Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Egynapos színorgia Budapesten

Holi Peace Budapest 2014

Ki könnyezett már valaha rózsaszínt? Esetleg tüsszentett kéket? Kit borított már be tetőtől talpig a szivárvány minden árnyalata? Akik múlt hét péntek este eljöttek a budapesti Holi Peace Budapest fesztiválra, azok mindezt biztosan kihúzhatják a bakancslistájukról.

Magyarországon először, a Barba Negra Tracken színes porfelhők leplében tombolhatott át egy éjszakát a budapesti közönség. A fergeteges buli zenei aláfestését az Irie Maffia DJ set és az Intim Torna Illegál mellett számos lemezlovas biztosította egészen hajnalig. A „színek fesztiváljaként” is elhíresült ünnepség, a Holi indiai eredetű, ám a huszonegyedik századra meghódította az egész világot, idén júniusban pedig végre Magyarország határait is átszelte ez az őrület. A hagyományosan kétnapos Holi a tavasz jöttét, valamint a jó gonosz feletti győzelmét ünnepli, résztvevői pedig különböző színű szárazfestékkel, illetve színezett vízzel fröcskölik, vízipisztolyozzák vagy maszatolják össze egymást. A színes csatározás hevében nem számít, hogy ki melyik kaszthoz tartozik, nő-e vagy férfi, barát vagy ellenség, ilyenkor az önfeledt játékkal mindenki a tavaszt, a szeretetet, az egyenlőséget és a színeket ünnepli.

A festék szimbolikus jelentését több hindu legenda is magyarázza. Az egyik változat szerint Krishna megirigyelte szerelme, Radha halovány bőrszínét, ezért festékkel kente össze, hogy magához hasonlóvá tegye. Egy másik magyarázatban Krishnát egy démon mérgezett anyatejjel próbálta meggyilkolni, de a kísérlete kudarcot vallott. Krishna túlélte a merényletet, ám bőrszíne örökre kékké változott.

Bár vallásos töltetét nálunk elvesztette, önfeledt hangulatában és színességében nem maradt el a magyar rendezvény sem. Erre a bulira érdemes volt korán megérkezni: a belépőjegyhez kapott ajándék festékporok hamar elszabadultak, a lemenő nap vörösét pedig zöld, sárga, kék és rózsaszín porfelhők festették át. A karok ezúttal nem csak csápolásra emelkedtek, a markokból a tombolás hevében különböző színfelhők robbantak a magasba. Az egynapos fesztivál során nyolc különböző színű, speciálisan erre az alkalomra készült, bőrbarát és könnyen kimosható holi porból választhattak a résztvevők, amelyekből később bárki vásárolhatott utánpótlást. A hangulat fokozására a szervezők „színágyúkat” is bevetettek, amelyekből időnként óriási kék vagy piros bombákat lövelltek a tömeg fölé, így biztosítva, hogy a buli végére senki se maradjon szürke.

A hajnali négykor véget érő buli éjszakáján bizony ráncolhatták a homlokukat a buszsofőrök az ezerszínű portól piszkos emberek láttán. A festék beborított hajat, arcot, ruhát, táskát és minden óvatlanul elöl hagyott holmit. A résztvevők az elkövetkező napokban még egészen biztosan színesre fogják festeni a mosógépeket, kádakat és zuhanyzókat, újra és újra felidézve ezt a parádés, önfeledt éjszakát.

Holi Peace Budapest, Barbra Negra Track, Budapest, 2014. június 27–28.

A fotókat Váradi Nikolett készítette.