Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Bölcsészek kontra kockák

II. Debreceni Slam Poetry Verseny Döntő

slam_poetry-donto-4II. Debreceni Slam Poetry Verseny döntőjén a bölcsészeké és kockáké volt a főszerep. Akadtak, akik nem vallották magukat egyik csoport tagjának sem, de kortól és nemtől függetlenül mindenki érdeklődve hallgatta a tíz döntős szövegét. A legnagyobb kérdés az volt: kik a jobbak, melyik tábor kerül ki az este folyamán győztesként?

A KULTOK IV. konferencia keretében, a KULTer.hu és a JAK támogatásával rendezték meg a II. Debreceni Slam Poetry Verseny döntőjét, ahol ismét a Kontaktus zenekar játszotta a talpalávalót. A slammerek most is a Lilla Bár „lila ködében” léphettek színpadra. Az ítészek tagjai Áfra János, Hepp Iván és Kemény Zsófi voltak, a közönség soraiból pedig Szirmai Ágnes, Miskolci László és Braun Barna zsűrizett az esten. A konferanszié szerepét Kovács Eszter Csilla látta el.

Elsőként a műfajt kedvelők körében már jól ismert Kemény Zsófi slammelt, aki ismét nagyszerű szöveggel, ötletes szójátékokkal élt előadásában. A döntősök közül a tizenhét éves Daróczi Jakab nyitotta az estet, aki már tavaly is döntőbe került, azonban nem tudott eljönni a megmérettetésre, így neki is ez volt az első döntős DSPV-je. Talán a sors keze is benne volt abban, hogy ő állhatott ki elsőként, hiszen a szövege egyfajta köszöntőbeszéd volt, így stílszerűen indult az este.

slam_poetry-donto-1 (1)

Somogyi Tibi már rutinos fellépőként állt a reflektorfénybe. Szóvicceivel bemutatta, hogy elkötelezett és megrögzött bölcsész, bár fontosnak tartja, hogy senkit ne skatulyázzunk be az alapján, hogy mit tanul vagy mit csinál szabadidejében.

A selejtező egyik legkarakteresebb felfedezettje, Pálfi Sándor Lomos saját kockaságáról slamelt, de a bölcsészeknek is kedvezett a kocka léttel párhuzamba állított irodalmi alakok által.

Jákób Lajos is azoknak a csoportjába tartozik, akik slamjükben fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy egyik tábor sem jobb a másiknál. Aktivizálta a közönséget is, a nézőtér egyik részén ülők azt kiabálták a megadott jelre, hogy „Bölcsész Julcsa”, a többiek pedig azt, hogy „Infós Józsi”. A slammer a konferanszié kérdéseire csak annyit mondott az előadás után, hogy nem érdemes megkülönböztetni ilyen módon az embereket, van elég dolog, ami miatt nem állunk szóba egymással…

Szűcs Noémi Foffi kémia szakos egyetemi hallgatóként nem érezte magát egyik tábor tagjának sem, slamjének különlegessége, hogy egyfajta teleshopos reklámként, vlogszerűen adta elő a mondanivalóját. ,,Papírománként” és slammerként egyaránt helyt állt a színpadon.

Hegedűs Levente  szerint a slam legjobb része, hogy csak te magad vagy és a szöveged, más nem számít. Informatika szakos középiskolásként természetes volt számára, hogy a kockákról ír, saját bevallása szerint ,,sötétebb pillanataiban” ő maga is előszeretettel játszik. Ő volt az, aki elsőként kapott tíz pontot a zsűritől.

slam_poetry-donto-1

Asbóth Balázs Asy nem csak slammelt, hanem egy különleges produkcióval is készült. Focimeccsként csaptak össze szavaiban a bölcsészek és a kockák, természetesen nem máshol, mint a „sztereotípia arénában”. Félmeztelenül, napszemüvegben, kommentátorként mutatta be a képzeletbeli meccset, amelynek végén a bölcsészek nyertek egy góllal. Az est során ő kapta a legmagasabb pontot.

Kiss Szilvia ezúttal is megkapóan találó kifejezésekkel élt a slamjében. Szerinte mindenkire ráférne már egy 2015-ös Woodstock. Elutasítja, hogy bárkire is címkét akasszanak mások, hiszen nem árucikkek vagyunk, hanem önálló, gondolkodó egyéniségek.

Horváth Imre Olivér is rutinosan lépett fel a reflektorfénybe. Úgy vallotta be bölcsészségét, mintha az valami titkolnivaló dolog volna, végül azonban minden szavából áradt a büszkeség.

slam_poetry-donto-9

Az est utolsó fellépője a tiszteletbeli debrecenivé avanzsált Mikos Ákos volt. A szegedi slammer már sokadik alkalommal érkezik a városba a slamesemény miatt. Asyt és Somogyi Tibit is bevonta a produkciójába, árucikkén adta el a bölcsész Asyt, azaz a Bölcsész Starter Pack 2000-t.

Az est folyamán a tíz döntős ismét bebizonyította, hogy milyen színes a slam műfaja, illetve, hogy nem érdemes sztereotípiákat aggatni az emberekre. A szövegek mellett persze mindenki kíváncsi volt arra, hogy ki végez az első három helyen. A dobogósok könyvcsomagot nyertek, az első helyezett pedig a könyveken túl huszonötezer forinttal lett gazdagabb.

A II. Debreceni Slam Poetry Verseny harmadik helyén Hegedűs Levente végzett, a második helyen Horváth Imre Olivér, a képzeletbeli dobogó csúcsára pedig Asbóth Balázs Asy állhatott.

 II. Debreceni Slam Poetry Verseny Döntő, Debrecen, Lilla Bár, 2015. április 10.

A fotókat Vékony Zsolt készítette.