Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Öregember nem vénember?

Született gengszterek (Stand Up Guys)

Közhelyes, ám nagyon is jogos a címben feltett kérdés a Született gengszterek főszereplőivel kapcsolatban. A film ugyanis két, már visszavonult maffiózó egyetlen mozgalmas napját meséli el, ami korántsem hasonlít egy békés nyugdíjas eseménytelen 24 órájához. Fisher Stevens mozija a kissé elcsépelt alaphelyzet miatt nem tud sok újdonsággal szolgálni, így inkább a korosodó Al Pacino és Christopher Walken jutalomjátékaként funkcionál.

Ha a való életben nem is annyira jellemző, a filmekben nagyon sok minden történhet és történik néhány óra leforgása alatt. Ilyenkor az idő természetellenesen lassan telik és a szereplők minden percben olyan eseményekkel találják szemben magukat, amelyek máskor nem történnek meg. Megtudhatják, hogy van egy eddig nem ismert lányuk, ráadásul egy zsák pénzt is elvesztettek (Oscar), belekeveredhetnek egy fárasztóan bonyolult, Valentin-napi kapcsolathálóba, ahol szegről-végről mindenki ismeri egymást (Valentin-nap) – vagy megélhetik ugyanezt az év utolsó napján is (Szilveszter éjjel). Annak ellenére, hogy a Született gengszterek két – látszólag – kiöregedett maffiózója egy szűk nap alatt kétes hírű nőszemélyekkel tölti az idejét, öltönyt lop és füvet is szív, a film megmarad a szórakoztató, ám a kliséktől el nem rugaszkodó szinten. Afféle nosztalgia-filmként tekinthetünk rá: a régi kor nagy színészei lágyszívű maffiózóként tisztelegnek egykori fiatalságuk előtt.

Val (Al Pacino) több mint két évtized után szabadul és átmenetileg egy régi barátjához, Dochoz (Christopher Walken) költözik. Valt nem kell félteni – élvezi a szabadságot és halmozza az eddig tiltott gyönyöröket. Miközben Doc-kal felelevenítik azokat a balhékat, amikben fiatalkorukban együtt vettek részt, felkeresik harmadik bajtársukat, Hirscht (Alan Arkin) is. Az idilli helyzetet azonban beárnyékolja Doc titkos megbízása, amit a helyi maffiavezértől kapott. A háttérben kötött alku lényegére hamarosan Val is rájön, ám ez nem tántorítja el attól, hogy újra húsz évesnek érezze magát.

Vannak filmek, amelyekről oldalakat írunk, mégsem lehet elmondani róluk mindent – a Született gengszterek azonban nem ilyen. Tévedés ne essék, nincs nagy gond Fisher Stevens rendezésével, sőt bohókás és aranyos alkotás, de ez nem elég ahhoz, hogy emlékezetes maradjon. A történet élvezhető, ám mivel az alaphelyzet számtalan filmben visszaköszön, akárhogy csűrik-csavarják a készítők, nem lesz az átlagnál izgalmasabb. A cselekmény olyan könnyed mederben halad, hogy úgy tűnik, egyáltalán nincs tétje a sportkocsis száguldozásnak, a drogtúladagolásnak vagy a helyi kemény fiúk móresre tanításának. A poénok néhol kissé megfáradtnak, néhol pedig inkább túlzónak tűnnek – az örömlányos jelenetek inkább kínosak, mint viccesek, a temetés bemutatását pedig csak az abszurd drámák szintjén lehetne humorosnak vélni.

A Született gengszterek mindezek ellenére azért szerethető és kellemes marad. A két főszereplő, Al Pacino és Christopher Walken ugyanis – bár minden hibát nem küszöbölnek ki – elviszik a hátukon az alkotást. Játékuk korántsem kifogástalan, hiszen kissé fakón hozzák a korosodó gengszterek karakterét – komótos esetlenségük valahogy mégis működik. Olyanok, mint néhány régi, öreg bútordarab, tudjuk róluk, hogy láttak már szebb napokat is, de még mindig jó szolgálatot tesznek. Szívfacsaró és megmosolyogtató jelenet, amint Val és Doc betörnek egy gyógyszertárba és öregkori bajaikra keresgélnek gyógyszert, elviccelve a betegségek komolyságát, s nemkülönben vicces epizód, amikor Val a tánctudásával nyűgözi le a nőket egy szórakozóhelyen.

A visszatérő maffiózók tehát nem alkottak nagyot, és ahogy rajtuk, úgy a mozin is látszik a fáradtság. Valamilyen módon mégis megkapó ez a kedves tisztelgés az elmúlt idők nagy színészei előtt. A Született gengszterek ugyanis olyan alkotás, amelyben minden szereplő a saját komfortzónáján belül maradhat, nem kell nagy dolgokat megmutatniuk, nem kell túljátszaniuk vagy túlgondolniuk semmit. És ez nem csorbítja sem Al Pacino, sem Christopher Walken tekintélyét – az öregember azért még nem vénember.

Született gengszterek (Stand Up Guys), 2012. Rendezte: Fisher Stevens. Írta: Noah Haidle. Szereplők: Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin, Julianna Margulies. Forgalmazza: ADS Service Kft.