Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Töretlen „SZINvonal” a Tisza-parton

Szegedi Ifjúsági Napok 2014, 1–2. nap

Szerda reggel arra ébredtünk, hogy kopog a sátor ponyváján az eső, Szeged felett leszakadt az ég. A 2014-es nyár többi fesztiváljához hasonlóan a SZIN-t sem kerülte el a rossz idő, de ez nem nyomta rá bélyegét a hangulatra, sőt számunkra az első nap hozta a legnagyobb bulikat.

Felkelés után a hídon átkelve a belváros felé vettük az irányt, hogy körülnézzünk kicsit Szegeden, találjunk egy kávézót, ahol megírhatjuk a beszámolót, valamint feltölthetjük a képeket. A SZIN egyik nagy előnye, hogy közel van a központ, és a fesztiválozás mellett könnyen meg lehet ejteni egy kis városnézést is, amit mindenkinek ajánlok, mert szerintem ez Magyarország egyik legszebb, leghangulatosabb helye. Közben lassan elállt az eső, mi pedig visszaindultunk a „helySZINre”, ahol akkor már megkezdődtek a koncertek. Elsőként a Carbonfools zenekart néztük meg, akik dallamos, fülbemászó popzenéjükkel nagy tömeget vonzottak a Nagyszínpad elé. A Birthday című számuk – mint mindig – most is különösen nagy sikert aratott. A következő állomás az NNG Sátor volt, ahol egyik személyes kedvencünk, a Pannonia Allstars Ska Orchestra lépett fel. Ahogyan azt tőlük már megszokhattuk, az egész közönséget megmozgatták, a zsúfolásig telt sátorban mindenki ugrált, táncolt, skankingelt.

Néhány számot meg tudtunk hallgatni a Magashegyi Undergroundtól is, utána pedig lehetőségünk volt interjút készíteni az általam leginkább várt fellépővel, a SZIN egyik húzónevével, az orosz népzenével kevert metált és ska-t játszó Russkaja nevű bandával. Az énekes, Gregorij Makazaria személyében egy végtelenül kedves, közvetlen embert ismerhettünk meg, aki szívesen válaszolt kérdéseinkre. Különösen jó néven vette, hogy Marica oroszul, az énekes anyanyelvén is kérdezte. A koncerten a zenekar óriási bulit csinált, különösen akkor, amikor beindult a védjegyükké vált circle pit-szerű körtánc a Psycho Traktor alatt. A színpadi show betetőzéseként az újonnan elterjedt „Ice Bucket Challenge” keretein belül az énekes és a dobos jeges vízzel öntötték le egymást, így hívva fel a figyelmet az ALS-szindrómára. Olyannyira a koncert hatása alá kerültünk, hogy még órákig erről beszéltünk, miután vége lett, és nehezen találtunk olyan programot, ami felért volna az orosz-osztrák zenekar bulijának színvonalához. Végül ellátogattunk a Medence Színpadhoz a Silent Discoba, ahol csendben, látszólag egymástól függetlenül táncolnak a fesztiválozók, ugyanis csak a fülhallgatókból szól a zene. Az estét és hajnalt a Pivo Vár sörsátrában végeztük, ahol a fellépőktől a dolgozókig mindenki együtt ropta.

Csütörtökön csak délben ébredtünk fel, hogy újra a város felé vegyük az irányt. A Széchenyi téren összetalálkoztunk a Szegedi Egyetem gólyatáborozóival, akik gitároztak nekünk és segítettek kibontani a borunkat is, aztán visszatértünk a fesztiválra, ahol nem volt kérdés, mi lesz a nap fő attrakciója számunkra: természetesen a Kiscsillag. A koncert után közvetlenül lehetőségünk nyílt beszélgetni a magyar könnyűzenei élet egyik legendás alakjával, a Kossuth-díjas Lovasi Andrással. Ő is készségesen válaszolt minden kérdésünkre az eredetileg a számunkra engedélyezett rövid időn túl is, pedig addigra már számos előttünk érkezőnek adott interjút. A beszélgetés után még néhány szám erejéig meghallgattuk a Magna Cum Laudet, utána pedig a Zeneszöveg.hu színpada felé vettük az irányt, ahol a Szabó Balázs Bandája játszott, minden korosztályt megmozgatva, az idősektől a fiatalokig.

Az NNG sátra felé indulva néhány szám erejéig Quentin Mosimannon is maradtunk az Árkád Party Arénában. A francia Dj műsora nagyon színvonalas volt, a pult tetején, szintetizátoron játszva igazi show-t mutatott be. Még azokat is lenyűgözte, akik nem igazán rajonganak az elektronikus zenéért. A nap utolsó fellépője számunkra az Alvin és a Mókusok volt. A banda tagjai telt ház előtt játszottak az NNG-nél, a lelkes közönség nagy része pedig velük együtt énekelte dalszövegeiket. A szerdával ellentétben csütörtökön „csak” háromig maradtunk fent, és az előző nap fáradalmainak hatására a mellettünk lévő sátorban zajló koncert ellenére is sikerült viszonylag hamar álomba szenderülnünk.

Szegedi Ifjúsági Napok – SZIN, 1–2. nap, Szeged, 2014. augusztus 27–28.

A képeket Cservák Mária és Balogh Máté Gergely készítette.