Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Mennyire hajlékony a gyümölcslé?

Interjú a Flexible Juice zenekar tagjaival

Hogyan készít alternatív lo-fit a hajlékony gyümölcslé? Mi kell ahhoz, hogy két albuma és egy EP-je legyen egy üdítőnek, s koncertezhessen a Campus Fesztiválon is? A debreceni székhelyű Flexible Juice nevű banda két tagját, Kósa „Zsike” Erzsébetet és Kaszás „Kaszi” Sándort kérdeztük többek közt az új lemezükről, az irodalommal való kapcsolatukról és a mindennapjaikról.

KULTer.hu: Mutassátok be a bandát! Ki milyen poszton zenél?

Kaszi: A zenekar kéttagú: Kósa Erzsébet basszusgitározik, egy számban énekel is, én pedig gitározok, szöveget írok és éneklek. A dobszólókat egy MP3 lejátszóról szoktuk megszólaltatni, amiket szintén én rakok össze.

KULTer.hu: Hogyan jött a zenekar alapításának ötlete?

Kaszi: Voltak szövegeim, verseim, gitárjaim, s gondoltam, legyen egy zenekarom is, amiben nincsenek sokan.

KULTer.hu: Miért pont Flexible Juice? Mit jelent a ti értelmezésetek szerint ez a név?

Kaszi: Egy régi versem címe Hajlékony gyümölcslé volt. Úgy döntöttem, ez lesz a zenekar neve is, de jobbnak éreztem, ha angolra fordítom, így lett a Flexible Juice. Különösebb jelentést sosem tulajdonítottam neki, mindig afféle játékosan szürreális névként gondoltam rá.

KULTer.hu: Két nagylemezt és egy EP-t jelentettetek meg eddig, Viszketnek az álmaim (2011), Az alvó füleknek (2012) és Város kell a napnak (2013) címmel. Meséljetek ezekről!

Kaszi: Az első lemez szerintem még egy punkosabb, grunge-osabb anyag volt, a második albumon már kevesebb a punkos tempó, több a zaj, az akusztikus gitár, illetve egy instrumentális dal is rákerült. A tavalyi EP az előző lemezekhez képest sokkal színesebbre sikeredett, hiszen van rajta például free-jazz, hip-hop dob alapú akusztikus dal, egy „egy szál gitáros” magnófelvétel, valamint gitár- és elektronikus zaj is.

KULTer.hu: Hogyan álltok a negyedik album munkálataival? Megvan már, hogy milyen koncepció fogja majd össze?

Kaszi: A dalok folyamatosan íródnak, s lassan kikerekedik belőlük egy új lemez is. Ami a koncepciót illeti, a tavalyi EP stílusában megyünk tovább, tehát ezt is szeretnénk minél színesebbre csinálni.

Zsike: Azt még hozzáteszem, hogy ez lesz az első olyan lemez, amin én is fogok énekelni egy számot.

KULTer.hu: Nagyon szürreálisak az albumaitok borítói. Ki készítette őket, s miért ezeket választottátok?

Zsike: Az első két albumnál több variáció is felmerült, de végül Kaszi festményeit választottuk, mivel szerettük volna, hogy a borítók is saját készítésűek legyenek. Az EP borítóján az egyik fotós barátunk, Szabó János képe van. Talán a Facebook-oldalán láttuk meg ezt a képet és nagyon megtetszett.

KULTer.hu: Ahogyan a borítók imázsában, úgy a videoklipekben is találunk szürreális elemeket. Mi hozza magával ezeket?

Kaszi: A klipekbe is igyekszünk egy pici szürrealitást csempészni, mivel az avantgárd irányzatok elég nagy hatással vannak ránk.

KULTer.hu: A banda tagjaiként, de az életben is egy párt alkottok. Szerintetek hátrányt vagy előnyt jelent, ha a tagok összekötik az életüket a zenélésen kívül is?

Kaszi: Ebből még semmi hátrányunk nem származott. Kifejezetten jó az, hogy együtt lakunk, mert bármikor meg tudjuk beszélni az ötleteket, össze tudjuk nézni a dalokat, aztán le tudunk menni próbálni.

Zsike: Konkrét példa erre: megláttam az írógépben Kaszi egyik versét, aminek nem volt akkor még címe. Szóltam neki, hogy ez nagyon jó, valamit csinálni kellene vele. Ebből lett a Város kell a Napnak című dal.

KULTer.hu: Hogyan definiálnátok a zenéteket egy mondatban?

Kaszi: Mi valamiféle alternatív lo-fi zenének nevezzük, amiben sok a zaj és az experimentális hatás.

KULTer.hu: Debreceni érdekeltségűek vagytok. Mennyiben meghatározó ez a zenétek, a dalszövegeitek szempontjából? Ki szerzi nálatok a szövegeket?

Zsike: Szeretünk Debrecenben lakni, szeretjük a városi létet, de viszonylag kevés szövegben, dalban érezhető a konkrét hatása ennek. Amúgy Kaszi írja a dalszövegeket, én csak lektorálok.

KULTer.hu: Kaszi a Janus Antikváriumban dolgozik, Zsike pedig a Debreceni Egyetem magyar szakos hallgatója. Joggal gondolhatjuk, hogy szoros a kapcsolatotok az irodalommal, amely nem csak a munkátok, tanulmányaitok kapcsán van jelen, hanem a zenekar dalszövegeiben is. Például a Folyik című számotokban olyan nyelvi regisztert használtok, amely akár egy szépirodalmi szövegben is megállná a helyét. Hogyan hatnak a Flexible Juice szövegvilágára a munkahelyi, egyetemi impulzusok?

Kaszi: Igen, szoros kapcsolatban állunk az irodalommal. A munkám miatt sok könyvvel találkozom, illetve szabadidőmben is szeretek olvasni verseket, regényeket, zenei és művészeti könyveket. Arra törekszem, hogy ezek hatását beépítsem a dalainkba. Örülök, hogy ezt más is észreveszi.

Zsike: Én is szívesen olvasok szabadidőmben, illetve magyar szakon is sok új dologgal ismerkedem meg. Ezekről gyakran beszélgetünk Kaszival, és valahol ez is hat a zenénkre.

KULTer.hu: A Facebook-oldalatokon olvasható, hogy mely bandák stílusa befolyásolja a zenéteket. Én külön kiemelném a The White Stripes zenekart, hiszen az ő hatásukat érzem a legerősebbnek. Miért e vonal mellett döntöttetek? Mi inspirál titeket a zenéjükben?

Kaszi: Azt a részt a Facebookon még a megalakulásunk idején töltöttük ki, de azóta sokkal több zenekar, könyv, film hatott ránk. A The White Stripes hatása inkább a zenéhez való hozzáállásunkban érzékelhető.

Zsike: A zenekar megalakulása előtt én sem játszottam soha basszusgitáron, ahogyan Meg White sem dobolt a The White Stripes előtt.

KULTer.hu: Több olyan debreceni zenésszel is kapcsolatban vagytok, akik az underground szcénában tevékenykednek. Kiemelném itt Kisszántót, aki újradolgozta a Folyik című tracket, amely éles váltást hozott az eredeti számhoz képest. Hogyan született meg a dal rave stílusú remixelésének ötlete?

Kaszi: Nagyon bírjuk Kisszántó zenéjét. Bő két éve ismerkedtünk meg vele személyesen, illetve ő a zenénkkel. Később mondta, hogy szívesen remixelné az egyik számunkat, az LSD a nyelved a számban című dalt, ezután pedig jött a Folyik újragondolása, átdolgozása.

KULTer.hu: Idén is felléptetek a debreceni Campus Fesztiválon. Milyennek látjátok a rendezvényt, hogyan készültetek az eseményre? Milyen érzés Debrecenben zenélni?

Zsike: Az elmúlt két évben is felléptünk, valamint az azelőtti években is kint voltunk a Campuson mint fesztiválozók. Mindig nagyon jól éreztük magunkat. Ez az idei rendezvény kapcsán is így volt.

Kaszi: Ami a készülést illeti, próbálunk egyre inkább odafigyelni a koncertre. Ezen kívül vinni szoktuk néhány rajzunkat is a fellépéseinkre dekorációként. Ezeket az idei Campusra is vittük, illetve csináltunk újakat is. Volt még nálunk kis magnó, megafon, dobverő és egy-két elektronikus zajkeltő eszköz. Remek buli volt!

KULTer.hu: Végezetül, mit üzennétek az olvasóknak?

Kaszi: Hm, valami pozitívat: love & peace! Ezek sosem ártanak…

A fotók forrása a Flexible Juice Facebook-oldala.