Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„A vers mindenkié”

Interjú Wolfie-val A Szavak Forradalma kapcsán

A Punnany Massif mindig is kerülte a közhelyes szövegelést, eredeti ötleteikkel folyamatosan generálják a sikert és saját kreatív fejlődésüket. A formáció oszlopos tagjával, Wolfie-val beszélgettünk, aki azon túl, hogy az egyik válasz arra a talányra, mi is a titka a Punnanynak, a Red Bull Pilvaker AllStars résztvevője is. A tehetséges MC-t a március 15-ei A Szavak Forradalmáról, a Pilvakerről és jövőbeli terveiről kérdeztük.

KULT.er.hu: Hogyan született meg a Red Bull Pilvaker AllStars alapkoncepciója?

Alapvetően a Pilvaker arra hivatott, hogy a vers és az irodalom újra tényező legyen a fiatalok fejében. Összeraktuk erőinket, és a magunk módján dolgoztuk át mai formára ismert költők ismert műveit.

KULT.er.hu: Te már a kezdetektől fogva közreműködsz a csapatban. Beszélhetünk-e egy Pilvaker-magról, akik állandó résztvevői mind a Szavak Forradalmának, mind a közös számoknak, vagy inkább egy dinamikusan változó formáció ez?

Azt hiszem, a legtöbb dalban Diaz, a DSP és én működünk közre, így nevezhetjük ezt egy kvázi magnak is, de inkább a dinamikus változás felé billen a mérleg. A lényeg, hogy közös a meló.

KULT.er.hu: Milyen kihívásokat eredményez, hogy ilyen sokan dolgoztok együtt? Nehezebb-e így a közös munka, vagy inkább kreatívabb és ösztönzőbb?

Teljesen kreatív, jól működünk így együtt. Megszerettem az elmúlt két évben a brigádot nagyon.

 KULT.er.hu: Hogyan raktok össze egy-egy számot?

Mindegyik számnak külön története van, így nehéz lenne általánosságban beszélni erről. Szerencsére alapvetően összhangban vagyunk, felosztjuk a feladatokat egymás között és mindenki olyat vállal, ami számára kényelmes.

KULT.er.hu: Milyen szempontok alapján választjátok ki az adott verset, ami címe és vezérfonala a közös szerzeményeknek?

Ez változó, de javarészt ismertebb versekre tesszük a voksot, így könnyebben kapcsolható az eredeti az átirathoz.

KULT.er.hu: Senával idén elkészült a Füstbe ment terv. Előtte is tervben volt, hogy Senával készítetek közös dalt? Hogyan született meg az alapgondolat, miszerint a vers szövege adja a refrént, te pedig megírod a köztes szöveget, a verséket?

Senára már régóta fájt a fogam. Az volt a koncepcióm, hogy a megszokott Pilvakeres dalokhoz képest egy teljesen új megközelítéssel operáljunk zeneileg, de a szöveg javarészt maradjon azonos a klasszikussal. Így jött a képbe Élő Marci (Dermot), az Irie Maffia és egy Senával közös gyermek apukája. A hozzáírt szövegem aktualizálja mondandóban a mai magyar valóságot az én szemeimen keresztül.

KULT.er.hu: Március 15-én Szente Vajk rendezésében kerül közönség elé a Szavak Forradalma. Mire számíthatunk?

Színházi produkció lesz ülő közönségnek. Nekünk is szokatlan a helyzet, főleg, hogy a dalokat élő zene fogja kísérni. Ezúttal nem verseny, hanem előadás formájában jelentkezünk. Természetesen színészi játékok közbeékelésével.

KULT.er.hu: Egyre több előadó szereplésével egyre komplexebb számok születnek. A jövőre nézve is ezt az utat szeretnétek folytatni, vagy inkább csak a Szavak Forradalma rendezvényt bővíteni, a közös számok esetében pedig ennél a csapatnál maradni?

A Pilvaker egy folyamatos változó dolog, de azonos vezérfonalon. Szerintem a „mag” maradni fog, de a növény még fejlődik.

KULT.er.hu: Hogyan tudnád összefoglalni a Red Bull Pilvaker AllStars célkitűzését?

A vers mindenkié.

KULT.er.hu: A Punnany Massif háza táján is zajlik az élet. Hogy álltok az új lemez munkálataival?

Még az idei év első felében szeretnénk megjelenni, erősen dolgozunk az ügyön. A Fel trilógia második szemelvénye zeneileg néhol meglepetésszerűen fog hatni, a szöveg pedig hozza a tőlünk megszokottat.

KULT.er.hu: Milyen céllal/koncepcióval készültek el a Punnany Massif-Útinaplók?

Szeretjük kamerázni egymást. Nekünk az Útinaplók a fényképalbumunk.

KULT.er.hu: A berni követ című filmben felcsendül a Szabadon című számotok. Hogyan csöppentetek bele a magyar filmiparba?

Szó szerint csak belecsöppentünk. Jött egy felkérés, megtisztelőnek éreztük és elfogadtuk.

KULT.er.hu: Milyen távlati tervei vannak a zenekarnak?

Hogy még a legrosszabb esetben is 40 év múlva lehessünk saját magunk tribute zenekara.