Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Hozzászólások

 1. Olyan ez a vers, mint egy marxista programvers!
  Ha csak indirect módon is, de politikai töltetű, s a KULTer.hu ignorál mindenféle politizáló verset. Továbbá nem érzem az átütő “poézist” sem a műben.

 2. Szerintem a szöveg termékeny iróniával idézi fel az említett kommunista rigmusokat, de aktuálpolitikai tartalmat látni bele eléggé paranoiás dolog lenne, amúgy egy nagyobb kompozícióba szervesül az írás, ami a svédek történelmén vezet át. Izgalmas anyag. Az egésznek van egyfajta, az Oravecz-lírával is rokon, mégis nagyon sajátos poézise, amit én nagyon kedvelek.

  Itt még olvashatóak további szövegek is a ciklusból:
  https://www.kulter.hu/2014/05/szeles-judit-versei/
  https://www.kulter.hu/2014/04/szeles-judit-verse/

 3. Szerintem még csak fel sem idézi a marxista programversek nyelvi világát. (És ha mégis, az sem jelent semmit. József Attila is tucatnyi marxista verset írt, amelyek művészileg messze kiemelkednek a dilettáns megélhetési költők szerzeményeitől. Sőt még a kanonizált versei is nagyon sok, a korabeli szocialista ideológia képeit felhasználó metaforát mozgósít “vas éjszaka” stb.) Aktuálpolitikát egyáltalán nem látok benne. Inkább beszélnék a vers esetében a lírai beszélő idegen, a kívülálló, a “nem-svéd” tekintetéről, amely ugyanúgy élesebb és tisztább, mint amennyire általánosító is. Ennek a folyamatos váltogatásában látom a már fentebb említett iróniát is.

A hozzászólások le lettek zárva.