Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Itt leszek, ha elmúlik a tél”

Szegedi Ifjúsági Napok 2014, 3–4. nap

Ósulis legendák, a magyar könnyűzenei élet krémje, extrémsportolási lehetőségek, a Tisza és a jó öreg fröccs. Véget ért a 2014-es Szegedi Ifjúsági Napokde mielőtt végleg elköszönnénk a fesztiváltól, következzenek a 3. és a 4. nap kalandjai!

A harmadik SZIN-es nap egy nyugodt kis kávézóban indult, ahol egészen késő délutánig időztünk, mielőtt visszaindultunk a fesztiválra. A Republic koncertjét sajnos már nem tudtuk végigélni a Nagyszínpadon, viszont szerencsére a bejárattól a színpadok felé indulva még sikerült elcsípnünk a banda klasszikusait. A méltán népszerű magyar zenekar által előidézett nosztalgiázást követően egy kis pihi következett a Paksi Atomerőmű tájékoztató kamionjának közelében felállított függőágyakban, majd pedig kipróbáltuk a Coca Cola Strandparty játékait, vagyis mindent, a Twistertől az óriássílécen és frizbin át az asztaliteniszig, így kellőképpen ráedzettünk az esti partyra.

A nap első koncertje számunkra az Irie Maffia volt, akik hatalmas show-t csináltak a Nagyszínpadon. Mondanom sem kell, a lendületes taktusairól híres, a funkot, a rapet és a reggae-t ötvöző zenekar lenyűgözte a közönséget. Ennek jutalma hatalmas ováció és gigataps volt, amit a banda örömmel hálált meg ráadásjátékával. A helyszín következő fellépője és egyben záróakkordja az egyik legnagyobb hazai kedvencem, a Quimby bulija volt. Az első sor közepére álltunk be, hogy a lehető legjobb helyről hallgathassuk végig Kiss Tibiéket. A végeredmény: megérte a félórás várakozás a tömegben, mert nemcsak a koncert, hanem az előadásmód és Tibi átvezető szövegei is óriásiak voltak. A kisebb technikai malőrökön, hangosítási problémákon könnyedén felülkerekedtek, és nem hagyták, hogy a közönség ezekből bármit is észrevegyen. Ezután persze óriási visszatapsolást kaptak, amit három ráadás szám követett.

A koncert végén ellátogattunk még az NNG sátrába, ahol a Heaven Street Sevent kaptuk el, majd a legendás Boney M. koncertjére csápoltunk a Zeneszöveg.hu színpadánál. A hetvenes évek eurodiszkójának nagyágyúi jóval tovább húzták a tervezett időnél a műsorukat, s egy közel egyórás free jammeléssel toldották meg a bulit. A több mint negyven éve pályán lévő zenészek töretlen kedvvel és széles mosollyal az arcukon léptek fel. Az évek meg a rutin, mondhatnánk. Noha nem a Nagyszínpadon tolták füleinkbe rongyosra hallgatott slágereiket, így is hatalmas figyelem övezte koncertjüket. A fesztiválok legkedvesebb alakja, Dévényi Tibi bácsi volt az utolsó fellépő a Zeneszöveg.hu helyszínén. Tudtátok, hogy eddigi pályája során mintegy húszezer órát nyomott végig a Dj-pult mögött? A kívánságaimat most nem teljesítette, mégis öröm volt látni elhivatottságát és jókedvét a fellépés alatt. A magyar könnyűzene old school királyának előadása után az Árkád Party Aréna felé vettük az irányt, ahol belehallgattunk a Purebeat ritmusaiba, onnan kifelé jövet pedig gitárhangokra lettünk figyelmesek. Kiderült, a gitár bűvölőjének személyében a Gypo Circus egyik zenészéhez volt szerencsénk. Végül meghívott minket egy borozgatós, gitározós, együtt éneklős mulatozásra. Nem mondhattunk nemet. Utólag is köszönjük neki, felejthetetlen élmény marad. Végül nyugovóra tértünk, s egy jó alvással zártuk e hosszú napot.

Az utolsó napon úgy gondoltuk, igazán „SZIN-essé” tesszük a programot: már korábban felkeltünk, hogy ellátogassunk a civil sátrakhoz, illetve hogy kipróbáljuk a különböző játékokat és az Árkád-féle léghajózást. A támogató szponzorok felállított sátrai számos lehetőséget kínáltak a fesztiválozóknak arra, hogy kalandosan töltsék el az időt a koncertek kezdetéig. Lehetett hőlégballonban utazni, csúszdázni vagy akár slackline-ozni is. A civil sátras élmények után megmártóztunk a Tiszában, és pihentünk egy kicsit az OLX által felállított kanapékon, miközben Tibi atya fröccsét szürcsölgettük. A záró nap első koncertje a Brains-é volt, akik a délutáni időpont ellenére is hatalmas bulit nyomtak a Nagyszínpadon. A közönség ugrált, tombolt, pogózott a drum and bass, hip-hop és rock műfajok keverékéből összeálló zenére. A Brains után a Vad Fruttik partyja következett, amit az első sorból hallgattunk végig, bár nem volt könnyű megtartani helyünket a lelkes tinilányokból álló rajongótábor közepette. A fellépés első pár száma alatt az énekes nem sokat kommunikált a közönséggel. Ennek oka Likó Marci szerint a zenekar előző bulija és a másnaposság volt. Nem sokkal később sikerült túllendülniük a macskajaj okozta levertségen, és végül teljesen elbűvölték a közönséget.

Néhány szám erejéig ott voltunk az est főattrakciójának, a Punnany Massifnak a partyján. Megkockáztatom, a Quimby mellett ők vonzották a legtöbb érdeklődőt a fesztiválon, zsúfolásig telt a színpad előtti tér, a hallgatóság jó része pedig a zenekarral együtt énekelte a szövegeket. Ezzel egy időben játszott az NNG-nél a SZIN talán legkeményebb bandája, az alternatív metált játszó Subscribe, akik szintén egy remek show-val hálálták meg a tömeg éljenzését. Az énekes, Csongor Bálint még a színpad állványzatára is felmászott. Szintén ekkor játszott a Zeneszöveg.hu helyszínén a Maszkura és a Tücsökraj nevű formáció is. Bíró Szabolcs, a csapat énekese és harmonikása a koncert utáni interjú során elárulta, hogy egy kicsit aggódtak, hogy a Punnany Massif-koncert miatt az ő fellépésükön kevesebben lesznek – szerencsére ez nem így történt. A Maszkura és a Tücsökraj után a Road nevű banda lépett fel az NNG sátránál. A srácok alaposan megmozgatták a közönséget, a koncert utolsó, Nem kell más című száma alatt a zenekar kérésére megtelt a sátor a fiúk nyakába ülő lányokkal. A fesztivál záró fellépője az Intim Torna Illegál volt, akik sajnos közel félórás késéssel kezdtek, de hamar maguk mellé állították a kezdetben zúgolódó fesztiválozókat.

Számunkra a 2014-es Szegedi Ifjúsági Napok tényleg a színes programokról és a változatos zenei kínálatról szólt. Jóllehet, tudósításainkkal csak részben tudjuk visszaadni azt a „SZIN-kavalkádot”, ami a rendezvényt, a várost, az idelátogató embereket és a szervezést jellemezte. Reméljük, azért sikerült rávennünk benneteket, hogy jövőre ti is ellátogassatok a rendezvényre, hiszen ne feledjétek, ez a fesztivál tőletek „SZIN-es”!

Szegedi Ifjúsági Napok – SZIN, 3–4. nap, Szeged, 2014. augusztus 29–30.

A képeket Cservák Mária és Balogh Gergely Máté készítette.