Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Nem tudom, mit, de sejtem, hogy mivel”

(R25) Interjú Baranyi Gergellyel

baranyi gergely - meszaros anna foto15 tehetséges, határnyitás után született pályakezdő szépírót kerestünk meg, majd az indulásról, inspirációkról és kortárs irodalmi sztorikról kérdeztük őket, de kiderül az is, mennyit jelent nekik az olvasó, mit gondolnak a slamről, s hogyan látják ők mint ’89 után születettek a rendszerváltást.

Balogh Péter, Baranyi Gergely, Bende Tamás, Biró Krisztián, Borda Réka, Hevesi Judit, Horváth Imre Olivér, Juhász Tibor, Kemény Zsófia, Kovács Kristóf, Polák Péter, Stermeczky Zsolt Gábor, Szabó Márton István, Szenderák Bence és Zilahi Anna egy-egy szép versét és a szerzőkről szóló bemutatószöveget ide kattintva olvashatjátok el.

r25 montazs felirattal

KULTer.hu: Mikor és hogyan tudtad meg, hogy az irodalmi élet nem állt meg a Nyugatosoknál, sőt vannak élő költők is?

Kilencedik osztályos voltam, amikor középiskolánk Bertók Lászlóval rendezett kötetbemutatóval egybekötött felolvasóestet. Ekkortól számítom, hogy elkezdtem érdeklődni a kortárs irodalom, elsősorban a költészet iránt.

KULTer.hu: Volt egy konkrét meghatározó élményed, aminek a hatására írni kezdtél?

Szerelem… Szerintem nem kell részleteznem.

KULTer.hu: Mikor írsz, gondolsz az olvasókra és/vagy mások elvárásaira?

Elég rendszertelenül írok, mindig megfogadom, hogy a vasárnapokat beiktatom „írónapnak”, de általában nem járok sikerrel. Nem nagyon gondolok mások elvárásaira alkotás közben.

KULTer.hu: Mit ad a versírás, amire más művészi kifejezésformák nem képesek? Milyen más műfajok foglalkoztatnak?

Azt nem tudom, mit, de sejtem, hogy mivel adhat: a nyelvi sűrítés szerintem a leginkább termékeny, sokatmondó lírai eljárás, amely megkülönbözteti azt a többi művészi kifejezésformától. Viszont, természetesen a prózában is szép példákat találhatunk erre – nem csak ezért, ez a műfaj foglalkoztat még, illetve a festészet.

???????????????????????????????

KULTer.hu: Mit gondolsz a költészet és a slam kapcsolatáról? Utóbbi bravúrosan előadott költészet vagy valami egészen más?

Én úgy látom, hogy a slam egy, a költészet eszközeivel operáló önálló műfaj, amely abban különbözik a legélesebben a kortárs lírától, hogy csak kimondva, a szóbeliség médiumában valósulhat meg.

KULTer.hu: Mesélnél egy kortárs irodalmi közegben megesett humoros/tanulságos sztorit?

Bartók Imre 2013-as, debreceni könyvbemutatóján felolvasta A patkány éve című regényének első oldalait, amely érzékletesen írja le, hogy egy férfi hogyan nyúzza meg élve a saját feleségét. Miután a végére ért, a közönség mélyen hallgatott, és az egyik legjobb barátomat egy másik barátjának kellett kikísérnie a teremből, mert rosszul lett a felolvasott jelenettől. Akkor jutott eszembe, hogy milyen sokan kétségbe vonják, ami pedig itt is megnyilvánult, hogy az irodalmi szövegek képesek elemi erővel hatni.

KULTer.hu: Ha egyetlen sort/mondatot kellene kiemelni az eddigi verseidből, mi lenne az?

„Fázni akarok.” – A közös gyerek című versem első sora.

A fotókat Mészáros Anna készítette.