Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Idén nem laptopot, hanem pénztárcát loptak

JAK-tábor, 4. nap

IMG_9837Már túl vagyunk a tábor felén. A csapat egyre fáradtabb, de kezd összerázódni. Aztán ellopnak egy pénztárcát. Aztán még egyet. Közben mennek az előadások, könyvbemutatók, még mindig nem tudjuk, kik írják a titkos naplót, de azt mindenki érzi, hogy csak az gyanús, aki nem gyanús.

Pénteken már meg sem lepődtek a konyhás nénik, mikor reggel hat körül beültem a menza leghátsó asztalához és magam elé vettem a laptopomat. Nagyjából tíz órára mindenki előkerült, és elkezdődtek a szemináriumok, amiket csak az ablakból tudtam figyelni. Kicsivel egy óra előtt sikerült végeznem minden dolgommal, majd belevethettem magam a tábor mindennapjaiba. A líra szeminárium még mindig tartott, elkerültem őket, mert nem akartam zavarni, így a már véget ért slames műhelymunka tagjai felé vettem az irányt. A csapat nagy része a kiutalt „házi feladatot” csinálta, slamet írt a rendszerváltásról. Mikor leültem közéjük, többen is megkérdezték, felolvashatják-e nekem a szövegeiket, és bár még nem publikusak – szombaton lesznek előadva –, azt megállapítottam, hogy nagyon minőségi, ötletes megoldások vannak születőben.

Ebéd előtt kicsit elnéztem a kocsmába, és beültem a csendesen fröccsözők, sörözők közé. Pont akkor kapcsolódtam a csoporthoz, mikor az Irodalmi Jelen Online tudósítója, Tóth Tünde arról mesélt, hogy tegnap este valaki ellopta a pénztárcáját. A táskájából. Szerencsére a tárca meglett, az összes iratával együtt, azonban a pénze nélkül. Kiderült, hogy valamiféle lopás sajnos szinte minden évben történik, azonban ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni, jobban kell ügyelni a saját cuccainkra, no meg a másokéra.

IMG_9702

Ebéd után elkezdődtek az első beszélgetések. A mai napon a friss JAK-füzetek bemutatása volt a program. Elsőként Nemes Z. Márió mutatta be új, épp nyomdában lévő kötetét Bartók Imre és L. Varga Péter moderálásában. A preparáció jegyében című, kritikákat és esszéket is tartalmazó könyv szerkesztése és nyomtatása kicsit megcsúszott, de pár napon belül már kézzelfogható lesz, s hozzá társul nemsokára a L’Harmattan gondozásában megjelenő doktori dolgozata, az idei harmadik kiadott könyv, hiszen ebben az évben már egy verseskötete is napvilágot látott, mégpedig a Librinél.

Ezután Nagy Márta Júlia, Pallag Zoltán és Kerber Balázs válaszolt Borsik Miklós és Balajthy Ágnes –  a JAK-füzetek szerkesztőpárosának – kérdéseire. A beszélgetés során minden szerző felolvasott egy-egy választott verset a kötetéből, ezt azért is emelem ki, mert sajnos a JAK-tábor többi kerekasztalánál erre nagyon ritkán került sor. Nagy Márti Ophélia a kádban című kötetével kapcsolatban arról beszélt, hogy a versekben hogyan és miért jelennek meg helyszínek, illetve mennyire lehet őket felismerni, s milyen jelentősége van ennek. Pallag Noirja a hétköznapi emberek problémáival foglalkozik: élet, szerelem, gyermekkor, halál. Kerber Alszom rendszertelenülje mediterrán költészetként lett bekategorizálva, és nem véletlenül. A versek egy része a strand témát dolgozza fel, mely egy nagyon érdekesnek ígérkező koncepció.  Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepenje következett, majd végül Lesi Zoltán Merül és Izsó Zita Színről színre című kötetei kerültek bemutatásra, ám amíg a beszélgetés folyt, nekem sajnos az előző napi tudósítással voltak még dolgaim.

IMG_9761

A hosszú program után következett a vacsora, majd Gaborják Ádám, a JAK elnöke mindenkit behívott az előadóterembe egy közérdekű közleményre. Eltűnt ugyanis még egy tárca. A tábor technikusáé, aki később elmondta, a kulcsra zárt szobájából tűnhetett el a tárca. A szálláson 4-5 ágyas lakrészek vannak, és mindegyikben minimum 3-an vannak elszállásolva, azonban szobánként csak egy kulcs van. Hogy ne kelljen mindig vadászni a kulcsra egymást keresgélve, a technikus és szobatársai úgy döntöttek, elrejtik azt egy cipőbe. Azonban ezt egy idegen is észrevette, bejutott a szobába, majd elemelte a tárcát. Sajnos ez nem is került elő, azonban ezután bizonyára tényleg mindenki sokkal jobban ügyel majd a saját értékeire.

A V4 kerekasztal: A rendszerváltás gyermekei című workshop kicsit megszórta a közönséget. A V4 egy olyan nemzetközi szemináriumot támogatott a tábor idején, amely a prózás, lírás, slames és drámás műhelymunkák mintájára valósult meg. Mivel a diskurzus angolul folyt, nem minden részét értettem a beszélgetésnek. Vagyis inkább: volt néhány rész, amit igen. A külföldi és magyar táborozók arról beszélgettek, hogy a rendszerváltás milyen hatásokkal volt rájuk, illetve ők maguk mennyire hitelesen tudnak írni mindezekről.

IMG_9843

Az utolsó program Czinki Ferenc könyvbemutatója volt, amit nagyon vártam. Az Egy kocsma város címet viselő zsebkocsmakönyv nagyon igényes munka. A kézzel kötött könyvecske borítója söralátétekből készült, ami már előrevetíti, hogy nem a könyvespolcra való, hanem használni kell, vinni a kocsmába és olvasni, ráadásul jegyzetelni is lehet bele, a végén üresen hagyott oldalakra. A könyv azonban nem csak Czinki műve, hiszen minden szöveg mellé profi fotósok készítettek képeket, név szerint: Oláh Gergely Máté és Arany Gold Zoltán, a kötetterv pedig Varga Gábor Farkashoz köthető.

A bemutatón a Barbi és Jancsó akusztik duó zenélt a Blahalouisiana zenekarból, miközben a terem falait egy furcsa, víz alatti érzetet adó mintázat borította be. Az egész valahogy szürreálisan fantasztikus volt. Az est végén a szerző dedikálta a kötetet, majd a hivatalos program ismét lezárult, és a csapat kettéoszlott: a kocsmás és a szálláson ivók két pártjára.

JAK-tábor, 4. nap, Balatonszemes, 2014. augusztus 29.

A fotókat Áfra János készítette.