Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Múlt versus jövő

Cosmic Gate: Back 2 The Future (The Classics From 1999-2003 Remixed)

Cosmic Gate - Back 2 The Future (The Classics 1999-2003 Remixed)A Cosmic Gate a kétezres évek elejének egyik meghatározó elektronikus zenei duója; ha mást nem is, az Exploration of Space című slágerük dallamát még tíz év távlatából is fel tudják idézni páran. A német Nic Chagall és DJ Bossi sokakkal ellentétben nem próbált meg a régi sikereiből élni: hangzást váltottak és a kezdeti trance/hard trance stílust maguk mögött hagyva a lassabb tempójú vocal és progressive trance felé nyitottak.

Akár tetszik, akár nem, a múlttal előbb-utóbb szembe kell nézni: ennek eredménye lett a találó című Back 2 The Future. A 2011. január 24-én, a Black Hole Recordings kiadónál megjelent duplalemezes albumot szimplán elintézhetnénk a „régi klasszikusok új köntösben” kifejezéssel is, azonban ez közel sem fedné a teljes igazságot. A Fire Wire, a The Truth vagy az Exploration of Space egy korosztály kedvencei közé tartoztak annak idején, magam is ezeken a zenéken nőttem fel. Mivel nagy becsben tartom ezeket az alkotásokat, meglepetten értesültem a hírekről, miszerint ismét megjelennek, csak éppen teljesen új formában. Így most végre kiderülhet: vajon tényleg jó húzás volt a múltat hátrahagyva lépést tartani a korral? A Cosmic Gate úgynevezett stílusváltása körülbelül 2005-2006 óta tartó folyamat, így számítani lehetett arra, hogy ezeket a partyhimnuszokat sem eredeti mivoltukban játsszák majd, amennyiben előkerülnek valamikor (már csak a tempókülönbség miatt sem).

Cosmic Gate

A stílusváltásukat mi sem igazolhatná jobban, mint a 2009-es Sign of the Times című albumuk, amelyről mindenki azt hitte, hogy ezzel végérvényesen lezárult a Cosmic Gate kezdeti korszaka, és egy új, talán még az előzőnél is sikeresebb kezdődik. Szerencsére Bossiék a Back 2 The Future-rel megadták a módját annak, hogy ne menjenek feledésbe a Cosmic Gate fénykorának legnagyobb slágerei. Félreértés ne essék, nem egy best of albumról van szó! A két CD-n nyolc dal feldolgozása hallható; a két saját remix mellett olyan mai neves trance, progressive és house előadók tették tiszteletüket a lemezeken, mint Markus Schulz, Arnej, Wippenberg, a Rank 1, John O’Callaghan vagy Robbie Rivera. Ennek megfelelően nagyon érdekes, hogy hányan és hányféleképpen értelmezték újra az adott track-et, például csak a Fire Wire öt eltérő stílusú feldolgozással büszkélkedhet a lemezen, és mind más és más értelmezését adja a számnak. Biztos vagyok benne, hogy mindenki meg fogja találni a saját szívéhez és ízléséhez legközelebb álló remixet, nekem a Human Beings (Daniel Kandi’s Human Society remix), a Back To Earth (Arty remix), illetve a The Truth (Cold Blue remix) tetszett különösen.

Adott tehát a végtelenül egyszerű kérdés, miszerint ezek az átiratok jobban sikerültek-e, mint az eredeti verzióik? Ezt mindenkinek saját szíve joga eldönteni, én azonban a jó öreg, 2001-es Exploration-t nem cserélném el semmi pénzért. Bár jobban szeretem a „régi” Cosmic Gate-et, mint az „újat”, beletörődtem abba, hogy minden és mindenki változik, így ők is. Fontos megjegyezni, hogy azok számára, akik a német duó munkásságát csak 2005 óta követik, a stílus szempontjából egyáltalán nem jelent újdonságot az album. Viszont számukra lehet egy fontos hozadéka a B2TF-nek, hiszen ők a remix-lemez révén kedvet kaphatnak az original mixek meghallgatásához is. A zenekar eredeti stílusának rajongóit pedig jóleső érzés töltheti el, hogy a szórakozóhelyeken ismét felcsendülhetnek majd egy letűnt kor felejthetetlen klasszikusai.

Cosmic Gate: Back 2 The Future (The Classics From 1999-2003 Remixed). Black Hole Recordings, 2011.