Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Több mint örömzene

Brains: Stand Firm

A Stand Firm címet adta új albumának a Brains; ez egyúttal jelzi mindazt, ami a legújabb dalok központi témája. Magyarország egyik legsikeresebb elektronikus zenekara a szokásos jellegzetes zenei alap mellett most a mondanivalóra is kifejezetten figyelt. Érdekes egyveleg született mindebből: motiváló drum and bass.

A Brains az egyik legmegbízhatóbb magyar együttes abban a tekintetben, hogy albumaik és dalaik mindig hoznak egy olyan erős színvonalat, aminek köszönhetően nem kell csalódnunk bennük. A műfajilag is sokszínű repertoár általában koncerteken jobban üt, köszönhetően a pörgős és nagyon karakteres drum and bass és dubstep zenei alapnak. A srácok valószínűleg nemzetközi közegben is megállnák a helyüket – egyrészt a zúzás is nagyon megy nekik, másrészt olyan atmoszférát tudnak teremteni, amely valódi kikapcsolódást nyújt.

brains

Nincs ez másképp az új lemez esetében sem, annyi kivétellel, hogy most először nem a zenei rész, sokkal inkább a mondanivaló került előtérbe. Terjengősebbek a szöveges részek, ezen kívül egy jól körülhatárolható gondolati íve is van a lemeznek. Mindez egyfajta motivációs jellegű vonalat jelent, amely az álmok megvalósítására, a pozitív gondolkodásra sarkall. A dalok azt üzenik, hogy a hétköznapokban is mindenki viselkedhet szuperhősként különleges képesség nélkül is (Superheroes); mindig a többre és  jobbra kell törekedni, mert a győzelemre születtünk (Born To Win); minden kihívással szemben szilárdan kell állnunk (Stand Firm), és mernünk kell elhinni, hogy különlegesek vagyunk (One in a Million).

Mindez persze kissé erőltetettnek és közhelyesnek tűnik, de a Stand Firmnek nem ez a legnagyobb gyengéje, sokkal inkább az, hogy eltűntek az igazán élvezetes és jellegzetes Brains-szólamok. Néhány kivételtől eltekintve elmarad a zúzás, alábbhagy a lendület, így nem következik be a katarzis sem. Az album hallgatása közben olyan érzésünk van, mintha szándékosan lenne visszafogva a gyeplő – azért, hogy jobban ki tudjon bontakozni, illetve nagyobb teret kapjon a szöveg. Mindez a visszájára sül el, és némi hiányérzetet okoz. Az összhatás ennek ellenére is pozitív, vannak kiváló és nagyon élvezhető dalok (a már említett Superheroes, a Born To Win, a Passion vagy a One in a Million), de éppen azok az elemek hiányoznak a lemezről, amelyek eddig a Brains legélvezhetőbb jellegzetességei voltak. Nincs meg a Blazingre jellemző varázs, a Hurts vagy a Real Talk pörgése, a Ladies Obsession vagy a Full Range védjegyszerű stílusa.

A Stand Firm tehát egy újfajta megszólalásmódot hoz, amely elsősorban a gondolatainkra és nem az ösztöneinkre hat. Kétségtelen, hogy a daloknak motivációs ereje van, és bár ebben a műfajban ez nem mindennapi, mégis hatásos. Szép íve van a lemeznek, erős a kezdés, a Superheroes és a Born To Win talán a legerősebbek a tizenegy dal közül. A címadó dalhoz érve kicsit lassítunk, hogy újra lendületet gyűjtsünk a Passionhöz és a One in a millionhöz. Ez utóbbi a lemez nagy meglepetése, lágyan kezd, szinte elaltat, hogy aztán megvillantson valamit a régi Brains-vonalból, és előrevetítse a koncertek tombolását. A lemezen helyet kap két magyar nyelvű dal is. Az egyik egy feat a Halott Pénzzel, a másik az ikonikus Blazing magyar átirata. Sajnos egyik sem tűnik ki a többi közül, az előbbi kissé nyögvenyelős és erőltetett, elmarad a Halott Pénzre oly jellemző kreativitás és könnyedség, utóbbihoz pedig egyszerűen nem passzol a magyar szöveg.

Mindent összevetve elmondható, hogy az új Brains-lemez egy korrekt album, amiről néhány slágert egészen biztosan sokáig hallgatunk még kedvencként. Az ajánlás szerint a lemez készítésekor a fő inspiráció a következő volt: „a 2015-ös év nem indult túl jól: több megrázó esemény is bekövetkezett a világban, illetve számos sajnálatos történetről hallottunk a környezetünkben is. Mindez újra megerősített minket abban, hogy az embereknek szüksége van a pozitív üzenetekre, hogy megküzdhessenek a nehézségeikkel és az élethez a lehetőségeikhez mérten a legoptimistábban tudjanak hozzáállni.” A zenekar szerint a Stand Firm azt az üzenetet hordozza, hogy minden nehézséggel szemben szilárdan kell állni. Az alapkoncepció tehát több annál, minthogy felszabadult örömzene szóljon. A motivációs jelleg pedig – igazodva a mostanában a popzenében és a rapben is egyre divatosabb trendhez – egyfajta küldetést teljesít be. A terv mindenesetre, ha néhol akadozva és hiányosan is, működik, a végeredmény élvezetes lett. A megbízhatóság ezúttal is jellemző, hiszen ismét megkapjuk a már megszokott magas színvonalat. Azt pedig, hogy ez a megszólalási mód mennyire állja meg a helyét ebben a műfajban, a jövő dönti el.

Brains: Stand Firm, Beats Hotel Records, 2015.

A fotót Hajdú András készítette.