Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Apu újra akcióban

Gru 2 (Despicable me 2)

Valaha a világ legelvetemültebb gonosztevője volt, mégis jó útra tért. Példás családapává vált, három árva gyermek elszánt védelmezőjévé. A mindig morcos, ám jólelkű Gru most ismét megjelenik a mozivásznon, de nem a hétköznapi szülő vagy az ellenség szerepe vár rá, hanem a világot megmentő hősé. A Gru folytatása a 3D ellenére sem múlja felül az első részt, de így is igazán pörgős és szórakoztató alkotás.

Gru, a kopasz, szúrós szemű, horgas orrú figura 2010-ben jelent meg először a vásznon. Bár külseje inkább félelmetes, mint vicces volt, apró, sárga minyonokkal körülvett alakja rendkívül szimpatikussá vált a közönség számára. A főgonosz pozícióra áhítozó, és a Hold ellopását tervező Gru hirtelen három árva kislány apukája lesz, a kedvükért pedig lemond arról, hogy mindenkit megfagyasszon a kávézóban, csak azért, mert a sorban elé merészelnek állni. Erre az átalakult Grura épül a történet folytatása, amely nemcsak a gonosz elleni harccal foglalkozik, hanem egy komolyabb témát, az egyedülálló lányos apuka magánéleti nehézségeit is könnyen befogadható módon tárgyalja – még ha kicsit sablonosan is.

A történet szerint Gru egy csinos kis kertvárosi házban tölti napjait három kislánya, Margo, Edith és Agnes társaságában. Agnesnek éppen születésnapja van, Gru pedig remek bulit szervez neki, és – mivel a szükség úgy hozta – készségesen játssza a tündérkirálynő szerepét is. Az összejövetel után azonban az Antigonosz Liga egyik titkos ügynöke, Lucy Wilde érkezik hősünk otthonába, s felkéri Grut, segítsen neki a világot fenyegető gonosztevő felkutatásában. A furcsa páros beépül a közeli bevásárlóközpont eladói közé, működésük pedig nem nélkülözi a további bonyodalmakat sem.

Ha van valami, amiben a Gru folytatása túlszárnyalja az első részt, az a cselekmény. Míg az előző mozi leginkább kopasz ex-gonoszunk és a kislányok viszonyára, és annak tükrében Gru átalakulására fókuszált, a folytatás egyszerre göngyölíti fel az aktuális gonosz utána hajsza, Margo kamaszodása és Gru ügyetlen hódítási trükkjei körüli eseményeket. A film már az első percekben, az új és egyelőre ismeretlen gonosztevő sejtelmes bemutatásakor maximális sebességre kapcsol és később sem lassít: Gru „elrablása”, a kis minyonok fokozatos eltűnése és a bevásárlóközpont folyton pezsgő világa állandóan fenntartja a néző érdeklődését. Ez a pörgés köszön vissza a később középpontba kerülő Salsa étterem latinos hangulatában, valamint Gru társának, Lucynak a hóbortos, cserfes személyiségében. A kis minyonok bájosan idegesítő életképei azonban néha visszaszorítják az eszeveszett tempót.

Gru, bár a gonosz elleni harcban nincs párja, továbbra is szeretnivalóan ügyetlen apuka: a türelmetlenség, amit elrejteni próbál, a bosszankodás, amit rögtön elfelejt, és a féltés-aggódás különös keveréke egymás után, természetesen jelentkezik nála. Ha kell, végighallgatja Agnes zombiszerűen előadott anyák napi versét, Margot pedig – a lány érzelmeivel mit sem törődve – vehemensen próbálja megvédeni udvarlójától. Titkon persze saját magát is félti a szerelemtől, aminek okát gyermekkorában kell keresni: a kicsi Gru ugyanis nem szerzett épp jó tapasztalatokat az udvarlás terén. Most, felnőttként is hadilábon áll a gyengéd érzelmekkel, három kislányának kell őt „helyre tenni”, kiokosítani.

A Gru 2 erőssége abban rejlik, hogy mozgalmasabb, „akciódúsabb” és egy hajszálnyival modernebb mese, mint elődje. A folytonos pörgés miatt azonban kevesebb a tündéri kislányok és Gru kapcsolatával foglalkozó aranyos jelenet, elenyésző az igazi, kacagtató poénok száma és bántóan kevés a fantázia a mellékszereplők megrajzolásában (Lucy és a Salsa étterem vezetője is standard figura). Gru története a magányos gonosztevő és a lurkók elbűvölő egymásra találásától volt nagyszerű, ám a készítők nem építhették ugyanerre a második részt. Így a Gru 2 egy szokványosabb, kevesebb kreativitással megoldott mese maradt, mégis kellemes az a másfél óra, amit a szereplőkkel „töltünk”.

Gru 2 (Despicable me 2), 2013. Rendezte: Chris Renaud, Pierre Coffin. Szereplők: Steve Carell (Gru hangja), Miranda Cosgrove (Margo hangja), Elsie Fisher (Agnes hangja), Dana Gaier (Edith hangja), Kristen Wiig (Lucy hangja). Forgalmazza: UIP-Duna Film.