Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Évszaktól függetlenül

Töttös Kata: Női sportok

Női sportok címmel nyílt önálló kiállítása a fiatal festőgeneráció egyik ígéretes alkotójának, Töttös Katának. Akik üdítő szellemi táplálékra vágynak az ünnepi forgatag zsongásában, ne hagyják ki a Várfok Project Room ajánlatát!

„Csak semmi sport!” – mondta egykor a hosszú élet titkáról Winston Churchill, s ezzel – bizonyos aspektusból – Töttös Kata festményeinek szereplői is egyetértenek. A magyar hiperreál egyik legtehetségesebb fiatal alkotójának Női sportok címet viselő kiállításán ugyanis senki ne számítson aerobikozó, body artozó vagy épp műkorcsolyázó hölgyekre. A tárlat kontextusában ugyanis női sportnak az érzékiség, a dekadencia vagy épp a spleen számít. A címadás látszólagos ellentmondása jól tükrözi a fanyar humort, amely mindig is nagy hangsúlyt kapott a művésznél és meghatározza munkásságát. Töttös Kata 2005-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, s mára érett művésszé vált. Korábbi műveinek nyílt szexualitását finom erotika váltotta fel, de festészete továbbra is őrzi provokatív, (társadalom)kritikus szemléletét és természetesen a fentebb említett szellemességét is.

Alapkoncepciója viszont továbbra sem változott: női témákat dolgoz fel, divatfotók világát idéző stílusban. Az elmúlt időszakban viszont művei egyre személyesebbé váltak, egyre többet merít saját élményanyagából. Beemelte művészi világába és motívumrendszerébe a számára fontos és oly kedves macskákat, modelljei pedig hozzá közel álló emberek lettek. E tendenciát jelzi az is, hogy most először önarcképet is készített.

Az avatatlan szemlélő első ránézésre plakátnak hihetné festményeit. Briliáns technikai tudásáról sokat elárul, hogy a fotókra olykor megszólalásig hasonlító képeihez nem használ festékszórót, kizárólag ecsettel éri el ezt az ámulatba ejtően valósághű hatást.

A Várfok Project Room kiállítótere ugyan nem túl nagy, ám így is ízelítőt kaphatunk Töttös Kata művészetéből. Egy kivételtől eltekintve valamennyi alkotás új, eddig még nem láthatta őket a nagyközönség. A Fegyvertár ízig-vérig Töttös-alkotás: azt az eszközkészletet mutatja be, amivel egy álomnő (mert a sztereotípia azt mondatja velünk, hogy ilyen ajkakkal csak álomnő lehet…) nap nap után harcba száll, hogy megfeleljen az elvárásoknak. A Mit ér a kincs, ha boldogság nincs? című művén Töttös a giccsfestészet elemeinek felhasználásával és művészi rangra emelésével kreálja ironikus, ám igen erőteljes festői világát. Az érzéki, izgalmas és nem utolsósorban rendkívül dekoratív képeket könnyű befogadni, hamar Töttös Kata művészetének csodálójává válik az ember. A galéria mindössze néhány percre van a Széll Kálmán tértől, érdemes tehát útba ejteni. Ki tudja, talán épp itt fogják megtalálni a megfelelő – és maradandó – karácsonyi ajándékot…

Töttös Kata Női sportok című kiállítása 2013. január 12-ig tekinthető meg Budapesten, a Várfok Project Roomban.

Hozzászólások

 1. Töttös Kata hivatkozik valahol Miles Aldridge-ra, mint a képei forrásaira? Mármint tök jól fest, de egy kompozíció sem az ő fejéből pattant ki, és elég szomorú, ha ezt nem jelzi valahol. Csak pár példa:

  http://www.modelinia.com/__wordpress__/wp-content/uploads/2011/10/ruby-aldridge-miles-aldridge4.jpg

  http://www.gophoto.it/view.php?i=http://www.vincent-ko.com/wp-content/uploads/2011/05/Ashley-Smith-by-Miles-Aldridge-Sunny-Sexy-Vogue-Italia-May-2011.jpg#.UQJiMGf-v-I

  http://24.media.tumblr.com/mfHTCGSSnivbylxi8UwZdih0o1_500.jpg

  De még az önarcképe eredetijét is Miles fotózta:
  http://www.gophoto.it/view.php?i=http://userserve-ak.last.fm/serve/_/56785465/Katy+Perry+Miles+Aldridge+Purr++PNG.png#.UQJivmf-v-I

  Szóval ügyesen fest ez a Kata lány, csak ötletet mástól merít.

A hozzászólások le lettek zárva.