Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A végén minden összeáll egy könyvvé

Lévai Balázs: Lovasi – Idáig tudom a történetet (könyvbemutató)

Igazán jó lenne ezt a beszámolót egy kispálos anekdotával kezdeni. Vagy legalább egy olyannal, ami Lovasi Andrásról szól. Mivel e sorok írója ilyeneket nem ismer, csak azt tudja előrebocsátani, hogy úgy ülte végig a zenés irodalmi revünek keresztelt összejövetelt, hogy a színpadon helyet foglalók iránt érzett szimpátiája tovább erősödött.

A nagy érdeklődésre való tekintettel délután és este is zajló műsor nem titkolt célja a Lovasi – Idáig tudom a történetet című könyv promotálása volt, melyben a Libri Kiadó és a Petőfi Rádió (a műsorvezető Horváth Gergelyt is az MR2 delegálta, ő vezeti az adó Kultúrfitnesz című műsorát) is segédkezett. Bárki is állította össze a műsor szerkezetét, remek munkát végzett: a kezdés a fokozatosság elvét követte. Először Nagy Ervin, a budapesti Katona József Színház színésze lépett színpadra, aki részleteket olvasott fel a könyvből. Később megjöttek Lovasi zenésztársai (Leskovics Gábor, Kispál András és Szabó Attila a Csík zenekarból), akik a színpad másik sarkában elhelyezkedve egy Kispál-nóta akusztikus verziójával „melegítettek be”. Ezután érkezett a műsorvezető, aki bevezető mondókája végeztével előbb a könyv íróját, majd néhány perccel és kérdéssel később a főszereplőt szólította színpadra. A tudatos megkomponáltságot mutatta az is, hogy a beszélgetést hol egy újabb felolvasás, hol a Lovasival kiegészült kvartett zenélése színesítette.


Mivel a fellépőket egyenként ismerem és kedvelem, oldott és jó hangulatú beszélgetésüket, zenélésüket sokáig hallgattam volna, még úgy is, hogy kevés igazán kemény kérdést kaptak a megszólalók. Talán éppen a kellemes baráti miliő okozta a kényesebb témák feszegetésének elmaradását, így végül számomra a legemlékezetesebb momentumok a felolvasott könyvrészletek maradtak. Lévai Balázs, aki az utóbbi évtizedben a legkiválóbb kulturális műsorokat készítette (Bestseller, Dob+basszus), és évek óta fájóan parlagon hever a tehetsége, most életrajzíróként bizonyítja tehetségét. A részletek alapján egy olvasmányos, remek stílusban, sok humorral és őszinteséggel fűszerezett könyvet hozott össze jó barátja, Lovasi András eddigi életéről.

De talán azért is érezhettem a beszélgetés témáit laposabbaknak a műsor többi részénél, mert előző este épp a Petőfi Rádióban hallgattam a három úriembert nagyjából ugyanezekről a részletekről diskurálni. Kiderült, hogy Lévai már többször próbálta rávenni Lovasit a könyvre, de ő mindig ellenállt. Viszont egy jókor feltett kérdés (disznóvágáskor, néhány kupica pálinka után) elhozta az áttörést. Lovasi szokásos öniróniájával ehhez annyit fűzött hozzá, hogy akkoriban a hiteltörlesztés súlya alatt nyögött, és a könyv várható bevétele is sokat nyomott a latban. De hiába költötték el fejben ezerféleképpen a busás hasznot, az előleget mégsem vették fel a könyvre. A keletkezéstörténet elmesélése jellemző példa a válaszok anekdotává kerekítésére. Ezt a módszert alkalmazta mindkét beszélgetőpartner, így sok szórakoztató, de kevésbé mélyen őszinte pillanattal lettünk gazdagabbak.

Tudomást szerezhettünk a gázvezeték-ellenőrök nyolcvanas évekbeli, olykor szürreális életéről; arról, hogy milyen volt az a Kispál-fellépés, ahol az egész együttes be volt füvezve; továbbá arról is, hogy Lovasi hogyan késte le majdnem bandája 2010-es nagy búcsúkoncertjét a Szigeten. A kerekre csiszolt sztorik között egy-egy izgalmasabb megszólalás is helyet kapott. Egy elejtett félmondat jelezte Kispál András cinikusságát, Lovasi a Kiscsillag első, rémesen sikerült koncertjének történetéről elárulta, milyen keserves volt visszaszoknia a basszusgitártól a hathúros javára, majd Lévai Balázs okosan érvelt amellett, hogy Lovasi 2010-ben kapott Kossuth-díja miért is volt megérdemelt.

A közreműködőket vastapssal megajándékozó közönség egy része a műsor után az Átrium előcsarnokában türelmesen állta ki a sorát, hogy a Lovasi-könyv két „elkövetője” dedikálja számukra helyszínen is megvásárolható portékát.

Lévai Balázs Lovasi – Idáig tudom a történetet című könyvének bemutató, Átrium Film-Színház, Budapest, 2014. június 3.

A fotókat Váradi Nagy Péter készítette.