Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Pub’n’Roll a javából

Interjú Vince Murphyvel

Paddy and the RatsA Paddy and The Rats együttes egyre népszerűbb hazánkban és külföldön egyaránt. Elmondásuk szerint kelta – azaz ír és skót – népzenei és kocsmazenei elemekkel díszített populáris punk rockot játszanak. Dalaikban a hangsúly az alkohol szeretetén, ezáltal a kocsmai sztorikon van, ezért csak Pub’n’Rollként emlegetik zenéjüket. A KULTer.hu a banda basszusgitárosával, Vince Murphyvel beszélgetett.

KULTer.hu: Hazánkban kevéssé ismert az ír és a skót pubok világa, legfeljebb filmekből kaphatunk egy kis ízelítőt azok hangulatából. Miért pont a kelta kocsmazenét választottátok?

Mindig is szerettem a kelta zene varázslatos világát, ahogy a szél viszi a skót duda hangját, amin egy kétszáz éve halott dudás szelleme játszik. Vagy ahogyan barangolsz hegyre fel, majd völgybe le, érzed a nedves fű illatát és hallod, hogy a bokorban egy Sam nevű részeg kobold fújja ír furulyáját. Aztán betérsz egy pubba, ahol egy telt keblű vörös pincérnő (mint Sailor Sally) szolgálja fel a whiskey-t. A sarokban egy öreg tengerész pipázik, miközben kinn a kikötőben hullarészeg halászok verekednek. Nem kell mérföldeket megtenned ahhoz, hogy ezt a hangulatot felidézd, elég hozzá egy kis ír zene.

Paddy and the Rats

KULTer.hu: Honnan jött a Paddy and The Rats név?

Az alakulásunk pillanatában neveztem el Paddynek az énekesünket. A patkányok (angolul rats) elnevezés csak később jött. Sokat gondolkodtunk rajta, hogy mi illik legjobban a bandához, ami nem túl direkt. A 19. századi utcaképre jellemzőek voltak a tengerészkocsmák melletti kanálisok, sikátorok, amik szennyesek és mocskosak voltak, akár a punk zene. Ha jobban belegondolunk, a punk is hajaz a patkány címre, mert ugyanolyan kártékony és kisigényű a zenében, mint a patkány az állatok között.

KULTer.hu: Eddig csak angol nyelvű számaitok születtek. Tervezitek, hogy magyar dalt, esetleg dalokat is írtok?

Nem tervezzük, sőt szó sem lehet róla. A rock’n’roll anyanyelve az angol, és az ilyen zene magyar nyelven sérti az ember fülét. Legalábbis a miénket. Egyetlen magyar nyelvű dalunk született eddig, amit a miskolci Jegesmedvék jégkorongcsapat felkérésére írtunk. Az induló a legnagyobb videomegosztón magyar nyelven szólal meg, de a következő albumunkon már angolul szerepel, és teljesen más szöveggel.

Paddy and the Rats

KULTer.hu: A kontinens számos országában léptetek már fel. Milyen rendezvényekre hívnak titeket, és milyen a fogadtatás?

Van olyan ország, ahova az ügynökünkön keresztül jutunk, és van, amit magunknak intézünk, de mostanában egyre többen invitálnak meg vagy hívnak vissza bennünket. Általában fesztiválokon lépünk fel, de néha pubokban és klubokban is. Sokfelé jártunk már Kijevtől Párizson át egészen Kalmarig, de bárhol is zenélünk, nagyon pozitív fogadtatásban részesülünk. Egyre több helyen ismernek minket és éneklik a dalainkat. A közönség célirányosan a mi koncertünkre érkezik egy-egy fesztiválra. Szerencsére vásárolni is szeretnek, így külföldön adjuk el a lemezek, pólók, sapkák legnagyobb részét.

KULTer.hu: Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb koncertetek?

Amikor a németországi Shamrock-kastélyban játszottunk. Hihetetlen volt számomra, hogy a közönség nagy része kívülről fújta a dalainkat. A helyszínt tekintve viszont Svédország tetszett a legjobban, gasztronómiai tekintetben pedig egy kis osztrák buli utáni kukoricaleves viszi a pálmát. Ettől függetlenül itthon is nagyon szeretünk játszani.

KULTer.hu: Első albumotok Rats On Board címmel jelent meg. Nemsokára érkezik a második lemez is. Mit kell róla tudni?

A lemez áprilisban fog megjelenni Hymns For Bastards címmel. Két lemezbemutatónk lesz, az egyik április 14-én Budapesten, a másik pedig két nappal később, április 16-án Miskolcon.

Paddy and the Rats

KULTer.hu: Nemcsak saját számaitok vannak, hanem feldolgozások is. Az új lemezen is hallhatunk ilyet, vagy kizárólag saját szerzemények lesznek rajta?

Most csak saját dalokat teszünk az új albumra. Gondolkoztunk a Pat Murphy-n és az Auld Lang Syne-on is, de aztán túl sok saját dal íródott, és inkább azokat preferáljuk.

KULTer.hu: Eddig nem született videoklipetek. A továbbiakban terveztek forgatást?

A mai világban nincs értelme videoklipre költeni a pénzt. A televíziós csatornák úgysem játsszák, a megosztókra pedig elég összevágni valamit. Ennek ellenére a későbbiekben szeretnénk forgatni egyet a következő albumunk valamelyik számához, de csak azért, hogy örömünket leljük benne. A klip egy egészen másfajta kifejezésmód és alkotói folyamat. Azt a kérdést, hogy melyik dalhoz és mikor lesz, hagyjuk nyitva még egy kicsit.

KULTer.hu: Mi a banda álma?

Konkrét álmunk nincs, de minél többet szeretnénk elérni. Egyelőre csak jókat utazunk, eszünk, iszunk, állatkodunk és persze zenélünk. Joey csörögni is szokott, Paddy pedig villanyoszlopot mászik friss madártojásért. A viccet félretéve, a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból.