Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Diktálom a trendet

A diktátor (The Dictator)

A diktátor - Sacha Baron CohenHollywood az agyonerőltetett politikai korrektség nyomán magát erőszakolja meg újra és újra. Ezt egyre nehezebb dekódolni annak, aki nemcsak egy terméket szeretne látni, hanem a mögötte levő embert/embereket is. Sacha Baron Cohen szerencséjére ők vannak kisebbségben, úgyhogy a fiktív celebek nagymesterének legújabb agymenése ezúttal is sokakat fog megnyerni magának. A diktátor ugyanis nem kevésbé impotens, mint a nyári popcorn dömping többi tagja.

Cohen egy jól irányzott mozdulattal háromszor fordul át a ló túloldalára, hogy ha már kicsit megsért valakit, akkor mindenkinek jusson bőven, és a sok ugye néha már kevesebb. Ali G, Borat és Brüno után az átalakuló-művész folytatja a jól bevált receptet: irdatlan mennyiségű rasszista és hímsoviniszta poént lő el, ezúttal egy romantikus komédia sablonjaira felhúzva. A legnagyobb változás korábbi munkáihoz képest, hogy mivel A diktátor műfaja közelebb áll a játékfilmhez, az áldokumentumfilmes elemek háttérbe szorulnak, és leginkább csak híradós közvetítésekre korlátozódnak. Ez nagyon jót tesz a filmnek, már csak azért is, mert az időközben gombamód elszaporodó „csináld magad” beütésű mozikból kiveszett az újdonság ereje. Én meg egyébként sem szerettem őket soha, egyedül a District 9 kapcsán esett le az állam, amikor a fináléhoz érve egy következetes elgondolás révén bezúzták az összes kézikamerás felvételt és átváltottak akciófilmes rombolásba.

A diktátor - Sacha Baron Cohen és Megan Fox

Cohen alteregóinak filmjeiben persze nincs értelme ilyesmi után kutakodni, mert ezek elsősorban arra szolgálnak, hogy kiélhessük önnön gyarlóságunkat. Így habár megkockáztatom, hogy A diktátor az egyik legtrükkösebben becsomagolt szemfényvesztés, nem tagadom, hogy irtó jól szórakoztam rajta. Azoknak azonban, akik a gúnyolódást semmilyen szinten sem tartják viccesnek, nem érdemes bepróbálkozni vele, bár ők már valószínűleg az előzetest is fejcsóválva hagyják félbe.

A diktátor - Sacha Baron Cohen

Ambivalens gondolatok ezek, de A diktátor nem kevésbé az. Habár diplomatikusan mindenkihez van egy-két rossz szava, szorult helyzetben nem tudná letagadni, hogy ízig-vérig nyugati film. Nemcsak azért, mert abból a képből csinál viccet, ami az arabokról, muzulmánokról bennünk él, hanem mert a főszereplője is amerikai rajzfilmeket néz, és amerikai sztárokat visz ágyba. Egy igazi diktátor vagy egy diktatúra lakosa megeshet, hogy sok dolgot nem is értene A diktátorból, és nem a szellemi képességei miatt, hanem az eltérő kulturális környezet következtében.

Cohen voltaképpen a tudatlanságunkból szedi meg magát, és amíg mi elmerülünk az általa kínált bűnös élvezetekben, ő nevet a legjobban. Ez Hollywood. Lenyűgöző viszont, hogy még ezt a butaságot is képes kifigurázni, lásd a helikopteres jelenetet vagy John C. Reilly nyúlfarknyi feltűnését. Mindettől függetlenül sokan örülnének, ha a sor folytatódna, és pár év múlva Cohen ismét valami neurotikus figurával lépne frigyre, amit megfűszerezne néhány ötletes happeninggel – mint ahogy történt az MTV-s Ali G-vel, vagy most a Diktátor fesztiválokon való megjelenéseivel. Én sajnos nagy valószínűséggel ugyanarról is csak ugyanezeket a gondolatokat tudnám lepötyögni, egyedül a szinopszison kellene átírni valamit, de azt ezúttal nagylelkűen kihagytam, hisz úgysem az a lényeg. Ilyen az, amikor működik egy recept. Hogy megesszük-e, már csak ízlés kérdése.

A diktátor (The Dictator), 2012. Rendezte: Larry Charles. Írta: Sacha Baron Cohen, Alec Berg, David Mandel & Jeff Schaffer. Szereplők: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Ben Kingsley, Aasif Mandvi, John C. Reilly, Edward Norton, Megan Fox, Sayed Badreya. Forgalmazza: UIP Duna Film.

Hozzászólások

 1. ez a film természetesen nagyon nyugati – s mint ilyen, nyugati közönségnek készült (diktatúrában egyáltalán el se készülhetne ilyen film ugyebár…)
  szerintem ha csak a politikai korrektség áthágásából fakadó poénokról beszélünk, az egy nagyon felszínes megközelítése Cohen filmjeinek. Ali G, Borat, Brüno, Aladeen – ezeknek a karaktereknek a szabadszájúságon kívül semmi köze egymáshoz, ezért nagyon nehéz lenne a 4 filmről ugyanazt elmondani (különösen, hogy egyébként az Ali G-ben például annyi dokufilmes betét sincs, mint a Diktátorban – az szimpla játékfilm). ez a fajta poénkodás Európában szokatlan – de az (elsősorban afro-) amerikai stand up-nak szerves része (sőt, tulajdonképpen a lényege) a píszí beszédmód kifigurázása/áthágása! Cohen is erre épít – de ahogy a stand up-osok lényegében saját “karakterükre” építenek, ő fiktív karakterek bőrébe bújik. s ráadásul mindezt mindig kiegészíti egy elég erős társadalomkritikával.
  a Diktátor végén is zseniális a szónoklat a diktatúráról (ami amellett hogy erős kritika, egyben a Chaplin-féle Diktátor-film végső monológjának teljes kifacsarása).

 2. A “bűnös élvezet” egy kissé erős szerintem, de tetszik a cikk kritikus hozzáállása

 3. Köszi a hozzászólásokat! 😉
  Kicsit féltem tőle, hogy nem sikerül rendesen megfogalmazni a filmmel kapcsolatos benyomásaimat, most sem vagyok teljesen elégedett ezzel az írásommal.

  Viszont ma olvastam a filmvilágban, hogy a film tulajdonképpen az Eddie Murphy-s Amerikába jöttem átirata. És tényleg! 🙂

A hozzászólások le lettek zárva.