Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Nemzetközi kortárs művészeti workshop

Interjú Fándly Edittel, a MAP Workshop egyik szervezőjével

MAP-workshop-logoMiszla-Art néven nyílt kulturális központ és alkotóház 2010-ben a Tolna megyei Miszlán. Az alkotóközpontban kezdetektől fogva nagyon aktív kulturális élet zajlik, és úgy tűnik, nem lankad a kezdeti lelkesedés. Zenei és képzőművészeti kurzusok sora valósult meg az elmúlt öt évben, idén július 6. és 17. között pedig először rendezik meg a MAP Workshopot.

A workshopra a képzőművészet, fotó, design, építészet vagy belsőépítészet szakon felsőfokú tanulmányokat folytató diákok jelentkezését várják Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Csehországból és Romániából. Fándly Edittel, a projekt egyik főszervezőjével beszélgettünk a nyári eseményről.

KULTer.hu: A hely varázsának vagy a szervezők elhivatottságának köszönhető, hogy kezdetekről fogva ennyire aktív és sikeres ez az alkotóház?

Az alkotóház megálmodói és elindítói, Makayné Pál Berta és Makay Tamás a kezdetektől fogva fáradhatatlanul tevékenykednek azon, hogy a Miszla-Art folyamatosan és aktívan működjön. Úgy vélem, elsősorban az ő munkájuk révén vált számtalan sikeres komolyzenei, előadó- és képzőművészeti esemény színhelyévé ez a hely. Mindemellett természetesen a helyszín sajátos és magával ragadó karaktere, a kulturális központnak otthont adó Nemeskéry kúria atmoszférája, a természet közelsége és csendje is különleges, egyedi jelleget kölcsönöz az itt megvalósuló programoknak.

MAP_helyszin_Nemeskery kuria_Miszla

KULTer.hu: Hogyan kell elképzelni egy napot a MAP Workshopon?

A MAP-et egy csoportmunkában megvalósuló workshop formájában képzeltük el, amelynek során a részvevő diákok közösen gondolkoznak az általunk megadott tematikai váz problémafelvetésein, valamint megvalósítható projektekbe való átültetési és adaptálási lehetőségein, továbbá szakmai előadásokra és vetítésekre is sor kerül. Az első napon kialakult csoportok elvonulhatnak a kúria és a kert különböző pontjaira lázasan gondolkozni és dolgozni az általuk kitalált projekten, elképzeléseken, mindezt a mentorok segítő jelenlétében. Természetesen az intenzív munka mellett különböző programokat is beiktatunk a tizenkét napba (gyalogtúra, csapatjátékok, bemutatók, előadások stb.), elősegítve a beilleszkedést és egymás megismerését, amelyek lényegesek a produktív együttdolgozásban.

KULTer.hu: A nemzetközi légkör és a csoportmunka bizonyára izgalmas asszociációkat hív majd elő, és sok fejlődési lehetőséget is rejt magában a fiatalok számára.

Igen, a különböző országokból érkező diákok együttműködése valóban izgalmas lehetőségeket rejt magában. Ez kezdeményezésünk egyik célja is, hogy olyan platformot generáljunk, ahol a részvevők magukkal hozva gondolkodásmódjukat, szemléletüket és a különböző művészeti ágak szempontrendszereit, aktívan bővíthetik, gazdagíthatják és árnyalják a felvetett tematikát, valamint az is fontos, hogy mindezt egy szakmailag koordinált közegben tegyék. Egyébként mi magunk is izgalommal telve várjuk, hogy milyen megközelítések, megfogalmazások, alkotás- és projektötletek születnek majd az idei MAP-en.

miszla

KULTer.hu: Lehet már tudni, kik lesznek a program mentorai? Esetleg számíthatunk határon túli nevekre is?

Igen, tekintettel arra, hogy a mentorok alappillérei elképzelésünknek, hiszen jelenlétük biztosítja a szakmai támogatást és segítséget a csoportok munkájához, már az előkészítő munkafolyamatok kezdetén kialakult a közreműködésre felkérendő személyek névsora, megbeszéléseket és egyeztetéseket követően alakult ki a 2015-ös workshop mentorainak listája. Közülük elsőként Szenteleki Gábor képzőművészt említeném, aki művészeti tevékenysége mellett oktatási tevékenységet is folytat, valamint a kezdetektől jelentősen közreműködik a MAP megvalósításában, szakmai konzulensként. További mentor Szigeti Gábor Csongor  médiaművész, az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének oktatója, aki aktív részt vállalt a workshop arculatának kialakításában; továbbá Áfra János költő, műkritikus, a KULTer.hu alapító főszerkesztője, a prae.hu szerkesztője és az ArtPortal munkatársra, ő is hathatós segítséget nyújt munkánkhoz. Végül, de nem utolsó sorban a Szövetség’39 égisze alatt több éve megvalósuló BETON workshopot is megkerestük, akik hasonló elképzelések mentén szerveződnek, ennek eredményeképpen ők is képviseltetik magukat projektünkben. Elképzelésünk szerves része, hogy a jövőben határon túli szakmabelieket is felkérünk mentorként való közreműködésre, hiszen lényegesnek tartjuk az ez irányú nyitást is.

regi

KULTer.hu: Várható kiállítás a workshop keretében készült művekből?

Igen, a workshop záróakkordjaként egy nyilvános helyszíni projektbemutató kiállítást rendezünk, ahol a nagyközönség is megtekintheti a tizenkét napos munka ideje alatt elkészült alkotásokat, elképzeléseket. Továbbá, terveink között szerepel budapesti, illetve határon túli bemutatkozás is, hiszen fontosnak tartjuk, hogy minél több platformon megmutassuk a részvevők együttműködésének eredményeit.

KULTer.hu: A projektre kiválasztott 20 diákkal várható hosszú távú együttműködés?

Természetesen hosszú távú együttműködésben gondolkodunk, e kooperációk pontos megvalósulási és formai keretei még képlékenyek az idei projektindító workshop eredményeinek függvényében. A jelentkezéssel vagy a workshoppal kapcsolatban felmerülő kérdések a miszlamap@gmail.com e-mail címre küldhetőek. Jelentkezési határidő: 2015. június 22. éjfél. További információk a MAP Workshop (Miszla, Nemeskéry kúria, 2015. július 6-17.) honlapján.