Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Post-rock a javából!

Beszélgetés a Képzelt Város zenekar tagjaival

2005-ben alakult egy leginkább post-rock stílusban zenélő banda, a Képzelt Város. Történetük lazán nevezhető sikersztorinak, hiszen a budapesti zenekar mára a hazai könnyűzenei paletta üde színfoltjává vált, s ősszel jelenteti meg harmadik nagylemezét. Az immáron nyolcéves fennállás történéseiről, s az új korongról a Képzelt Város két tagját, Győrffy Mátét és Miskolczi Marcit kérdeztük.

KULTer.hu: Hogyan mutatnátok be a zenekarotokat azoknak, akik még nem hallottak róla?

Máté: Hat tagot számolunk, s egyre kevésbé vagyunk építészek. Őszinte zenét játszunk – nagyon hangosan. Akik szeretik a zenénket, általában post-rocknak nevezik. Elméletileg ez eléggé rétegzene, de szerintem bárkit betalál, ha megfelelő hangulatban hallgatja, legyen akár David Guetta vagy a Slayer a kedvence.

KULTer.hu: Sokan az utóbbi időben fedezték fel a Képzelt Várost, pedig már 2005 óta létezik a banda. Milyen lényeges változások történtek a nyolc év alatt?

Máté: Egyetemi hobbizenekarból mára profi produkció lett a Képzelt Város. A tagok is cserélődtek, de a lényeg nem változott: azért csináljuk, mert szeretjük, és nem tudjuk elképzelni, hogy ne ezzel foglalkozzunk.

Marci: Már nyolc év? Még sose számoltam ki.

KULTer.hu: Legutóbb az énekesetek, Gergő lépett ki a csapatból, s elkezdtetek új énekest keresni. Máté, nem került szóba egyből, hogy Ákos töltse be ezt a posztot? Hiszen ti egy másik bandában, a marionette ID-ban is együtt zenéltetek.

Máté: Ez volt az eddigi legnehezebb tagcserénk, négy hónap telt el kereséssel. Több meghallgatást tartottunk, de nem nagyon találtuk a megfelelő csapattagot. Jó énekes eleve nincs olyan sok az országban, nem is tudom, mi lett volna, ha Ákos végül nem ír, hogy segítene rajtunk. Az elején még csak arról volt szó, hogy beugrik pár koncertre, hogy ne essen ki a teljes szezon, de egy-két próba után már látszott, hogy tartósabb lesz a dolog. Most épp az új album szövegeit írja.

Ákosék a marionette ID-t nagyon régen kezdték, gyerekkoruk óta ismerik egymást, én meg csak az utolsó másfél évben kerültem a zenekarba. A feloszlás után nem gondoltam, hogy Ákos akar majd másokkal zenélni, ezért szóba se került a neve. Mindenesetre nagy szerencse, hogy végül így alakult a dolog.

KULTer.hu: Az új felállással már jó pár próbán és koncerten túl vagytok. Mik a tapasztalataitok? Milyen együtt zenélni?

Máté: Nagyon együtt van a zenekar, mindkét koncerten óriási energiák szabadultak fel a színpadon. Nagyon jó dolgom van, Ákossal nekem eddig is igen jól működött az együtt zenélés, de a többieknek sem okozott gondot, hogy megtalálják a közös hangot. A tagcserével változtak az élőben megszólaltatott hangszerek is: Ákos énekel és gitározik, nincs már zongora, helyette Marci gitározás mellett üti a szintetizátorait is.

KULTer.hu: A dalok eddig egy meghatározott rendszer szerint születtek. Fog ez változni?

Máté: Gergő kilépésével vesztettünk egy dalszerzőt, de nem sok minden változik. Marci és én hozzuk most az ötleteket, általában majdnem kész számokat, aztán ezeket gyúrjuk még hatan, amíg olyan nem lesz, amilyennek lennie kell. Marcival nagyon jól kiegészítjük egymást, ritka, hogy elsőre maradéktalanul szeressük egymás ötleteit. Kicsit más irányból is közelítjük meg a zenét, de a végére mindig sikerül összecsiszolni a dolgokat. A zenéket úgy rakjuk össze, hogy azok akár önmagukban is működnek, a szöveg és énekdallam csak utolsó rétegként kerül rá. Ez az előző két lemeznél is tendencia volt, de most már az összes új dalra igaz.

KULTer.hu: Készül az új lemez is, amelynek megjelentetését őszre tervezitek. Hogy haladtok vele? Lesz esetleg angol nyelvű dal is a korongon?

Máté: Úgy terveztük, hogy nyolc dal lesz a harmadik lemezen is, de pont a tegnapi próbán előkerült egy kilencedik. A zenét már majdnem teljesen megírtuk, most véglegesítjük a számokat közösen. Augusztus elején kezdünk stúdiózni és valamikor szeptember végén, október elején szeretnénk megjelentetni a lemezt. A próbákon nagyon intenzív élmény az új számokat játszani, várjuk már, hogy mások is hallhassák. A dalok továbbra is magyarul fognak megszólalni, maximum annyit tudok elképzelni, hogy valamelyik számból készül majd angol verzió is.

KULTer.hu: Azt olvastam, a készülő album minden dalához szeretnétek klipet forgatni. Ezzel akarjátok „kárpótolni” a rajongókat, hogy eddig nem készült videó, vagy inkább arról van szó, hogy sok ötletetek van a számok vizuális világát illetően?

Máté: Valóban mondtunk hasonlót, de maradjunk annyiban, hogy egy vagy két hagyományos értelemben vett klip készül az új lemezhez. A többi dal is meg fog jelenni vizuálisan, de az maradjon még titok, hogy hogyan.

Marci: Sokat gondolkodtunk már azon, hogy milyen lenne egy Képzelt Város klip. Az egyik fő problémánk mindig az volt, hogy nagyon nehéz olyan klipet kitalálni, amely a hosszabb számainkkal is működni tud. Az új lemeznél tudatosabbak és talán kritikusabbak is leszünk magunkkal, rövidebb számok lesznek. Az album központi témája pedig eleve üvölt a vizualitásért.

KULTer.hu: A nyár folyamán nem nagyon adtok koncertet. Utána mire számíthat a közönség, terveztek országos, esetleg külföldi turné(ka)t?

Máté: Lesz még augusztusban két fesztivál, ahol velünk is lehet majd találkozni: 18-án a Fekete Zajon, 20-án pedig a Börzsönystockon fogunk zenélni, aztán szeptemberben ismét várunk majd mindenkit a Magyar Dal Napján a Keleti Blokkba, ahol tartunk majd egy rendhagyó, nyílt próbát. A lemezbemutatónk a svéd EF zenekar társaságában lesz majd október 31-én az A38 Hajón. Ezután mindenhova elmegyünk, ahová eddig nem jutottunk el.

A képek forrása a Képzelt Város Facebook-oldala.