékeket, mint egy gyereket. Volt olyan készítmény is, ami elbukott a tesztelés során, például a gesztenyés alapozóm. A gesztenyepor csodásan színezett, de idő előtt besötétedett és oxidálódott.

May Szilvia

KULTer.hu: A rajongóid talán nem tudják, hogy négy mesekönyved jelent meg eddig (Imbusz mester I-III., Kuku kalandjai), valamint forgatókönyvíróként is dolgozol. Ezek szerint az írás a munkád, a természetes kozmetikumok készítése, a varrás pedig a hobbid? Vagy vonható egyáltalán ilyen éles válaszfal a kettő közé?

Nincs hobbim, mindent „főállásban” csinálok. Miközben írom az új mesém, amelyik egy állatkórház mindennapjait követi, belefolynak a fitoterápia tanulmányaim. Na meg az állataim. A Naturila csomagoláson megjelennek a Bluemay textilek virágmotívumai. A forgatókönyvben megjelenik minden, amit átélek.

KULTer.hu: A személyiségedből mit mutatsz meg nekünk az írásaiddal, és mit a Naturila és Bluemay termékekkel? Megismerhetjük általuk az igazi May Szilviát?

Bluemay kisasszony egy szabad, szeles, kicsit szemtelen leányzó, aki odavan a szép, romantikus dolgokért, de a vagányakért is. Legjobban azt élvezi, ha ezeket összemixelheti, s valami olyan születik belőle, ami lehetőleg őt is meglepi. Ezzel szemben Naturila kisasszony türelmes, elmélyült, talán bölcs is. Figyel az árnyalatokra, a rezdülésekre. Összehasonlít, elemez, gyűjt. Ha talál valami szépet, felemeli, megmutatja. Szilvia kisasszony pedig titokban szeretne olyan lenni kicsit, mint ők.