Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Önmagunkban még nem váltottunk rendszert”

(R25) Interjú Horváth Imre Olivérrel

15 tehetséges, határnyitás után született pályakezdő szépírót kerestünk meg, majd az indulásról, inspirációkról és kortárs irodalmi sztorikról kérdeztük őket, de kiderül az is, mennyit jelent nekik az olvasó, mit gondolnak a slamről, s hogyan látják ők mint ’89 után születettek a rendszerváltást.

Balogh Péter, Baranyi Gergely, Bende Tamás, Biró Krisztián, Borda Réka, Hevesi Judit, Horváth Imre Olivér, Juhász Tibor, Kemény Zsófia, Kovács Kristóf, Polák Péter, Stermeczky Zsolt Gábor, Szabó Márton István, Szenderák Bence és Zilahi Anna egy-egy szép versét és a szerzőkről szóló bemutatószöveget ide kattintva olvashatjátok el.

r25 montazs felirattal

KULTer.hu: Mikor és hogyan tudtad meg, hogy az irodalmi élet nem állt meg a Nyugatosoknál, sőt vannak élő költők is?

Pilinszkyig és Weöres Sándorig még eljutottunk középsuliban, de az egyetemen nyílt ki a világ a LÉK irodalmi kör és a DEIK által.

KULTer.hu: Volt egy konkrét meghatározó élményed, aminek a hatására írni kezdtél?

A Szerencsekerék című tévéműsor. Onnan tanultam meg a betűket, amik nélkülözhetetlenek ehhez a foglalatossághoz.

KULTer.hu: Mikor írsz, gondolsz az olvasókra és/vagy mások elvárásaira?

Egy ideje igen, azóta közöltek is tőlem néhány verset. Sosem árt, hogyha az olvasó értelmezni tudja, hogy mi van a papíron, illetve a képernyőn.

KULTer.hu: Mit ad a versírás, amire más művészi kifejezésformák nem képesek? Milyen más műfajok foglalkoztatnak?

Minden foglalkoztat, ami csak létezik, de egyrészt a verseket már megszoktam, másrészt nem kell hozzá színpad, kamera vagy tőke. Utóbbi persze nem igaz. Igazából egyik sem.

horvath_imre_oliver - afra foto

KULTer.hu: Mit gondolsz a költészet és a slam kapcsolatáról? Utóbbi bravúrosan előadott költészet vagy valami egészen más?

Nem bravúrosabb, mint a „hagyományos” vers. A slamben az a jó, hogy sok embert érdekel, kötetlen dolog, szórakoztató és könnyebben lehet benne aktuálpolitizálni. Azt nem szeretem benne, hogy komplikált dolgokat nemigen tud kifejezni, szemben a „hagyományos” verssel.

KULTer.hu: ’89 után születettként hogy gondolsz a rendszerváltásra? Ma is komoly tétje lehet egy költő közéleti szerepvállalásának?

Szerintem nem változott olyan sokat a világ a rendszerváltás óta, sőt azt hiszem, mi is megörököltünk valamit a félelemből, öncenzúrából és az erőskezű apafigurára vágyásból. Mintha nem tudnánk, hogy rossz. Önmagunkban még nem váltottunk rendszert, ezért is lehet komoly tétje a közéleti szerepvállalásnak.

KULTer.hu: Mesélnél egy kortárs irodalmi közegben megesett humoros/tanulságos sztorit?

Lehet, hogy csak számomra vicces, de sosem felejtem el Baranyi Gergő barátom és Nemes Z. Márió találkozását, pontosabban azt a tépelődést, hogy hogyan is kéne csak úgy megszólítani egy neves költőt. Az irodalmárok lába alatt nincs vörös szőnyeg, a kezedben nincs mikrofon. Az irodalmárok nem lovak, és nincsen nálad kockacukor.

KULTer.hu: Ha egyetlen sort/mondatot kellene kiemelni az eddigi verseidből, mi lenne az?

„Sípszóra várok.” (Kísértethistória)