Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Egy vibráló személyiség naplója

Interjú a Janka Arnoczy márka alapítójával

IMG_9908.1Az Open Showroomban találkozok Jankával. Nem csak az interjú élménye vár rám, egy másik alkotónak köszönhetően egy menyasszonyi csipkeruhán végzett utolsó simításokba is beleláthatok. A beszélgetés során Jankában életvidám, lelkes lányt ismerek meg, márkája pedig hűen tükrözi lendületes személyiségét.

KULTer.hu: Milyen út vezetett idáig, hogy egy saját márka fusson a neved alatt?

A Modart Művészeti- és Divatiskolában végeztem 2013-ban tervező szakon, ruhákat kezdtem el készíteni. Kijött néhány kapszula kollekcióm, de végül a kiegészítők felé fordultam. Volt egy külföldi verseny, amire jelentkeztem, ez Milánóban volt, a döntőbe is bekerültem. Ezenkívül indultam a Femina.hu által szervezett White kaviar 000. versenyen, amire egy hosszú fehér bőrkabátot terveztem. Ezt meg is nyertem, igazából ezek a sikerélmények indítottak el az utamon.

KULTer.hu: Kezdetben tehát ruhákat terveztél és készítettél, mára azonban nem ez a fő profilod. Mesélnél a márka indulásáról és arról, hogyan formálódott az arculat?

Az első kapszula kollekció már fellelhető volt az Open Showroomban, és érdekességként mondom, hogy készült egy férfiinges mini kollekcióm is. Az általam készített ruhák tükrözik a kisugárzásomat, de ezeket nem hordom. A személyiségem másik oldala visszafogottabb, a mindennapjaimban és az öltözködésemben inkább ezt élem meg. Szeretem a szép, különlegesebb ruhákat, amiket egy nívósabb eseményen viselhetünk, de ritkán adódik ilyen alkalom, így az egyszerűbb stílust képviseli a ruhásszekrényem legtöbb darabja. Jelenleg leginkább naplókat, párnákat, táskadíszeket készítek, de továbbra is foglalkoztat a ruhatervezés gondolata.

IMG_9974.1

KULTer.hu: Mit tartasz a legnagyobb sikerednek, amit a ruháiddal értél el?

A két fő sikeremnek az említett versenyeket érzem, segítségükkel kijutottam Milánóba is. Nem is tudom, hogy a győzelmemet megelőzően mikor jutott el hazai tervező ilyen messzire a pályázatával. Mindezek egy év alatt történtek, és nagy löketet adtak a továbbiakhoz. Nagyon büszke vagyok arra is, hogy egy népszerű magyar blogger lány, Festy in style a Milánói Fashion Weeken egy Gucci bemutatón viselte az egyik ruhámat, klassz, hogy ott lehet a Janka Arnoczy márka az ő képviseletében. Ezek nagyon pozitív visszajelzések.

KULTer.hu: Az abszolút kedvenceim a termékeid kínálatából a naplók. Nagyon szimpatikus, hogy nem csak nőknek tervezel, hiszen van „for her” és „for him” felirattal ellátott is, ennek megfelelő színvilággal és mintázattal.

A naplókészítés ötlete úgy jött, hogy én magam is nagyon szeretem ezeket a füzetkéket. Kezdetben lányoknak kezdtem el naplókat készíteni, mert csajos dolognak találtam őket. Meglepődtem, hogy voltak idősebb hölgyek is, akiknek a tetszését úgyszintén elnyerték. Igazából úgy voltam vele, hogy miért ne készíthetnék fiúknak is? Azon is meglepődtem, hogy lányok is vittek saját részre „for him” noteszeket. Ezen a területen nagyon szeretnék tovább fejlődni, pont mára készült el egy kütyü, ami segíteni fog nekem abban, hogy még egységesebb legyen a noteszek arculata. Tervezek más stílusú naplókat más méretben bevezetni, ez azonban függ attól is, hogy van-e rá igény. Az elkészítés folyamata úgy zajlik, hogy megtervezem a borítót, majd azt, hogy belül hogy nézzen ki. Végül egy nyomdával együttműködve köttetem be őket. Még a művészeti suliba jártam, amikor elkezdtem az efféle munkáimmal felkeresni őket, elégedett voltam a végeredménnyel, és emiatt találtam ki azt, hogy a továbbiakban is velük szeretnék dolgozni.

IMG_9931.1

KULTer.hu: Gyakran lepsz meg bennünket újdonságokkal, így muszáj rákérdeznem, hogy készül egy új minta?

Teljesen szabadon formálódnak az új minták. Az inspirációforrás lehet például egy utazás is. Teljesen random, hogy hogyan alakulnak ki. Vannak egyszínűek és mintásak egyaránt. Photoshoppal és InDesign-nal dolgozok, de gyakori az is, hogy kézzel festem meg a mintát, majd digitalizálom. A megújulás nagyon fontos, ez az, ami fenntartja a figyelmet.

KULTer.hu: Milyen művészeti jelenségek inspirálnak?

Az építészet, főleg a barokk és a modern stílus. Ezt a kettőt szeretem vegyíteni is. A lakberendezési kellékek, fotók, festmények is gyakran hatnak inspirálóan rám.

KULTer.hu: Leginkább vidám és színes dolgokat láthatunk tőled, öröm ránézni a termékeidre. Te is ilyen vidám és sokszínű egyéniség vagy?

Szerintem igen. Vannak nehezebb pillanataim, tehát nem sikerül mindig, de szeretném ezt a pozitív szemléletet sugallni. A naplóimra egyébként nagyon sokan mondják, mennyire vidámak és színesek, ha az ember a kezébe veszi, akkor felvidítja őket.

IMG_9902.1

KULTer.hu: Ki az a szakmán vagy a magánéleteden belül, akinek leginkább hallgatsz a véleményére?

Apukám az egyik, a másik egy festőművész hölgy. Apukámnak leginkább a ruháimat mutattam meg, amik általában tetszést arattak. Természetesen ő elfogult a munkáimmal kapcsolatban, de szeretem, hogy építő kritikákkal is el tud látni. Ez ösztönző számomra. Van egy festőművész hölgy, aki még a művészeti iskola felvételijére segített felkészülni, vele a mai napig tartom a kapcsolatot, gyakran kikérem a véleményét a legújabb munkáimról. De ismeretlenektől, barátoktól is érkezhetnek építő kritikák.

KULTer.hu: Hányadik Janka Arnoczy naplóba írod a gondolataidat? Tulajdonképpen naplónak szánod őket?

Az elsőbe. A mintáját tekintve akvarellszerű pasztell rózsaszínest képzelj el. Kezdetben naplónak használtam, manapság feljegyzéseket, a teendőimet írom bele. Részben naplónak szánom őket, de volt, aki vonalasat keresett és jegyzetfüzetnek szerette volna használni. A későbbiekben talán megoldható lesz ez is, jelenleg csak simák vannak.

IMG_0038.1

KULTer.hu: Milyen kapcsolatban állsz a festéssel, a grafikával, a design-nal?

Középiskolában kezdtem el festeni, ezt követően tanultam egy festőművész hölgy szárnyai alatt évekig. Iskolai előkészítőkre jártam, így sajátítottam el a legfontosabb technikákat. Végül nem a festészet lett a fő irányom, mert úgy éreztem, hogy nem tudom elképzelni, hogy minden napomat ez töltse ki. Közel áll hozzám mindhárom, amiket felsoroltál, a tanulmányaim során kipróbálhattam magam mindegyikben.

KULTer.hu: Szerinted mi a kreativitás? Kreatív embernek tartod magad?

Szerintem a kreativitás egyfajta beállítottság. Bárkinek lehet kreativitása, de ha nem ez a leghangsúlyosabb vonal az életében, akkor például nem a tervezést választja hivatásának. Az is gyakori, hogy valakinek az élete során egy választott szakmát követően pattan egy szikra, hogy teljesen mással foglalkozna. Alakulhat így a tervezéssel kapcsolatban is, sok ilyen interjút olvastam. Nincsenek előre látható történetek.

IMG_9989.1

KULTer.hu: Az Openben több tervezővel dolgoztok együtt. Te mit szoktál csinálni, míg itt vagy? A többség innen dolgozik, vagy inkább showroomként funkcionál az Open?

Showroom jelleggel használom az Opent, és otthonról dolgozok. Nehéz lenne a laptopot mindig magammal cipelnem a minták elkészítése miatt. A nagyobb eseményeken azonban, amiket az Openben szervezünk, mindig itt vagyok. Az is fontos, hogy a vásárolóimat tudom itt fogadni. A tervezők körülbelül fele dolgozik innen, a másik fele showroom jelleggel használja csupán.

KULTer.hu: Díszpárnák is készülnek a műhelyedben. Tervezel további lakberendezési kellékeket bevezetni?

Tervezek, mert nagyon izgalmas vonalnak tartom. Egy kerámia vonalon is gondolkodok. Jártam kerámia tanfolyamra, és pont nemrégiben jutott eszembe, hogy akár kollaborációként összefogva egy másik alkotóval ez izgalmas lehetőség lehetne.

A fotókat Fi Judit készítette.