Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Egy estébe sűrített fesztivál

Electronic Beats Festival Budapest 2012

A német székhelyű Electronic Beats kulturális, zenei és életmód magazin immáron második alkalommal rendezte meg a régióban szinte egyedülálló, Zágrábban, Bécsben és Prágában egyaránt megforduló egynapos elektronikus zenei partisorozat budapesti etapját, az Electronic Beats Festival Budapest 2012-t. Ütős line-up, profi szervezés, hiánytalan fesztiválélmény!

Túlzás nélkül állítható, hogy a tavalyi nagy sikerű, magyar előadókkal körített Apparat, Buraka Som Sistema kombinációra sikerült könnyedén rádupláznia az idei rendezvénynek. A legutóbbi telt házas esemény után idén is könnyen borítékolható volt a siker, a felszabaduló jegyekért mind az interneten, mind a buli helyszínén – a továbbra is remek választásnak bizonyuló Millenáris Teátrum bejáratánál – is lelkes küzdelem folyt. Mindez persze a Volkova Sisters, a Mostly Robot és a Junior Boys hármas által előmelegített Nicolas Jaar, s az egészet koronázó Modeselektor névsor láttán nem okozott komolyabb meglepetést.

Ennek ellenére – érdekes módon – a Teátrum épülete egyáltalán nem volt zsúfolt, nem éreztem fojtogatóan túltömöttnek a helyszínt, az egyébként is tágas koncerttérben kényelmesen el lehetett férni, se tülekedés, se hosszas sorban állás, de még csak a pultok előtti vég nélküli toporgás sem akadályozta a remek hangulatot. A letisztult dekoráció és vizuális elemek, a remek hangtechnika, illetve a rendezvény csaknem minden apró részlete profi, átgondolt és idehaza sajnos ritka szervezői előkészületekről árulkodott.

A kapunyitást követően elsőként a magyar Volkova Sisters sötét tónusú dallamai kezdtek hangulatépítésbe. Őket a nemrégiben alakult, berlini székhelyű Mostly Robot követte. A komoly gépparkot felvonultató banda élő show-ja a telt basszusokra ültetett glitch-hoptól, a wonkys lézerdiszkón át az R ‘n’ B-s érzelgésig igen sok mindent magába olvasztott, kicsit talán túl sok mindent is. Utánuk a kanadai Junior Boys fellépése következett kellemesen táncolható, elektrós-funkys örömzenével.

Ezután lépett színpadra az est első nagy dobása, a sokak által várt Nicolas Jaar. A kicsit tán túl hosszúra nyújtott intro leginkább különböző ambient hangtájak egymásutánjának, visszafogottan adagolt, de mindvégig kellemes atmoszférateremtésnek tűnt, ezekhez fokozatosan kapcsolódtak be a jazzes gitár- és szaxofonszólamok, amelyeket aztán lassú 4/4-ekkel kezdtek alápolcolni. Bár a koncert egészében volt valamiféle aránytalanul beosztott, a katarzishoz folyton közeledő, oda azonban mégsem eljutó dinamika, csalódásnak semmiképpen sem nevezhetjük a fellépést.

Pláne, ha az est egészét a buli zárókövének tekinthető, berlini technoszcéna élvonalához tartozó Modeselektor fergeteges show-jával együtt mérlegeljük. A közönség (és persze a zenészek) lelkesedését látva simán lett volna még a koncertben jó pár óra kraft, főként ha a közönség közé bedobált párnákból kialakuló csatát több tetőpont is követi. Igazi veretős techno-ütemek, az élőben felcsendülő kedvenc zenék keltette üdvrivalgással – mindez az év egyik legnagyobb elektronikus zenei rendezvényén.

Electronic Beats Festival Budapest 2012, Millenáris Teátrum, Budapest, 2012 szeptember 13.

Fotók: electronicbeats.net