Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„A költészet még mindig mozgásban van”

(R25) Interjú Szabó Márton Istvánnal

szabomartonistvan1 - szabo dorka foto15 tehetséges, határnyitás után született pályakezdő szépírót kerestünk meg, majd az indulásról, inspirációkról és kortárs irodalmi sztorikról kérdeztük őket, de kiderül az is, mennyit jelent nekik az olvasó, mit gondolnak a slamről, s hogyan látják ők mint ’89 után születettek a rendszerváltást.

Balogh Péter, Baranyi Gergely, Bende Tamás, Biró Krisztián, Borda Réka, Hevesi Judit, Horváth Imre Olivér, Juhász Tibor, Kemény Zsófia, Kovács Kristóf, Polák Péter, Stermeczky Zsolt Gábor, Szabó Márton István, Szenderák Bence és Zilahi Anna egy-egy szép versét és a szerzőkről szóló bemutatószöveget ide kattintva olvashatjátok el.

r25 montazs felirattal

KULTer.hu: Mikor és hogyan tudtad meg, hogy az irodalmi élet nem állt meg a Nyugatosoknál, sőt vannak élő költők is?

„Kányádi Sándor, gatyában táncol…” – énekelték a Napsugár utcai óvodában 96-ban. Úgy képzeltem, hogy Kányádi is ugyanúgy bajszos, mint Petőfi, csak fiatalabb, mivel a szüleim a vele énekelt verziót nem tanulták. Azt hiszem, akkor jöttem rá, hogy a költészet még mindig mozgásban van.

KULTer.hu: Volt egy konkrét meghatározó élményed, aminek a hatására írni kezdtél?

Tizenhárom évig jártam a Kispesti Waldorf Iskolába. Mint a képző- és iparművészetek nagy részével, a gyakorlati verstannal is ott ismerkedtem meg tizedik osztályban. Pár hónap múlva már ott ültem az egyetemen Margócsy István mellett, a saját verseim fölött. Próbáltam megvédeni azt, ami akkor ott a papíron volt.

KULTer.hu: Mikor írsz, gondolsz az olvasókra és/vagy mások elvárásaira?

Írás közben egy ideje már nem. Én szinte még kiskamasz voltam, amikor a verseim a 2000 és a Holmi olvasóközönségéhez kellett, hogy valamiféle módon idomuljanak. Persze sokáig nem sikerült megfelelni, úgy éreztem, megerőszakolom a szövegeket, ha idomulni akarok a kánonhoz. Ma már nem gondolok írás közben a szerkesztőkre vagy a közönségre, de pontosan tudom, hogy az elkészült szövegek közül melyiket fogják leközölni vagy megosztani a legtöbben.

KULTer.hu: Mit ad a versírás, amire más művészi kifejezésformák nem képesek? Milyen más műfajok foglalkoztatnak?

Intimitást ad. Csak az alkotó és a befogadó van jelen, senki más. A filmművészet az, ami ugyanúgy régóta része az életemnek, talán pont azért, mert egy film rengeteg ember munkája, ami jó esetben rengeteg embert szólít meg egyszerre. Ami a szöges ellentéte az írásnak, az ipari divattervezés: valami, ami mindnyájunk életére kihat tudat alatt. Szociológiai és művészettörténeti együttállások határozzák meg, hogy milyen ruhadarab képvisel aktuálisan értéket. Ez foglalkoztat.

KULTer.hu: Mit gondolsz a költészet és a slam kapcsolatáról? Utóbbi bravúrosan előadott költészet vagy valami egészen más?

A legjobb lenne azt mondani, hogy a slam is egy irodalmi műnem, akár a líra, a dráma vagy az epika. Más. Bravúrosan előadott, írott valami. A hangsúly a bravúros előadáson van, egy ilyen darab sikerességét nagyban befolyásolja az adott előadó és az adott közönség. Egy leírt, publikált slamszöveg maximum egy remek előadás szövegkönyve lehet.

szabomartonistvan2 - szabo dorka foto

KULTer.hu: ’89 után születettként hogy gondolsz a rendszerváltásra? Ma is komoly tétje lehet egy költő közéleti szerepvállalásának?

Próbálok távol maradni a politikai szerepvállalástól, csak olyan tüntetésre megyek el, ami nem köthető pártszimpátiához, csak olyan rendezvényen lépek fel, amikről úgy gondolom, hogy nem politikai-ideológiai indíttatásból jöttek létre. Nem látok olyan oldalt, ami mellett érdemes lenne kiállni. Az olvasók ma is megjegyzik, hogy milyen hetilap címlapjára kerül egy költő. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy a pályámra komoly hatást gyakorolhatna egy ilyen döntés. Csupán nem szeretném, hogy pártszimpátia alapján olvassanak.

KULTer.hu: Mesélnél egy kortárs irodalmi közegben megesett humoros/tanulságos sztorit?

Nem olyan régen volt egy születésnapi kertiparty egy költőnél, a menyasszonyát ünnepeltük. Írók, költők, slammerek, kulturáltan mulatnak, táncolnak, főznek, isznak, fogyasztanak. Szóval ott ülünk, költők, írók, szerkesztők, nem az erkélyről lehugyozós, hanem a rendesebbik fajtából, és akkor a szülinapos lány vendégei közül felpattan egy harmincas nő, ráordít a mellette ülő harmincas fickóra, hogy „csak vetélnék el a gyerekeddel, te alkoholista állat” és kirohan. A férfi feláll, mosolyogva kezet fog mindenkivel és utána megy.

KULTer.hu: Ha egyetlen sort/mondatot kellene kiemelni az eddigi verseidből, mi lenne az?

„A fejemben állandóan viszket valami, / talán csak attól félek mindig, / hogy ha te sikálod tovább, egyszercsak elmúlik.”

A fotókat Szabó Dorka készítette.