Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A könyv az utcán hever

86. Debreceni Ünnepi Könyvhét

aczel oraveczAz ország több más belföldi és határon túli városával egyetemben Debrecenben is június 4. és 8. között rendezték meg a 86. Ünnepi Könyvhetet. „Olvasni arany!” – szólt a rendezvény szlogenje, s ennek jegyében mindig akadt is érdeklődő a Csapó utcai Könyvutcában, s nem csak a díszvendég, a Kossuth-díjas Oravecz Imre megnyitója alatt.

Már a szlogen is jelezte, hogy a Könyvhét tartja magát Supka Géza húszas évekbeli tervéhez, az olvasásnépszerűsítés céljához, és ez meg is látszott a debreceni esemény prospektusában is, melyhez nemcsak az interneten, de egyes standokon és helyszíneken is hozzá lehetett jutni, hisz a Könyvutca nemcsak újdonságokkal megpakolt könyvstandokkal, de jó néhány programmal is várta az érdeklődőket. A népszerűsítő jelleget még inkább fokozta, hogy nem csupán Könyvhétről, de immár lassan 15 éve Gyermekkönyvnapokról is beszélünk ekkor, ennek jegyében gyerekkönyves stand is képviseltette magát a Könyvutcában.

oravecz

Nem ez volt azonban az egyetlen könyvheti helyszín: a város kulturális csomópontjain a szervezők ügyesen szétszórták a programokat, hogy ne koncentráltan egy helyre sűrűsödjenek. A Kölcsey Központban például csütörtök este Oravecz Imrével Szirák Péter beszélgetett, de programmal várta a Csokonai Színház is az érdeklődőket, ugyanis az épület büféjében R. Simon Katalin A játék elmélete című könyvét mutatta be a szerző társaságában Vranyecz Artúr.

A Fórum előtt kialakított színpadon pedig nemcsak az oda érkezőket, de a járókelőket is szívesen látták, hiszen nem egyszer éppen a különböző zenei formációk előadásai vonzották a helyszínre a nyári melegben lézengőket. De ilyen volt szombaton délelőtt az elsősorban a gyermekes családokat megcélzó Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel folytatott beszélgetés is, ahol egy-egy lopott pillantással felmérve a közönséget, nagyszámú gyereket és szülőt-nagyszülőt láttam, akik a hőség ellenére is érdeklődve hallgatták a házaspár beszámolóját a nemrég megjelent kötetekkel kapcsolatban: Szabó T. például a Senki madara keletkezéstörténetéről és állatmotívumairól beszélt, míg Dragomán Máglya című regényéről. Volt szó többek közt még arról is, milyen hatással van a házastársi élet az írásra, s hogy miként tudnak építkezni egymás álmaiból irodalmi munkásságukban.

kollar

A Csimota Kiadó jóvoltából kiállított gyermekkönyves stand állománya is bőséges választékkal állt a látogatók rendelkezésére: olyan könyvekkel, mint Lakatos István Óraverzuma vagy Kollár Árpád Milyen madár című kötete, amit a standnál a szerző szombaton dedikált is, sőt aznap este Lapis József irodalomtörténész a közeli Butiqban beszélgetett vele munkásságáról.

A rendezvény záróakkordjaként pedig vasárnap a kortárs fiatal irodalom kedvelőit várta több programmal is a Könyvhét. A JAK−FISZ sátornál már erre az alkalomra frissen megjelent kötetek szerzőivel beszélgettek moderátorok, hiszen ekkor jelent meg például Juhász Tibor Ez nem az a környék, Farkas Arnold Levente anyám teste és a rendszerváltás után született generáció ún. R25 antológiája is. A délután nyitányaként a Butiqban Herczeg Ákos kérdezte Farkas Arnold Leventét új kötetéről, valamint munkásságáról is. Elhangzott többek között, hogy milyen megfontolás áll a kötet bibliai intertextusokat is megmozgató tematikája mögött, valamint az alkotó írási módszereiről is szó volt: Farkas tréfásan megjegyezte, hogy tanár lévén még dolgozatjavítás közben is sokszor átvedlik a költő szerepébe és nem egy versét ekkor írja.

FAL

A Könyvhétre jelent meg a rendszerváltás után született fiatal költők munkáit egy antológiába gyűjtő R25 antológia is Áfra János szerkesztésében. A debreceni bemutatón Papp Sándor kérdéseire az antológiában szereplő Horváth Imre Olivér, Baranyi Gergely, Juhász Tibor, Balogh Zetas Péter, illetve Bende Tamás válaszoltak. Felmerültek például olyan témák, mint a kötet apropóját adó rendszerváltás és az azzal kapcsolatos vélemények, de a kortárs irodalmi életre is reflektáltak a szerzők, miközben több kötetben szereplő és azon kívüli versüket is felolvasták az igencsak nagy számú közönségnek.

r25

Az utolsó irodalmi programot Áfra János második kötetének, a Két akaratnak a bemutatója szolgáltatta, méghozzá rendhagyó módon. Áfra felolvasásait ugyanis a Könyvutca színpadán a Pegazusok Nem Léteznek és az Esti Kornél zenekarok tagjaként ismert Lázár Domokos kísérte gitárral, de olyan saját számokat is előadott, mint például a Boldogság, te kurva. Áfra előző kötetéből, a Glaukómából, de a Két akaratból is szép számmal olvasott fel verseket, melyek igazolták a fülszöveg szavait: valóban egy új hang − egy személyesebb, de távolságtartóbb versnyelv szólal meg az új kötetben. A kötet iránt érdeklődőkben nem volt hiány, sőt, Áfra János fellépése után „hazai pályán” megtörtént végül, ami a könyves szakmában manapság alighanem ritkaságszámba megy: pillanatok alatt elfogytak a Kalligram kiadványai. Elmondható tehát, hogy a 86. Ünnepi Könyvhét szlogenje valóban célba ért.

86. Ünnepi Könyvhét, Debrecen, Csapó utca, 2015. június 4−8.

A fotókat Szirák Sára készítette.