Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Magyar kiegészítő-tervezők (TOP 10)

A legjobb hazai newcomer kiegészítők készítői

Egy gyönyörű ruha mit sem ér önmagában, ötletes, mutatós kiegészítők nélkül. A szett, vagyis az összkép csak így lehet teljes. Noha táskát, ékszert értékesíteni sokkal könnyebb, mint ruhát – a rövid lábú, a homokóra alkatú, a duci és a sovány egyaránt hordhatja például ugyanazt a táskát –, viszonylag híján vagyunk itthon az igazán minőségi, egyedi kiegészítőknek.

Elmondható ugyanakkor, hogy az elmúlt pár év nemcsak az öltözéktervezőknek, de a kiegészítőkben gondolkozó kreatív tehetségeknek is fellendülést jelentett. Azokkal a magyar kiegészítő-tervezőkkel foglalkozom most, akik karakteres, egyedi látásmóddal rendelkeznek, és a ruhásokhoz hasonlóan pályájuk elején járó tehetségek. Ékszerek, bőrkiegészítők és táskák ügyes designerei egyaránt szerepelnek a soron következő „étlapon”. Lássuk, ki kapja a legjobb newcomer kiegészítő-tervezőnek járó aranyérmet!

10. Kovács Ágnes

Ha két szóval kellene a designer nevét viselő márkát jellemeznem, azt mondanám: markáns minimalizmus. Ági szintén a MOME-n végzett, brandjét 2010-ben alapította. Egyszerű, letisztult felületek jellemzőek munkáira, csak természetes anyagokat használ. A 2013-as a Gombold Újra! pályázaton System and Form kollekciója első helyezést ért el. Kovács Ági visszafogott, mesteri gondolkodásmódja mindenképpen helyet érdemelt a toplistán!

9. Gulyás Sára

Sári a MOME bőrkiegészítő szakán diplomázott. Munkáit leginkább a nagyon finom színkombinációk és az újító formaadás jellemzik. Variálható cipői nagy kedvenceim, hiszen valóságos design-remekművek! Pikkpack (Shoes by you) elnevezésű kollekciója azért igazán formabontó, mert a darabok minimális anyagfelhasználást igényelnek, készítésükben pedig viselőjük is aktívan részt vesz: a fűzéssel ugyanis mi magunk állíthatjuk össze végleges formájukra a cipellőinket. Artisztikus kinézet és rafinált praktikum: Gulyás Sári a lista kilencedik helyezettje.

8. Zwana – Kalácska Zsanett

Zsana 2012-ben alapította márkáját. A Zwana darabokon a tervezőnő a dimenziókkal, matériákkal és színekkel játszik. A természet geometriája, az apró, organikus részletekben felfedezhető lenyűgöző szabályosság inspirálja. Ékszerei geometrikus elemekből építkeznek, anyaguk főként bőr és textil. Pangolin nevű kollekciója az egyik kedvencem. Zsanett tehát sereghajtó (amit itt semmiféleképpen sem negatív értelemben használok) a magyar design szcénában, illetve toplistánkon is.

7. Takács Judit

A MOME-n végzett tervezőnő 2010-ben alapította saját nevét viselő márkáját. Bőr kiegészítői közt nők és férfiak egyaránt találnak kedvükre valót. A termékcsalád amolyan időtlen designnal bír, profizmusával tökéletesen illeszkedik a nemzetközi trendekhez. Hordható és kifinomult: Judité a hetedik helyezés.

6. YAYA – Varga Adrienn

Adri még csak pár hónapja debütált első darabjaival, de a nagyközönség mellett egy budapesti designer bolt is azonnal felfigyelt a tehetséges lányra, statement-nyakláncai már a wonderLAB-ben is megtalálhatóak. Erősen indított: etnikus, törzsi inspirációjú ékszereit főként organikus, természetes alapanyagokból álmodta meg. Vigyázat, Adri megállíthatatlan, így kétségkívül jár neki a hatodik hely!

5. Fejes Kriszta

Kriszta tavaly végzett a BKF-en. Modern, nagyvárosi bőrkiegészítői mögött saját anyagkísérletei állnak. Rengeteg pályázaton elért előkelő helyezés és díj áll a fiatal lány mögött, kreativitása úgy tűnik, határtalan. Kriszta most a KULTer.hu toplistájának ötödik helyét is bezsebelte magának!

4. EOSinE – Bozsik Szilvia

E márka darabjai tökéletes példát szolgáltatnak arra, hogyan ültessünk át méltóságteljesen egy tradíciót a kortárs divatba úgy, hogy közben ne veszítse el 21. századi mivoltát: Szilvit a legendás, irizáló Zsolnay-kerámiamáz inspirálja darabjai megalkotásakor. Munkáin a hagyományos iparművészet és a legmodernebb technológiák kéz a kézben járnak – a brand különlegessége, esszenciája így a dekoratív, összetéveszthetetlen színvilágban és magában a lakkozott bőrben rejlik. Az EOSinE modern, mégis tradicionális darabjai révén a negyedik helyig menetelt.

3. Ignácz Ágnes

Fenntartható fatáskák absztrakt festményekkel? Lehet ezt nem szeretni? Ági kvázi autodidakta módon kezdett el táskákat tervezni. Környezettudatos szemléletmódját ötvözte saját festményeivel, így születettek meg a színpompás, meghökkentő formájú The Freakish kollekció darabjai. Ági táskáit a Muuse X Vogue Talents nemzetközi mezőnyébe is beválogatták. Szóviccel élve: megőrülünk a The Freakish-ért. A tehetséges tervezőnő a dobogó elegáns harmadik helyét, vagyis a bronzérmet érdemelte ki.

2. Poisonist – Varga Klaudia

Jött, látott és győzött. Első kollekciójával rafináltan elbűvölte a hazai divatsajtót, de nem trükkel ám: valódi bőrből készült táskái variálhatóak, különleges, szúrós formájúak, így összetéveszthetetlenek. Gyermekkora óta érdekli a bőrrel, szőrrel való kreatív munka. Egy MOME-s mestertől, Bráda Judittól tanul, ötletei kimeríthetetlenek. Sacred Geometry kollekciója mellett női-férfi sodródohány tárcák is szélesítik repertoárját. Klau magasra tette a mércét, így bőven megdolgozott a rendkívüli ezüstéremért!

1. Rienne Creations – Nagy Adri

Adri a MOME mellett a London College of Fashion-ben is gyarapította tudását. Dolgozott divattervezőként a brit főváros mellett Milánóban és New York-ban, de a Marc Jacobs Collectionnél is szerzett tapasztalatot (és persze szakértelmet). Márkáját 2012-ben alapította. Ékszerei gondos kézimunkával készülnek, kizárólag minőségi alapanyagból. A Rienne-darabok egyszerre tükröznek modern és vintage hangulatot, megfűszerezve a kulturális sokszínűséggel. A márka egy valódi piaci rést kíván befalazni: átmenetet képez a nemesfém ékszerek és az olcsó (sok esetben nagyon rossz minőségű) bizsuk közt. Idén februárban pedig nem máshol, mint a London Fashion Week keretén belül prezentálta új kollekcióját. Szívből gratulálunk neki eddigi sikereihez, és a toplista első helyét szimbolizáló aranyéremhez!