Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Itt mindenki underground

SUB’culture #part1: Graffiti, Break, Beats, Rap

Akár a Tesco is lehetett volna a debreceni Ifjúsági Ház múlt szombaton – legalábbis abban az értelemben, hogy olcsón (esetünkben ingyen) megkaptunk csaknem mindent egy helyen. Mindent, ami a hip-hop szubkultúra része, hiszen volt rap, dj-zés, graffiti és break is. A SUB’culture rendezvénysorozat első eseményén mi is részt vettünk.

A Debreceni Ifjúsági Ház és a Sub.hu mellett a Cropp Town, illetve a Romlott Hazai szervezésében június 7-én, szombaton összegyűltek azok a fiatalok, akik „szubkultúrálódni” akartak. Nemcsak a húsz év körülieket lehetett látni azonban a grundon, hanem voltak egészen kicsik is, illetve az idősebb korosztály jó része szintén érdeklődött az esemény iránt. Mondhatjuk tehát, hogy az underground szcénában nincs korlimit.

Délben már elkezdődött a hangolódás. Délután négyig a lemezlovasok Erik Thomas és Kisszántó, valamint a KétHázKözt beatmakere, ICEk szolgáltatták számunkra a jó hangulatot, akik igazi chill zenékkel ölelték körbe a az Ifiház belső kertjét, míg elfogyasztottuk az első söreinket a Dharma Café jóvoltából. A rendezvény korai óráiban szóló muzsika és a jó hangulat megmutatta, hogy az underground dalokkal való barátkozás a délutáni napszakban is jó hatással van az emberre. A lemezjátszók mögött ICEk kezdett, majd Erik Thomas instrumentálosabb szettjére bólogathattunk. A dj-k stílusa közt finom átmeneteket lehetett kifülelni, Kisszántó pedig már egy jóval „elvontabb” repertoárral fokozta az elszállás iránti vágyat.

Az információs pult melletti parafán mindenki kifejezhette, leírhatta, hogyan és mivel tenne a gyűlöletbeszéd ellen. Remek kezdeményezés ez a szervezőktől, amely megmutatta, hogy a rendezvény a szórakozás és a szórakoztatás, a szubkultúra „egyesítése” mellett magasabb célt is szolgál. A pultnál a tombolát is megvehették azok, akik a szerencséjüket szerették volna kipróbálni, illetve feliratkozhattak önkéntesnek a Sub.hu civil szervezetéhez.

Míg élveztük a beateket, az Ifiház falára festett graffiti alakulását is nyomon követhettük. A nagy hőség ellenére haladt a munka, s többen is kivették a részüket a falfestészetből. Az eredmény igen impozánsra sikerült: most már az Ifiház külső fala is szubkommunikál.

A látvány mellett a helyben készített (nagyon) hagymás, kolbászos hot-dogot is megízlelhettük, ami még családiasabbá tette a bulit, hiszen nem a szokványos, bárhol kapható gyorskaja volt ez, ráadásul csak kétszázhetven forintba került. A műsor közben a Style Beyond Crew és az Evolution of East Crew szórakoztatott és ejtett ámulatba minket, egy fizikai törvényeket kvázi meghazudtoló break tánccal. Az SBC már tizennégy éve a hazai break dance fontos színfoltja. A banda egyik alapítótagja, Lakatos Csaba headspiningjével (fejen forgás), két kézen való forgásával és one handed shoulder freeze-ével (egy kezes vállon forgás) hozott instant káprázatot a placcra. Néhány vállalkozó szellemű civil is csatlakozott a bandához, ami jól sült el, mivel egész ügyesen helyt álltak.

Ugyan a Facebookon az volt meghirdetve, hogy délután négytől Geriskillz zenél, de változott a felállás, így ő végül az este nyolctól kezdődő tombolahúzás konferansziéja lett. Geriskillz helyett a paradigmaváltó Sonnykraft, a fiatal szkreccsművész vette kezelésbe a lemezjátszót, s egy percig sem sajnálta a tűt a bakelitből. A koszos underground rap szekciót Mr. Die zárta, aki a Romlott Hazai bulik rezidens dj-je, így nem maradhatott ki e rendezvényből sem. Die többek közt közreműködött már a KétHázKözt és Geriskillz produkcióiban is, illetve az ismertebb Hősök Oooh című dalát remixelte.

Este hét óra magasságában következett a két helyi rapbanda, a KétHázKözt és a Hírwevők produkciója. Mindkét csapatra jellemző, hogy gyakran reflektálnak Debrecen dolgaira, a helyi stílusra. A KétHázKözt kezdte el az esti bulit, akik már számos underground megmozduláson jelen voltak. Legutóbb, a KULTOK III. – A populáris kultúra medialitása című konferencia keretében megrendezett I. Debreceni Slam Poetry Verseny döntőjén, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban találkozhattunk velük, de akik járnak RH-ra, biztosan nem hagyták ki a legutóbbi partyt sem, ahol a KétHázKözt is színpadra állt. Az interground absztrakt rap helyi betyárjai már két mixtape-et és egy EP-t is kiadtak, s hamarosan érkezik következő anyaguk. A banda láttán a csápolás elmaradhatatlan volt a színpad előtt, és még csak nem is volt szükség ehhez jelentősebb alkoholbevitelre. A fellépés alatt megtudhattuk, hogy hogyan kell duplázni triplázva, s azt is, hogy holnap sütni fog (mármint a nap).

Miután mindenki beszippantotta a mélyről jövő rap esszenciát, a Hírwevők őrülete előtt a tombola nyerteseinek kihúzása következett. A támogatók – a Sinus Skate Shop, a Cropp Town, a Romlott Hazai, Szabó Judit, a Kexx Fesztivál – értékes ajándékait sorsolta ki szószátyár Geri, melyek közül a főnyeremény egy Sub.hu-s ajándékcsomag volt. Ebben egy Kexx Fesztiválra szóló bérlet is helyet foglalt, de lehetett nyerni fülbevalókat Szabó Judit jóvoltából, Cropp Town-pólókat, Sinus Skate Shop-szemüvegeket, ötezer forint értékű Street Bisztró Báros kupont, pénztárcát és még sok mást is.

A tombolahúzást követően tehát a Hírwevők kezeskedett azért, hogy senki ne veszítse el lélekjelenlétét az est végére. Elő kellett keresni a láthatatlan 18-as karikákat is, hiszen a banda gyakran használ vulgáris szavakat a szövegeiben, de nincs is ezzel gond, mivel a sötétedés kezdetével a kicsik már ágyba bújtak otthon.

Az Ifiház este tízkor bezárt, így a Kaptár Klubban folytatódott a buli, ahol hasonló hangulat várta a népet. Ugyan nem közvetlenül a SUB’culture-höz kapcsolódott a közben a MODEM-ben elindult party, de ott is lehetett folytatni a mókát. A nép fele az Ifiházból oda tartott, így mi is elnéztünk az eseményre. A Dub Székház Fűszer-Csemege nevű műsorával várta az érdeklődőket, ahol Kisszántó, Metrokoll és Dr. Juzztice zenélt. A két lemezlovas gyakran reflektált egy-egy filmbeli jelenetre: olykor a nagy sikerű Blöffből, a Harcosok Klubjából is felcsendült egy-egy szállóigévé vált monológ. A zenén keresztül eljuthattunk olyan pipacsos mezőkre, amit csak tudatmódosító szerek hatásával érhetnénk el.

Míg a babzsák fotelek ölelésében beszélgettünk, sörözgettünk a barátainkkal, addig figyelhettük a gyermekkorunk játékaiból (például Jazz Jackrabbit, Aladdin, Prince of Persia, Doom, Wolfeinstein 3D, Ninja Gained stb.) kiragadott részleteit a falon, melyet Kisszántó mint vizuális felelős vágott össze. Az első alkalom elmúlt ugyan, de július 12-én jön a SUB’culture #part2. Aki esetleg lemaradt volna az első alkalomról, az bepótolhatja tehát a jövő hónapban. Ha minket kérdeztek, mi duplázunk (triplán).

SUB’culture #part1: Graffiti, Break, Beats, Rap, Ifjúsági Ház,  Debrecen, 2014. június 7.

A képek forrása a Sub.hu Facebook-oldala.