Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Háromnapos hip-hop partycsomag

Kexx Feszt – Könnyűzenei Extrémsport Fesztivál 2013

Kánikula, sörösdobozok és festékszórók sziszegése, őrületes hangulat, fáradhatatlan fesztiválozók. Talán így lehetne címszavakban összefoglalni az idei Kexx Fesztet. A megfizethető bérletért egy háromnapos partycsomagot kaptunk, ami a korábbi évekhez képest is abszolút megállta a helyét.

A bemelegítő nulladik napon a már rutinos és a még mondhatni zöldfülű fesztiválozók lepték el a hajdúsági kisvárost. Csütörtökön még „csak” két zenei helyszín működött, mégis minőségi alapozásnak lehettünk fültanúi. A kora délutáni órákban lezajlott inline (görkori) verseny után még sötétedésig tartott az elemek birtokba vétele. Az éjszakai fények és a hűvösebb levegő viszont indulásra késztette a még pályán ücsörgő társaságokat, és egyre többen gyűltek össze a színpadoknál. A nyers szövegeiről híres Killakikitt rengette meg leginkább a Cropp Sátrat, majd a Dublic néven ismert Dj-páros következett, akik igazi elektronikus zenei utazásra vitték hallgatóságukat. A drumandbasst, midtempot, trapet keverő ikrek harmonikus kooperációja egy igazi pörgős bulit eredményezett.

A hivatalosan első napként elnevezett péntek a gördeszkásoké volt. A versenyek végeztével ismét különféle pályahasználók lepték el a terepet: a deszka, göri és bmx mellett rollerrel gyakorló gyerekek is hódoltak szenvedélyüknek. A fesztivál területétől pár perces sétára húzódó falakra is egyre több graffiti került fel, hisz kezdetét vette az InFlames Graffiti Jam is.

A színes munkák igazi látványosságként tárultak szemünk elé. Az első naptól a Kexx Nagyszínpadán is felvillantak a fények. A Barbárfivérekre szépen összegyűltek a fesztiválozók, akik heves csápolással biztatták a csapatot. A Cropp Sátor egyik általam várt bulija a Cloud 9+ fellépése volt. A csapat fergeteges partyval hálálta meg a meghívást. Az idén alakult formáció energikus előadásmódja és pörgős trackjei csak még inkább felforrósították a levegőt. A közismert Supernova és Breath in számok mellé olyan feldolgozást is hoztak, mint például a Glad you came (The wanted). Most is sokan gyűltek össze Sub Bass Monster koncertjére, aki idén is elhozta klasszikus dalait: felcsendült a Gyulafirátót, a Négy ütem, de a Ne sírj anyám is. A hangulatfokozásról ismert Hősök váltotta Sub Bass-t, majd az este nemzetközi fellépője Gavlyn lépett színpadra, Chad A. Marshallal közösen.

Az utolsó napon a riderek méretették meg magukat, ami még a laikusok számára is élvezetes volt, hisz olyan látványos trükköket adtak a srácok, mint az előre szaltó, vagy a tripla vázpörgetés. A verseny után nem volt további lehetőség a pálya használatára. Határozott fellépésű biztonsági őrök kérték fel az egybegyűlteket a távozásra, csupán a hátrahagyott szemét jelezte, hogy a fesztiválközönség erre járt. A társaság mit sem veszítve lelkesedéséből szépen sorakozott a pultoknál, várakozott a színpadoknál. Bankos & Fixi4 a csúszás ellenére maradandó élményben részesítette hallgatóságát. Ezalatt a Sub.hu Lounge sátrában zakatoltak a törtütemek, pörögtek a dubstep számok, illetve a sátor oldalán mashup videókat vetítettek. Az emelkedett hangulat az Irie Maffia koncerten hágott a tetőfokára. Legyen szó az új album dalairól vagy a közönség kedvenc slágereiről (mint például a Bomboklaat, vagy a Baszd fel a kéket!), a fáradhatatlan tömeg egy emberként táncolt rájuk. A nagy sikerű, az Akkezdet Phiaival közösen készített Livin’ it easy című szám is helyet kapott a tracklistán. Végül az AKPH lépett színpadra, hogy terjessze a zenebuddhizmust. A csapat dalai között Saiid acapellája, a Semmire képes lap is bólogatásra ösztönözte a közönséget.

A tikkasztó hőségben a Kexx Feszt ellátta a szomjazó tömeget, szórakoztatta a mulatni vágyókat, megmozgatta a táncos lábúakat. Sikerült magasra tennie a lécet, reméljük, a következő évben is hasonló élményekkel gazdagodva térhetünk majd haza.

Kexx Feszt – Könnyűzenei Extrémsport Fesztivál, Hajdúböszörmény, Fürdőkert, Városi Sport- és Rendezvényközpont, 2013. augusztus 1–4.

A fotókat Tóth László készítette.