Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Levetem a testem, ott hagyom”

VOLT Fesztivál 2015 (0. és 1. nap)

A magyar fesztiválszezon közepén menetrendszerűen, késés nélkül érkezik a soproni járat. Az idei VOLT Fesztivál line up-ja a zenei stílusokat tekintve igen változatosra sikerült, az elkövetkezendő napokban pedig kiderül, hogy ez mennyire volt ez jó húzás a szervezők részéről. Következzen az első hangulatjelentés Sopronból, a rekkenő hőség szabadságtanyájából!

A Lővérekre tartó szimbolikus sétával kezdődött számomra az idei VOLT. A taxizás úri mulatság, és a nagy táskával való izzadságos menet után sokkal felszabadítóbban hat az első sör a fesztiválon, amit egyébként meglepően baráti áron árulnak. A röviditalok is egységes árazást kaptak, viszont dupla annyiba kerülnek, mint egy korsó sör, és ezen a ponton jelentkezett először a fesztiválozók figyelemre méltó kreativitása. (A különböző költséghatékony részegedési folyamatokról egyébként kisregényt lehetne írni, talán majd máskor megteszem.)

Sátor felállítva, táskák kipakolva, elégetett kalóriák pótolva, és a frissen beszerzett programfüzettel először az abszolút magyar nulladik napi line-up neveiből szemezgetve a Tudósok koncertjén melegítettünk be a naplemente előtt. Az 1991-ben alakult avantgárd progresszív zenei alakulat önmagában is egy pszichedelikus, agytágító löketet nyújt, tudatmódosító szerekre tulajdonképp senkinek nem volt szüksége. A címbeli idézetet tőlük kölcsönöztem, és ez még csak egy finomabb dalszövegrészlet.

Ezután még nem éreztük igazán felkészülve magunkat a nagyszínpadra, úgyhogy benéztünk a hangulatos MasterCard Teraszra, ahol a Middlemist Red bódított tovább minket. Egy teltházas, profi koncertet kaptunk a fiatal magyar bandától, amelynek tagjai nemrégiben tértek haza Cannes-ból, Európa legrangosabb zenei expójáról, a MIDEM-ről. Jövőre gyaníthatóan a nagyszínpadon kapnak helyet, ahol egyébként közben elkezdődött a szülinapozás: az Annimal Cannibals, a Ganxsta Zolee és a Kartel, az Intim Torna Illegál, a 30Y, a HS7 és az Irie Maffia jubileumi koncertjei követték egymást az idén debütáló dupla nagyszínpados váltásban.

Nyilván az egyéni ízlést nem lehet félretenni egy fesztiválról szóló tudósításban, de talán most a 30Y produkciója volt a legerősebb. Beck Zoliék minden egyes klub- és fesztiválfellépést komolyan vesznek, és ahogy egy jó barátom mondta pont a tavalyi VOLT-on: egyetlen élő organizmussá alakítják a közönséget és a színpadot.

unnamed (1)

A nulladik nap számomra valahol a Heaven Street Seven koncert végén ért véget, az utazás miatt a fáradtság hamarabb jött ki, és a sötétben botladozás után kikötöttem a sátramban. Naiv szemmel lehetetlen dolognak tűnhet a fesztiválokon kipihentetőt aludni, de több éves tapasztalattal a hátam mögött tudtam, hogy ilyenkor lehet a legjobbakat pihenni – ez most is így volt.

A sajtóiroda felfedezésével, régi és új barátokkal való találkozással és megfelelő mennyiségű sör elfogyasztásával telt az első nap, hogy aztán újra sötét legyen és minden újrakezdődjön az este leszálltával. Ez az este részemről a Kaukázus és a Hiperkarma koncertje miatt maradt emlékezetes. Sokunkkal történt már meg szerintem, hogy egy régi kabát belső zsebében véletlenszerűen megtaláltunk egy majdnem elfelejtett emléket egy személyről vagy élményről. Hasonló érzés volt az újraalakult Kaukázus és Hiperkarma fellépéseit átélni. Csak a bulik végén vettem észre, hogy a barátaim elkavarodtak a tömegben és egyedül élveztem végig a koncertet.

unnamed

Az este két nagyszínpados produkciója a Quimby és Slash bandája volt. Kiss Tibiék hozták a szokásos színvonalat, a 30Y koncertjére használt jelzők ebben az esetben is megállják a helyüket. Még nagyobb várakozás övezte viszont a legendás Guns N’ Roses szólógitárosát, Slasht. Az Axl Rose hangjához hasonló orgánummal rendelkező Myles Kennedyvel fellépő ikon és zenekara valóságos rockünnepet tartott néhány Guns N’ Roses-slágerrel megspékelve. Láthatóan nem haknizni jöttek el ezek az amerikai rocksztárok, de végig bennünk volt egy furcsa hiányérzet, amit jól érzékeltet néhány mellettem álló fesztiválozó kérdése: ,,akkor ez most a Guns N’ Roses Dj szett?”

Összességében erős kezdés jellemezte tehát az idei VOLT Fesztivált, és bízom benne, hogy ezt nem visszaesés követi. A nagy nevek legalábbis nem erre predesztinálnak (Bastille, Wilkinson, David Guetta, John Newman, Nouvelle Vague, Fatboy Slim), de a VOLT igazi varázsa mindig is a közösségben, a jó klímában és a helyi sörben rejlett. Ezek pedig adottak a hasonló folytatáshoz.

VOLT Fesztivál, Sopron, 0-1. nap, 2015. június 30-július 1.

A képeket Énekes András Előd készítette.