Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Idén még lesz Zöld Pardon

Zöld PardonTöbb mint száz koncert egy helyen. Kulturális rendezvények, irodalmi estek, filmklub. Áprilistól októberig hétvégén és hétköznap egyaránt. Alacsony belépők és elfogadható italárak. Fesztivál egész nyáron. De vajon lesz-e idén Zöld Pardon? Sokáig kérdéses volt a budapesti szórakozóhely további működése, mára azonban eloszlottak a felhők.

Április 21-én, csütörtökön ismét kezdetét vette a nyár leghosszabb fesztiválja, azaz a hosszú téli hónapok után újra kinyitott a Zöld Pardon. A Petőfi híd budai hídfőjénél működő hely 1998 óta üzemel és az évek alatt a főváros egyik legmeghatározóbb szabadtéri szórakozóhelyévé nőtte ki magát. Áprilistól októberig majd minden este koncertekkel várják a látogatókat. Az ország összes valamire való zenekara megfordult már a ZP-ben, de számos külföldi előadó koncertjét is élvezhettük itt. A könnyűzenei koncertek mellett rendeznek irodalmi felolvasóesteket, művészeti kiállításokat és más kulturális programokat is. A Zöld Pardonban bulizni vágyók nem csupán a XI. kerületi fiatalok. A fővárosból és környékéről is számos vendég érkezik még hétköznapokon is – idősek és fiatalok egyaránt. Az alsó korhatár 14 év.

Zöld Pardon madártávlatból

Nagy újdonságként tavaly Magyarországon először vezette be a ZP vezetősége az úgynevezett Zöldkártyát, amelyet a 18 éves kor alatti vendégek részére állítanak ki. 18 év alattiak ugyanis este tíz után elvileg nem tartózkodhatnak egyetlen budapesti szórakozóhelyen sem. Legalábbis pár éve még ez volt a szabály, és a szigorú ellenőrzések sem maradtak el. A tovább tartó vagy később végződő koncertek miatt jött létre a kártya. Ezt az azonosítót a diákok szülői beleegyezéssel, személyesen a Petőfi híd lábánál válthatják ki és később ezzel léphetnek be a szórakozóhelyre. A chipkártyák segítségével a szülők is tájékozódhatnak arról, hogy csemetéjük mikor lépett be vagy mikor indult haza a buliból. A ZP helyszínét tekintve is egyedülálló. Igazi fesztiválhangulatot kölcsönöz a kis tó közepén kialakított egyedi pultja, a Tóbár, a klubszínpad és a grillterasz, a napozószékek pedig nemcsak a koncert utáni pihegés, hanem a felolvasóestek kellékei is. Nemigen van más hasonló szórakozóhely Budapesten. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem is lehetne.

Idén több újdonsággal is kedveskednek a szervezők. A zenés események mellett az irodalom és filmkedvelőkre is gondoltak. Május másodikától indult az irodalmi péntek elnevezésű felolvasóest-sorozat, június másodikától pedig a Varga filmklubbal várják az érdeklődőket. A szezon az Irie Maffia koncertjével kezdődött. Az idén hat éves zenekar nagy sikert aratott. Az előzetes programfüzetet tanulmányozva továbbra sem lesz okunk a panaszra, a megszokott minőségi szórakoztatásra számíthatunk. A fellépők között van például a Zorall, a Copy Con, a Freedom Fighterz, a Kistehén, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Depresszió, a Mystery Gang és több neves hazai együttes is.

Zöld Pardon

A Zöld Pardon tehát

vitathatatlanul egy minőségi szabadtéri koncerthelyszín, ami évek óta meghatározó szerepet játszik a fiatalok kulturált szórakoztatásában. Rengetegen szeretik, mert sok a jó koncert, a hét szinte bármelyik napján le lehet menni lazulni, és még egy nagyobb lélegzetű bulit is jóval olcsóbban meg lehet úszni, mint máshol. Sokan várták már a nyitást, az újbudai lakosok viszont annál kevésbé. A helyiek, az önkormányzat és az üzemeltetők közt évek óta tart a vita a ZP és a szemközti Café del Rio működéséről. A kerület polgárai számára a zaj, a szemét, valamint az esetleges randalírozások és rongálások okozzák a legnagyobb gondot. Hiába az este tíz utáni hangerőcsökkentés, a lakók sérelmezik, hogy miért kell egyáltalán egy ilyen típusú szórakozóhelyet a város közepén felállítani. Az önkormányzat eddig különösebb lépéseket nem tett az ügy megoldása érdekében, kivéve, hogy 2010 májusa óta nem hosszabbította meg a ZP közterület-használati engedélyét. A hivatal legfrissebb álláspontja szerint „elfogadhatatlan, hogy a szórakozóhelyek az elmúlt években megszokott gyakorlat szerint folytassák működésüket”, emiatt csak komoly szankciók mellett üzemeltethetők tovább. A tulajdonosok elfogadták a feltételeket, de ez még nem volt elég a boldogsághoz. A „sors” fintora, hogy annak a bizonyos önkormányzati ülésnek az időpontja, amelyen hivatalosan eldőlt a ZP további menetrendje, pont a nyitónapra esett. Az ügy súlyosságát kiemelve a szervezők a kiadott programajánlóban is tájékoztattak a bizonytalan helyzetről.

Kétségek közt vártuk tehát a fejleményeket, a megoldás pedig keserédesre sikerült. Április 21-én az Újbudai Önkormányzat hivatalosan is megadta az engedélyt a Zöld Pardon működésére. Határozott idejű bérleti szerződésük azonban 2011. október 13-án lejár. A kerületi önkormányzat 2012. január 1-jére egy, az új alkotmányt ünneplő emlékművet állít majd a Goldmann György térre, a ZP helyére. A híd másik oldalán álló Rio helyén pedig múzeum készül. A beruházás fő célja, hogy végérvényesen megszüntessék a több mint tíz éve sikeresen működő szórakozóhelyeket. A helyi lakosok örülnek a bezárásnak, hisz csökken majd a zajszint, a koncertek helyett mindössze a villamos, a buszok, az autók és a város hangjai maradnak – azok biztosan sokkal elviselhetőbbek. Bár többen sérelmezték a hangoskodást, azért sokatmondó, hogy mennyire megoszlanak a vélemények a környéken lakók közt is. A másik elgondolkodtató kérdés, hogy vajon az Országzászló és a tervezett múzeum fog-e annyi bevételt hozni az önkormányzatnak, mint a szórakozóhelyek? Ez már a jövő zenéje.

Zöld Pardon

Az idei szezonban tehát még nem maradunk ZP nélkül. Az első koncertek lakossági bejelentés nélkül, sikeresen lezajlottak. A klub idén is kezdeményezte a Zöld Pardon Újbudáért programot, amelynek célja a kerület környezetének, közbiztonságának védelme és kulturális életének fellendítése. A szezon elindult, és bár az ideiglenes műsorfüzetben foglaltak szerencsére nem váltak be, azért nem árt egyet eltenni emlékbe. Ősz végéig még a Petőfi hídnál élvezhetjük a leghosszabb nyári fesztivált. A későbbi tervekről szóló baljós információk ellenére reméljük, hogy ez a döntés nem a Zépé megszűnését jelenti, hanem csupán helyszínváltozást hoz majd.

Zöld Pardon, 1117 Budapest, Goldmann György tér.

zp8497586rq

Hozzászólások

  1. Remek, mehet az állatsereglet máshová őrjöngeni vagy valami értelmesebb elfoglaltságot keresni, bár azt kétlem. Nem mellesleg hatalmas zajt és puffogást csinálnak a környéken. Tudatlanság ezen élcelődni, a közlekedés, amellett, hogy mekkora szükség van rá, soha nem annyira irritáló, mint az a zenének csúfolt környezetszennyezés, ami a könnyű műfaj.

  2. Kedves X.Y.!

    A kritikáját nem szeretném hozzászólás nélkül hagyni, de nem gondolom, hogy van értelme érdemben reagálnom, ha ön a könnyűzenei műfajt “környezetszennyezésnek”, a szórakozni vágyó fiatalokat “állatseregletnek” tartja, ráadásul mindezt névtelenül teszi.

  3. XY felvállalhatná a nevét, ha már kommentelget a nagyvilágba, rettentő allergiás vagyok az ilyesmire. Ha lehet egy tippem, talána cikket sem olvasta végig.

    Viszont nem hiszem, hogy Óbuda Önkormányzata bármiféle engedélyt is adott volna, a ZP Újbudán van, apró, de lényeges elírás. 🙂 Aztán meg a felhők nem oszlottak el, jó ugyan, hogy idén még van ZP, de a jövő év akkor is borús. 🙁

  4. az, hogy ki mit mond (beleértve az ikszipszilonokat is), egy dolog… nyilván cáfol az önkormányzat…
    egyébként ha tényleg a zaj az ok, akkor arra csak azt tudom mondani, hogy nyilván mindig az ilyen megoldások az egyszerűbbek, mint egy kompromisszum…

A hozzászólások le lettek zárva.