Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Neked is kijár a lazítás

Kexx Fesztivál 2012

KexxAugusztus első hétvégéjén ismét sokan töltötték fesztiválterápiájukat Hajdúböszörményben. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan egy olyan rendezvényt hoztak össze, ahol a könnyűzenei programok mellett extrém sport versenyek és graffiti jam várta a résztvevőket, mindezt pedig baráti áron, vény nélkül.

Az idén második alkalommal megrendezett Kexx Feszt folytatta tavaly megkezdett útját, csupán mennyiségi és minőségi változásokon ment keresztül. Négy színpad, valamint több ismert zenekar várta a fesztiválozókat. A helyszín a böszörményi Fürdőkert maradt, csak az elrendezés változott. A Cropp Partysátor névre keresztelt színpad a Sub.hu Lounge-zsal szemben kapott helyet, így összességében minden közel feküdt egymáshoz, és pár perc alatt átjuthattunk egyik helyről a másikra.

Kexx

A nulladik napon lezajlott a szokásos területfoglalás, sátorállítás, ismerkedés a környezettel, a pályával és az árakkal. Miután már mindenki kellően otthon érezte magát, el is kezdődtek a zenei programok.

Káva

A Cropp Partysátor egyik általam várt fellépője a Káva hiphop formáció volt, akik bár odatették magukat a színpadon, mégis nehezen élvezhető koncertet adtak. Mindezt a csapnivaló hangosítás okozta, mely által akusztikus erőszak áldozatává váltam. Ahogy mondani szokták: „kívül tágasabb”, így ehhez tartottam magam és inkább kintről (azaz a sátor mellől) próbáltam többedmagammal élvezni a koncertet. A probléma azonban a közönség nagy részét nem zavarta, így élvezettel, nyüzsögve tartottak ki a váltásig, ami a Dropriders volt.

Dropriders

1. nap

Az első nap programja nagyon ígéretesnek tűnt. Kora délután lezajlottak a gördeszkás versenyek amatőr és profi kategóriában egyaránt. Ezzel persze nem ért véget a pályahasználat, lámpaoltásig ment a jammelés. Ezalatt a színpadoknál már gyülekeztek az emberek, és a pultoknál is kígyóztak már a sorok. A Cropp Partysátorban a Killakikitt koncert kezdetén még viszonylag kevesen lézengtek, ám pár szám után szép számban összegyűltek a fesztiválozók. A páros elsősorban régebbi számaiból hozott válogatást a közönségnek, így hallhattuk a Picsán rúglak-ot, az Éreztem én-t, de a H.A.V. eredeti verzióját is. Az ismételten rossz hangosítás ellenére kiváló bulit hoztak össze a srácok. Utánuk a DSP következett, akik folytatták a Killakikitték által megkezdett utat, szusszanásnyi pihenőt sem hagyva a közönségnek.

DSP

A Kexx-Senior Nagyszínpad egyik várva várt előadója, Akkezdet Phiai is péntek este volt soros. Sokan már kezdés előtt odagyűltek, hogy az első sorból csápolhassanak. Egy kis technikai malőr következtében ki kellett várnunk egy fél órás csúszást, melyet hol nyugodtabban, hol ingerültebben tűrt a közönség. Ám amikor megszólalt a Kottazűr album Intro száma, mindenki kiengesztelődött. A koncert igazi alufóliába csavart eufória volt. A közönségkedvenc számok, mint például a Zenebuddhizmus vagy a Budepesmód között helyet kaptak olyan régi trackek is mint a P.I.Á.É.

Akkezdet Phiai
Az emelkedett hangulatlabdát a Hősök csapta le. Hol könnyedebb, mint a Szeretném, hol pörgősebb számaikkal, mint a Betűzd el vagy a Szó fel késztették a tömeget csápolásra. Igazi élmény volt Eckü freestyle előadása is, mely remek zárása volt az estének. Abban bízva tértem nyugovóra, hogy a másnapi program is minimum ilyen jó lesz.

Kexx

2. nap

A Kexx Feszt második napjának ugyanolyan lendülettel indultak neki a fiatalok, mint az előzőeknek. A hőség, a népsűrűség és a szemét is egymással egyenes arányban növekedett: érezhető volt, hogy a záró naphoz érkeztünk.

Extrém sport

A második napon a BMX versenyek zajlottak le, de hasonlóan az előző napokhoz, most sem üresedett ki a park. Sokan itt gyűltek össze iszogatni, nézni a trükköket, vagy csak egy jót beszélgetni. Nem is beszélve a továbbra is aktív pályahasználókról, akik még utoljára rápróbáltak trükkjeikre.

NKS

Ezen a napon is sokan a Cropp Partysátor felé vették az útjukat, ahol többek között az NKS gyűjtötte össze az embereket, akik a szövegeket kívülről fújva, csápolással és őrjöngéssel honorálták ezt. Őket a Monkey Theorem francia hiphop trió követte. Fokozatosan szivárogtak be az érdeklődők, és végül egész szép számban gyűltek össze. A számomra eddig ismeretlen csapat nagyon pozitív első benyomást tett rám. Jól összerakott számokat adtak elő, és az előadásba magyar kifejezéseket is csempésztek. Így a „Fel a kezeket!” mondat is hatalmas üdvrivalgást váltott ki.

Monkey Theorem

A Kexx-Senior Nagyszínpadon Sub Bass Monster lépett fel. A hatalmas tömeget vonzó előadó elvitt minket négy ütem alatt Gyulafirátótra. Határozottan kijelenthettem, hogy a fesztivál legjobban ünnepelt száma a Négy ütem volt. A tömeg egyöntetű refrénskandálása játszva nyomta el Sub Bass hangját.

Punnany

Majd a Punnany Massif csapat lépett színpadra a tavalyi évhez hasonlóan live felállásban. Igazi zenei csemegével kényeztették a közönséget, így hallhattuk a Pécs aktuál X, az Alap, hogy normál és a Csönded vagyok számokat is. Fergeteges koncertben lehetett részünk, ami remek zárása volt a nagyszínpad programsorozatának.

Kexx

A Kexx Feszt idén sem okozott csalódást az odalátogatóknak. Volt minden, mi szem-fülnek ingere, nem is beszélve a már-már túlságosan is kedvező időjárásról. A technikai malőrök ellenére vétek lett volna kihagyni ezt a három napot. De azért reméljük, jövőre már ezek nélkül élvezhetjük majd a fesztivált. Ahogy Eckü is felhívta rá a figyelmünket: örüljünk, hogy egy ilyen kis fesztivál ilyen jó programokkal készült. Becsüljük ezt meg.

Kexx Fesztivál, Hajdúböszörmény, 2011. augusztus 2-4.